PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7714}
7,5 33 tys. ocen
7,5 10 1 33166
7,3 20 krytyków
Midnight Express
powrót do forum filmu Midnight Express

Film z gatunku, który uwielbiam: prawdziwy, mocny, wstrząsający. Reżyseria Alana Parkera mistrzowska, gra aktorska nie gorsza, szybki, sprawny montaż, mocny i prawdziwy scenariusz Olivera Stone'a (panie daj, żeby ten człowiek powrócił do takich filmów!), wspaniała muzyka Giorgio Morodera. Film niesamowicie poruszający i refleksyjny.

>SPOJLER< Mnie najbardziej zastanawia czy powrócił po Maxa.

Kosmzar więzienia - już teraz wiem co miał na myśli Robert De Niro mówiąc w ,,Gorączce", że nigdy tam nie powróci...:)

Film zdobył (bagatela!) 6 Złotych Globów i 2 Oscary. Za scenariusz i muzykę. Główne statuetki przegrał z ,,Łowcą jeleni", innym wielkim filmem, również przedstawiającym ludzką psychikę, tym razem w obliczu wojny.

Pzdr!:)

ocenił(a) film na 9
mati_4

Właśnie obejrzałem ten cudowny film i zastanawiałem się kto zgarnął mu te statuetki. No proszę, a tu "Łowca jeleni"- film, o którym wiele słyszałem, ale jeszcze nie widziałem. Jest w ścisłej czołówce na liście priorytetów do obejrzenia;)

Czy wrócił po Maxa? Wydaje mi się, że gdyby tak było, to na końcu filmu byłaby taka informacja...chyba Billy wiedział, że nie wróci, ale chciał dać Maxowi nadzieję i siły do życia. A może po prostu było to czcze gadanie, coś co wypadało powiedzieć?

ocenił(a) film na 10
mati_4

Właśnie obejrzałam film.
Też mnie zastanowiła obietnica dana Maxowi. Czy wrócił? Hmm, właściwa uwaga - gdyby tak było, to na końcu filmu byłaby informacja. Czy mógł wrócić? W sumie, to się zastanaiam jak by mógł mu pomóc. Poza tym sam był uciekinierem w Istambule, czyż nie? Nie został uniewinniony. Gdyby powrócił, znów by trafił za kratki jako zbieg. Czym więc była obietnica? Może nadzieją, może słowami wypowiadanymi w podobnych chwilach nie z rozsądku, lecz z chęci prawdziwego pragnienia zrobienia tego, co się obiecuje -nawet jeśli jest to niemożliwe..
Świetna muzyka, świetny klimat. Film mocny i poruszający.

ocenił(a) film na 10
roodia

Niestety nie wrócił po Maxa, gdyż trafił by do więzienia...

Wylądował w Stanach w 1975 roku, ponownie zawitał w Turcji dopiero w 2007...

Tak Billi wygląda dzis: http://pl.youtube.com/watch?v=WMsNPCVbNhw

Cały wątek o Billym na wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Hayes_%28smuggler%29