Po raz kolejny potwierdza sie regula, iz ekranizacja ksiazki jest jednak mniej udana niz sama ksiazka.Brak ukazania nieformalnego zwiazku Michaela i Eriki,ingerencji Henrika w millenium oraz jego obietnicy co do tego iz wyda Michaelowi Wenerstrooma w zamian za rozwiazanie zagadki Hariet etc... Trzeba jednak oddac rezyserowi ze zobrazowanie tak bogatej tresci jak w ksiazce byloby niemal niemozliwe. Sam film i bez tego trwal 2,5 h. Biorac wiec pod uwage caloksztalt,smialo mozna stwierdzic ze powstala niebanalna i co wazniejsze nieamerykanska produkcja,ktora oglada sie naprawde swietnie.Niedosyt w stosunku do ksiazki jednak pozostaje ;)
zgadzam się z Tobą:) czytałam wszystkie 3 części, które trzymay w napięciu. mimo tego, że książki są dość grube, to nie mogłam się od nich oderwać, czytałam bardzo krótko i nie mogłam się oderwać. polecam! a co do filmu, to zostało pominięte wiele ważnych wątków co mnie nieco zasmuciło, uważam że Erika była bardzo ważną częścią postaci Michaela, również na końcu ksiązki Lisbeth zobaczyła Michaela i Erike razem i przestała się do niego odzywać i moim zdaniem było to bardzo ważne, ponieważ był on jedynym mężczyzną który jej zawrócił w głowie i szkoda,że nie zostało to ujęte w filmie.
doprecyzowalas to, co mialem na mysli mowiac o braku ukazania zwiazku micheala i eriki ;)
Tak czy siak jeden z lepszych filmów roku. A film jest na podstawie książki
a nie taki sam ;D Więc nie czepiać się :) Zresztą nie widziałem filmu,
który przekazał i tak tyle treści książki.
No tu sie zgodze, jeden z lepszych filmow;) jak widze takie nowosci typu "Zabójcze ciało" czy "Rec2" to az mi sie odechciewa chodzic do kina.
Ale bede trzmala sie tego, ze ksiazki lepsze, a czytaliscie 3 czesc?
Nie jestem zbytnim miłośnikiem książek, nie czytam ich dużo. Ale po bardzo dobrych recenzjach postanowiłem ten kryminał przeczytać. Byłem pod ogromnym wrażeniem tej książki. Następnie obejrzałem film no i się zawiodłem. Zgadzam się z osobami wyżej, że trudno jest w filmie zawrzeć całą książkę, ale kilka szczegółów zabrakło. To co pisaliście czyli związek eriki i mikaela, zbyt mało o redakcji millenium, no i moim zdaniem najważniejszego czyli romansu z cecylią który moim zdaniem był istotny.
A teraz zabieram się za czytanie 2 części ;)