PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487300}

Modlitwy za Bobby'ego

Prayers for Bobby
2009
7,6 13 tys. ocen
7,6 10 1 13385
6,5 4 krytyków
Modlitwy za Bobby'ego
powrót do forum filmu Modlitwy za Bobby'ego

BARDZO CIEKAWY FILM - UKAZUJACY, DO CZEGO PROWADZI FANATYZM RELIGIJNY WOBEC OSOB LGBT. WZRUSZYLEM SIE OGLADA$JAC TEN FILM - I POPLAKALEM. BO TO NIE JEST FIKCJA LITERACKA ITD> TO JEST ZYCIE NIESTETY, JAKIEGO DOSWIADCZA WIELU GEJOW - ATAKI SLOWNE I FIZYCZNE, DYSKRYMINACJA. NA SZCZESCIE W WIELU KRAJACH CORAZ LEPSZY JEST STOSUNEK DO OSOB LGBT m.in. GEJOW ALE NIESTETY POKI CO W POLSCE - ZE WZGLEDU NA WPLYWY KOSCIOLA NA POLITYKOW PRAWICY I RZADZACYCH - POKI CO JEST JAK JEST. POLECAM FILM DLA OSOB LGBT ICH RODZIN PRZYJACIOL ALE TAKZE HOMOFOBOM, ABY IM SIE SWIADOMOSC POSZERZYLA I HORYZONTY MYSL<OWE. ABY W KONCU ZACZELI MYSLEC I CZUC EMPATIE WOBEC OSOB LGNT A NIE NIENAWISC I UPRZEDZENIE.

ocenił(a) film na 10
arkadiusztrzcianka

Zgadzam się z Tobą w stu procentach przepiękny wzruszający film.

użytkownik usunięty
arkadiusztrzcianka

Co do prześladowań i dyskryminacji to faktycznie muszę się zgodzić. Sam jestem gejem i dla spokoju po coming outcie wyjechałem do Anglii, gdzie poznałem niesamowitego człowieka, z którym jestem dwa lata :) Polska jest zacofana i gada na Rosję i pana Putina... Osobiście olewam opinie innych, ale dbam o rodzinę i nie chce, żeby byli wytykani na ulicy palcami przeze mnie... Nie należę do typu gejów, którzy są 'przegięci', czyli długie włosy, rurki czy inne cuda i powiem szczerze - denerwuje mnie to, że przez takich właśnie gejów inni, zachowujący się normalnie mają - delikatnie mówiąc - przerąbane. Nie sądziłem jednak, że znajomi i moi i mojego partnera oraz nasze rodziny tak spoko zareagują na wieści o naszej orientacji i związku. Mam tylko nadzieję, że ludzie w końcu przestaną się mieszać w cudze życia a tym 'przegiętym' gejom dadzą żyć tak, jak im się podoba, bo to w większości oni mają najbardziej przechlapane w szkołach, pracy...
W Anglii, typowy Polak, twierdziłby, że co drugi, lub więcej, Anglik jest gejem, bo tutaj, grzywki, długie włosy, rurki czy inne obcisłe ciuchy są na codziennym poziome. Tu jest to normą i nikt nie zwraca na to uwagi... Brać z Anglików przykład :)

A co do filmu to świetnie zrobiony. Sam fakt, że gra tam Sigourney Weaver zachęcił mnie do filmu. A tymbardziej taka historia oparta na prawdziwych wydarzeniach. Nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że film sztuczny, nieprawdziwy itp. Najlepiej chyba dla ludzi byłoby, gdyby tego chłopaka zakopali gdzieś pod szkoła i tak by zginą a na koniec powiedzieli by - zasłużył na to, bo jest gejem...

Jedno co mogę powiedzieć - brak słów...