Znacie jakies podobne do tego filmy? poruszające temat homoseksualistów?
Fanatycznie religijna matka i chłopiec w wieku Bobby'ego zmagający się ze swą tajemnicą - "Rock Haven" - nie aż tak dramatyczna , ale zmuszająca do przemyśleń , interesująco przekazana historia.
http://www.filmweb.pl/film/Gdyby+%C5%9Bciany+mog%C5%82y+m%C3%B3wi%C4%87+2-2000-1 415
Różne tytuły tego typu można znaleźć wśród tematów dyskusji pod filmem ,,Tajemnica Brokeback Mountain ''.
Mine Vaganti (PL tytuł "O Miłości i Makaronach") - włoski film obrazujący homofobię w Italii z przymrużeniem oka.
Jeśli chodzi o filmy o tematyce homoseksualnej polecam też inne filmy Ferzana Özpeteka, np. mi bardzo przypadł do gustu "Le Fate Ignoranti".
Polecam dobry i mocny - daje też do myślenia szczególnie jak ktoś sie zastanawia nad Comming Outem :)
napewno warto obejrzec obywatel milk no i beautuful thing -Historia wrażliwej letniej miłości wpleciona w krajobraz posiadłości południowo-wschodniego Londynu. Nastoletni Jamie, stosunkowo mało popularny młodzieniec, który unika szkoły, a co za tym idzie szkolnej piłki nożnej, mieszka obok Ste, wysportowanego i bardziej lubianego kolegi. Ste jednak nie ma łatwego życia. Jest notorycznie bity przez ojca i starszego brata. Tragiczny akt przemocy zbliża chłopców do siebie. Matka Jamiego, Sandra, proponuje ucieczkę koledze syna. Odtąd historia opowiada o wzajemnym przyciąganiu się tych dwojga ludzi, od początkowych tęsknych spojrzeń do niezaprzeczalnej miłości, która wspaniale została zilustrowana na końcu filmu. Przyczynę udręki zakochanych stanowi nie tylko ich seksualność, ale także widmo represji ciążące nad Ste ze stronu jego rodziny. Film ukazuje również pragnienie Sandry, która marzy o prowadzeniu własnego klubu, relacje z jej nowym chłopakiem Tonym, wplata także w życie kobiety hałaśliwą dziewczynę z sąsiedztwa, która została wydalona ze szkoły i która popada w coraz cięższy nałóg narkotykowy
1. Od Początku Do Końca.
2. Get Real
3. You Should Meet My Soon
4. Judas Kiss
5. Make The Yuletide Gay
6. Drai
7. Eating Out I,II, III, IV, V
8. Świnki
9. Sekret Sashy
10. Nieobecny
11. Śniadanie Ze Scotem
12. Nić (Le Fil)
13. Sala Samobójców
14. Dom Chłopców
15. Shelter
16. Transamerica
17. Piękny Bokser
18. Boy Culture
19. Bruno
20. Wild Tigers I Have Know
21. The Trip
22. Yossie&Jagger
23. Moje Własne Idaho
24. Almost Normal
25. Wspaniała Rzecz
26. Trick
27. Zły Dotyk
28. Adam&Steve
29. Gra w Różowe
30. Letnia Burza
31. Latte Days
32. Filadelfia
33. Another Gay Movie I, II
34. Obywatel Milk
35. Państwo Młodzi
36. Tajemnica Brokeback Mountain
37. C.R.A.Z.Y.
38. Prawie Nic
39. Homo Father
40. Dom Na Końcu Świata
41. Homo.pl
42. Zabiłem Moją Matkę
43. I love You Philip Moris
Widziałeś wszystkie? Ja widziałem 41 pozycji z Twojej listy, są wśród produkcje słabe, ale też całkiem dobre. Nie jestem pewien, czy na tej liście powinna znaleźć się Lista Samobójców, bo Dominik de facto zakochał się w Sylwii, a epizod z Olkiem, choć wymowny, okazał się być raczej chwilowym przeżyciem cierpiącego Dominika.
Tak, tak widziałem wszystkie, i jeszcze chyba kilka tytułów mógłbym dodać, ale nie chciało mi sie szukać :) Zgadzam sie, że wśród nich, są lepsze i słabsze tytuły, ale każdy ma własne zdanie i co mi sie nie podobało, to nie znaczy, że komuś może nie przypaść do gustu. Więc pisałem wszystko co samemu zdarzyło mi sie obejrzeć. Co do Sali Samobójców, sam nie wiem czemu znalazł sie ten tytuł tutaj. Po prostu sie wpisało. A to kolejne filmy, które oglądałem o tejże tematyce.
44. Wyśnione Miłości
45. Bent
46. Broken Sky
47. Grande Ecole
48. Loggerheads
49. O Miłości i Makaronach
50. Wedding Wars
51. Bańka Mydlana
52. Modlitwy za Bobbyego
53. Męska Historia- Również zastanawiałem sie nad dodaniem tego tytułu do tej listy.
Skoro widziałeś wszystkie, to mógłbyś mi dać linka do c.r.a.z.y.? Chyba, że oglądałeś po angielsku to nie.
Uwielbiam filmy o gejach, więc pewnie będę szukać dopóki nie znajdę.
Jeszcze 'Morze Północne, Teksas' jest całkiem spoko.
Widziałeś "Moje własne Idaho"? Zaliczasz go do tych lepszych produkcji? ^^
Wyśnione miłości, przegenialny film.
Widziałem Moje własne Idaho, bardzo dobry film. A Wyśnione miłości mają swój klimat, to naprawdę solidne kino w wykonaniu Dolana. Niemniej jednak jako tragiczny romantyk wolę bardziej pogodne, choć nie płytkie produkcje, jak choćby W jego oczach, pełnometrażowa wersja (tegoroczna) shorta z 2010 r. - z oryginalną obsadą.
'Piętno' z sir Ianem McKellenem. Uwaga - nazizm + homo, mocny zestaw.
http://www.filmweb.pl/film/Pi%C4%99tno-1997-31929
Kilka razy obejrzałam "Zupełnie inny weekend" i za każdym razem równie mocno mnie porusza.