Monster

Kaibutsu
2023
7,3 10 tys. ocen
7,3 10 1 10440
7,1 52 krytyków
Monster
powrót do forum filmu Monster

Dawno nie sięgałem po japońską produkcję, ale cieszę się, że natrafiłem na tę. Kilka perspektyw, które obładowane są nie tylko inną dawką emocji, ale i jej typem. Kilka razy było przerysowane zachowanie, ale to typowe dla Japończyków - taka kultura, inaczej też się zachowują, interpretują uczucia i je wyrażają, dlatego jestem w stanie to przełknąć.

Bardzo podobało mi się zakończenie, jakby to dziwnie nie zabrzmiało - lubię, gdy kończy się źle, tragicznie, bo wydaje mi się to wtedy bardziej szczere i realne. Przykre, że ta dwójka umarła, ale miłym i podbudowującym akcentem było przejście do ich dalszego życia poza życiem. Ten sam świat, ale nie będą musieli obawiać się swojego uczucia. Są wolni.

ocenił(a) film na 9
butryk_2

Przyjaźń to nie uczucie ale, jak pokazał ten film, nierzadko trudna DECYZJA.

ocenił(a) film na 9
butryk_2

Co wskazuje na to że oni umarli?

Grz3chu_filmweb

Kiedy matka z nauczycielem otwierają okno wagonu i zaczynają krzyczeć, nie dostają żadnej odpowiedzi, a deszcz nadal leje nieprzerwanie. Droga, którą przebyli, nie była szczególnie długa, ale gdy wyszli na zewnątrz, nagle pogoda stała się idealna – jakby wszystko wokół zmieniło się w jednej chwili. To między innymi przez tę dziwną zmianę mam wrażenie, że już ich tam naprawdę nie było, jakby przekroczyli granicę życia i śmierci…