Mongołowie

I Mongoli
1961
5,4 63  oceny
5,4 10 1 63
Mongołowie
powrót do forum filmu Mongołowie

Szukalem tego filmu bo cos mi switalo z dziecinstwa o tym jak mu nie chcial podac reki tylko obie bo monglowie obu reczni w sztuce fechtunku ;]

ocenił(a) film na 4
dominas_filmweb

O niebo lepszy niż Korona Królów...

ocenił(a) film na 8
Fabian3200

nie ma nic lepszego to ogladam i nawet ta korone krolow ;)

ocenił(a) film na 4
dominas_filmweb

Że pozwolę sobie na dygresję; zauważyłem, że wielu filmach, których akcja ma miejsce w średniowiecznej Polsce (również w Mongołach) Polacy mają taką śmieszną długą grzywkę przystrzyżoną w kwadrat, chociażby tak jest w Krzyżakach, ale w filmie o którym mówimy również (czyżby włoscy producenci oglądali Krzyżaków ? Wszak wyświetlano ich tam..).
Czy są jakieś dowody, nie wiem, tekstualne, ikonograficzne, jakiekolwiek, na noszenie takich fryzur w Polsce piastowskiej i wczesnej epoce jagiellońskiej ?
Historia jest moją pasją, ale nie znalazłem o tym nic w internecie...
Jeśli coś wiesz, masz moją wdzięczność.
Ps.
Chodzi mi o coś takiego
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Epitafium--jana-z-ujazdu--ci rca-1450.jpg

ocenił(a) film na 8
Fabian3200

https://pl.wikipedia.org/wiki/Czupryna

cos takiego znalazlem jak znasz jakies fajne film o tematyce sredniowiecza pisz

ocenił(a) film na 4
dominas_filmweb

Dziękuje Ci bardzo.
Fajne filmy o tematyce średniowiecznej ?
Krzyżacy A. Forda,
Historia żółtej ciżemki (jak dla mnie zanadto infantylny, ale cóż, to adaptacja powieści dla dzieci),
Królestwo niebieskie (2005)
Robin Hood (zarówno Książę Złodziei z 1991 r. jak i ten z Russellem Crowe'em z 2010),
Niedawny serial o Templariuszach z HBO,
Kazimierz Wielki z 1975 roku (absolutnie nieporównywalny z Koroną Królów),
Brat Słońce, siostra Księżyc, 1972 (historia świętego Franciszka z Asyżu, rozgrywa się w średniowieczu rzecz jasna),
Jest tego o wiele, wiele więcej, wynotowałem te, które oglądałem i które zdołałem sobie przypomnieć, jeśli przypomnę sobie więcej, to napiszę.

ocenił(a) film na 8
Fabian3200

Dzieki wiekszosc obejrzalem lecz jest pare tytulow mi nie znanych ;]

ocenił(a) film na 4
dominas_filmweb

Ależ proszę...

ocenił(a) film na 8
Fabian3200

krolowie przekleci sobie obejrzyj spoko serial francuzki

ocenił(a) film na 4
dominas_filmweb

Dzięki, widziałem, naprawdę świetny...

ocenił(a) film na 4
dominas_filmweb

Polecam jeszcze ,,Królewskie sny" (1988), a także ,,Przyłbicę i kaptury (1985)...

ocenił(a) film na 8
Fabian3200

Przyłbice i kaptury nie dawno obejrzałem super podobał mi mnie sie serial zobacze teraz królewskie sny dzieki

ocenił(a) film na 4