PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7714}
7,5 33 tys. ocen
7,5 10 1 33166
7,3 20 krytyków
Midnight Express
powrót do forum filmu Midnight Express

Film mi sie bardzo podobal tylko chyba nie rozumiem przeslania.
Facet popelnil przestepstwo, zrobil to rozmyslnie, wiedzial, ze robi cos zlego.
Trafia do wiezienia. I odrazu kradnie koc za co dostaje kare. Czyli przemytnik, zlodziej i cwaniaczek.
Moim zdaniem wiezienie to nie hotel. To powinno byc pieklo na ziemi i tak wlasnie bylo w Tureckich wiezieniach.
W fimie kazdy z wiezniow popelnij jakies przestepstwo, wiec trafil tam slusznie za swoje winy. Wezniowie przestrzegajacy wieziennych regul nie byli karani. Tak powinny wygladac Polskie wiezienia :)

ocenił(a) film na 9
irekpietek2

Jakkolwiek Twoja wypowiedź wydaje mi się nieco prowokująca, to weź pod uwagę gabaryty wyroku (mówię o tym drugim - 30 lat, czy tam dożywocie, już nie pamiętam).

ocenił(a) film na 8
irekpietek2

Po przeczytaniu Twoich refleksji zacząłem zastanawiać sie, czy aby widzielismy ten sam film...?
Owszem, Hayes popełnil przestepstwo. Słusznie zasłuzył na kare, ale nie zaslużyl na tortury, gwałt (jakoś nie wspominasz o tym "drobiazgu"...?) i nieludzkie traktowanie.
Ukradł koc? Dlaczego to zrobil? Bo nie otrzymał go , tak jak powinien, jako normalnego wyposazenia celi... Nastepnego dnia móglby kupic swoj wlasny koc... ale noc musiałby przeszczękac zębami. Sam sprobuj.
Tak powinnny wygladać polskie więzienie? Bzdura. Ta wizja (na ile prawdziwa, to inna sprawa, ale sadze, że dość bliska prawdy) pokazywala więzienie jako miejsce korupcji, przestępstw i ponizenia... To nie zadna kara, tylko patologia. Nie wiem, jak mozna tego bronic, i jescze ochoczo apelowac o wprowadzenie podobnych norm w naszym kraju...

ocenił(a) film na 7
irekpietek2

Co do tematu watku to chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie sa realia w naszym kraju.Jestes tak nieswiadomy ze az rece opadaja. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile osob siedzi za niewinnosc czy w wyniku jakis smiesznych poszlak. Widzisz tylko czern i biel. Szkoda mi ciebie i zycze ci zebys nigdy nie zostal doswiadczony przez zycie nadal naiwnie patrzac na swiat z perspektywy dziecka 10 letniego.

elozajacpl

"Co do tematu watku to chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie sa realia w naszym kraju."
Realia czego? Wieziennego zycia. Szczerze mowac nie wiem, Ty wiesz?

"Jestes tak nieswiadomy ze az rece opadaja. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile osob siedzi za niewinnosc czy w wyniku jakis smiesznych poszlak."
Skad moge wiedziec, nikt na moich znajmych/rodziny nie siedzial/siedzi w wiezeniu.

"Widzisz tylko czern i biel. Szkoda mi ciebie i zycze ci zebys nigdy nie zostal doswiadczony przez zycie nadal naiwnie patrzac na swiat z perspektywy dziecka 10 letniego."

Szkoda ci mnie, a dlaczego, bo patrze na swiat z perspektywy 10L
dziecka?
Ja jestem szczesliwy. Nie obrazam ludzi na forum.

Jest mi dobrze :)

ocenił(a) film na 8
irekpietek2

Parząc na poziom Twojej wypowiedzi IP, po prostu Ci współczuję, nie wiem jak można mieć tak spaczone poglądy. Łatwo ferować piekło innym prawda? Ciekawe ile Ty, albo ktoś Tobie bliski wytrzymałby w takich warunkach.

ocenił(a) film na 10
irekpietek2

"To powinno byc pieklo na ziemi i tak wlasnie bylo w Tureckich wiezieniach"?
Owszem, facet popełnił przestępstwo. Jakie? Przemyt 2kg haszu. I za to ma spędzić dożywocie w jednym owych "piekieł na ziemi"? Katowany, gwałcony? Człowieku.. brak mi słów.
"Tak powinny wygladać polskie wiezienia"? Na mózg ci padło?
"Jest mi dobrze"? No i co z tego, że nie obrażasz ludzi na forum jeśli z twojej wypowiedzi wynika, że za każde drobne nawet przestępstwo powinno się przeżywać podobne katusze jak bohater filmu? Co jest gorsze, obrażanie czy podobne życzenie - łatwo stwierdzić.
Ciesz się koleś, bo nigdy nie wiadomo komu noga się może podwinąć, świadomie czy nie świadomie, i trafi za kratki. Twoja perspektywa 10letniego dziecka, z którą ci tak dobrze, dostałaby nieźle w tyłek. Dosłownie i w przenośni..
Ale na podobnych ludzi nie warto tracić czasu odpisując na ich bezmyślne posty na forach. Mój błąd- że to zrobiłam.