Nie czytałem książki i mam pewne pytania. Po tym jak Cecilia Vanger zatopiła wiosłem 1 z 2 mężczyzn, którzy ją gwałcili spotkała tego drugiego. Jak zdołała uciec ?
Moje drugie pytanie brzmi : Co się w końcu stało z Anitą po tym jak pomogła uciec Cecyli ?
Czytałam książke, filmu nie oglądałam, więc powiem co wiem.
To nie Cecilia Vanger zatopiła wiosłem mężczyzne, tylko Harriet. Całemu zdarzeniu przyglądał się jej brat - Martin.
Cytat z książki : "(...) A kiedy podniosłam wzrok, zobaczyłam Martina. Wyglądał na przerażonego, ale na ustach miał szyderczy uśmiech (...) Podszedł do mnie, wziął za włosy i zaciągnął z powrotem do łóżka Gottfieda. Podczas gdy nasz ojciec ciągle jeszcze kołysał się na wodzie, Martin związał mnie i zgwałcił ... (...)
Uratował mnie pomysł Izabelli, która po tragicznej śmierci naszego ojca postanowiła wysłać Martina do Uppsali żeby zmienił środowisko. Zrobiła to oczywiście dlatego, że wiedziała, co ze nną wyprawia"
I Anita pomogła uciec Harriet, nie Cecyli :) Harriet była jej najlepszą przyjaciółką. Kiedy dowiedziała się, że przeżywa koszmar postanowiła jej pomóc. Harriet schowała się na tylnym siedzieniu w samochodzie i opuściła wyspę razem z Anitą.
Nie ma sprawy. Każdemu się zdarza :) jeśli masz jeszcze jakieś pytania to mów. Z chęcią na nie odpowiem.