PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200116}

Most do Terabithii

Bridge to Terabithia
2007
7,3 119 tys. ocen
7,3 10 1 119006
6,3 11 krytyków
Most do Terabithii
powrót do forum filmu Most do Terabithii

Nie zauważyłem tego problemu czytając forum (jak przeoczyłem to skasowac moje), a chciałbym poruszyć tę kwestie:)

Oba filmy są różne i stoją na innym poziomie, ale poruszają tę samą kwestie w dość zbliżonej konwencji. Chodzi mi o psychikę dzieci i świat wyobraźni, do którego uciekają, w którym się chronią.. i który okazuje się dla nich czymś więcej. Czekam na uwagi ^^

vater_r

WoW głeboka myśl
Labiryntu raczej nie polecił bym zbyt młodym widzom ;P

ocenił(a) film na 10
vater_r

takze po obejzeniu porownywalem go do labiryntu. tylko iz most ma nieco lepszy przekaz. podczas gdy labirynt fauna pokazuje nadmierne ilosci zla ten pokazuje sile przyjazni.
oba takze pokazuja dzieciaki odchodzące od swiata realnego w swoj mozna powiedziec lepszy wyimaginowany swiat

użytkownik usunięty
vater_r

Moim zdaniem "Labirynt Fauna" jest znacznie lepszym filmem. O wiele mocniej porusza niż "wzruszająca" opowieść o przyjaźni między chłopakiem a dziewczyną w "Moście do Terabithii"

ocenił(a) film na 10

mnie bardziej poruszyła śmierć Leslie niż śmierć Ofelii

użytkownik usunięty
krzysiek86r

Tak? To dziwne. Mną osobiście śmierć Leslie niezbyt wstrząsnęła, nie popłakałam się, a na LF tak.

ocenił(a) film na 10

Ja rowniez wzruszylem sie na filmie " most do terabitii" a smierc dziewczyny z labiryntu byla taka przewidywalna i chodz ofelia byla glowna bohaterka i przewijala sie przez wieksza czesc filmu , to jednak nie wywarla na mnie wrazenia "nie zwiazalem sie " z jej postacia.

ezi86

Ja nawet sie cieszyłam, że Leslie umarła, ta postać nie przypadła mi do gustu. A śmierć Ofelii była taka wzruszjąca, taka tragiczna, że popadłam w depresje na kilka dni... Serio!

ocenił(a) film na 7

Niestety ja w filmie "Labirynt fauna" nie widziałem nic wzruszającego, lecz może jest to efekt tej bezsensownej dawki przemocy i niezbyt przekonującej fabuły

ocenił(a) film na 9
vater_r

jak dla mnie są to dwa odmienne filmy, które nie mają ze sobą prawie nic wspólnego... Aaa. Jedna rzecz-że lubi je oba i poleciła mi je kumpela...:P Ale jak dla mnie Labirynt Fauna jest zbyt, zbyt... kurcze brakuje mi słowa. Po jego obejrzeniu miałam strasznie mieszane uczucia. Jest w nim zbyt wiele brutalnych scen. Natomiast Most do Terabithii ma trochę tajemniczości, trochę się dzieje, wszystko w odpowiedniej ilości, nie bez przesady i dlatego uważam, że jest o wiele lepszy:)

ocenił(a) film na 10
gonia1991

"Most do Terabithii" bądź co bądź nie dołuje i przygnębia tak, jak "Labirynt fauna", choć oczywiście śmierć Leslie naprawdę daje do myślenia i długo nie pozwala zapomnieć o filmie. To, co moim zdaniem łączy obydwa obrazy, to zderzenie świata wyobraźni z brutalną rzeczywistością, a dzieli sposób ukazania tych schematów.

Ale i tak wybieram "Most...".