PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200116}

Most do Terabithii

Bridge to Terabithia
2007
7,3 119 tys. ocen
7,3 10 1 119004
6,3 11 krytyków
Most do Terabithii
powrót do forum filmu Most do Terabithii

Pamiętam jak kilka lat temu jako bądź co bądź mały chłopiec oglądałem sobie filmy fabularne disney'a. Jak na tamte czasy, dla dzieciaków bezkonkurencyjne. Nie mówię tylko o kreskówkach, ale także o filmach fabularnych. Zawsze ciepłe, zawsze wzruszające, czasem z przesłaniem...ile to dziecięcych łez popłynęło podczas oglądania tych filmów z vhs :)
Ale czasy sie zmieniają, ja mam już latek troszkę więcej, i teraz widząc logo disneya irytuje mnie to że będzie to film pod młodszą publiczność. Bez wartkiej akcji, bez rozbieranych scen, z wyraźnym mottem i happy endem.

Tak samo miało być z "Mostem do Terabithii". Przyznam się bez bicia że poszedłem na ten film tylko ze względu na pozytywne recenzje i wysoką ocenę na filmwebie. Widząc logo disneya od razu pomyślałem...no tak bajka dla dzieci, no ale przynajmniej zobaczę jak przez te 10 lat zmieniło się podejście do młodszych widzów. I przyznam się też że film był do połowy dosyć przewidywalny, aczkolwiek interesujący. Spodziewałem się jakiegoś zwrotu akcji ale nie aż takiego. Szczególnie że w hollywoodzkich produkcjach reżyserowie niechętnie uśmiercają dzieci. Pamiętam że ostatni raz na filmie wzruszyłem się tak na "Królu Lwie" (ojoj ile to już lat). Nie przypuszczałem że ja stary chłop zdolny jestem jeszcze do przeżywania takich emocji oglądając bądź co bądź film dla dzieci. Niesamowita kreacja bohaterki bardzo mi w tym pomogła. Widz chyba od początku identyfikuje sie z Leslie, co pod koniec odnosi oczekiwany przez reżysera skutek. Sprytne, ale jak inaczej w dzisiejszych czasach można pokazać śmierć i próbować oswoić z nią młodzież. Disney wciąż to potrafi i zasługuje według mnie na wielkie uznanie. 10/10 , no i wypada śledzić losy młodej aktorki bo rośnie niezła gwiazda.

PS: Czy osoby po 20'tce , podobnie jak ja dosyć emocjonalnie odebrały ten film ? Czy to tylko ja mam jakieś emocjonalne zachwianie ?

ocenił(a) film na 10
grzefu

wiek 21 ;] hehe , film jak narazie jest dla mnie najlepsza produkcja jaka widzialem w tym roku ;] prawie plakalem ;p hehe

ocenił(a) film na 9
grzefu

Podobnie jak ty skusiłem się na ten film po przeczytaniu świetnych recenzji w magazynach filmowych i nie zawiodłem się. Film naprawdę ogląda się rewelacyjnie, a dodatkowym atutem jest postać Leslie Burke grana przez Annasophie Robb (moim zdaniem najlepsza aktorka dziecięca od czasu Natalie Portman w "Leonie"). A co do twojego pytania, to pomimo że mam już 25 lat to pod koniec filmu płakałem jak dziecko.

ocenił(a) film na 8
grzefu

Zgadzam się z kolegą w 100%. Film ogląda się super, nawet nie wiem kiedy zleciał...
Długo zabierałem się do obejrzenia tego filmu, nawet wysokie oceny i pozytywne recenzje nie mogły mnie przekonać. W końcu dziś "odpaliłem" film i miło się zaskoczyłem, a nawet BARDZO miło. Moja ocena to 10/10! Dla mnie jest to rodzaj filmu, do kórego mogę wrócić tzn. obejrzeć po jakimś okresie czasu jeszcze raz; a takich filmów nie jest wiele.

Ps. mam 26 latek i również uroniłem łezkę, ale nie ma się co wstydzić- uważam to za pozytywny odruch człowieczeństwa :)

ocenił(a) film na 7
bartlomiej82

to ja jestem tu najmłodszy;]
tylko 19 wiosen.
Bardzo fajny film-w sam raz na niedzielne popołudnie. Świetna rola AnnySophii Robb. Ciekawe w jakich innych filmach w przyszłości zagra.

...

moja ocena of course -10/10

Freak_On_A_Leash

Nie, nie jesteś ;) Ja mam 17 lat :)Płakałam na tym filmie jakbym to ja pochowała przyjaciółkę... A wszystkim którzy mają już papiery osoby dorosłej i które film poruszył gratuluję tego kawałka dziecka które w Was pozostało... Nie pozwólcie mu zginąć :)

ocenił(a) film na 8
Christinka

Eh... Film mnie także poruszył bardzo (22 lata ;) ). Jeden z lepszych filmów jakie oglądalem w tym roku. Ot taka ciepła i przyjemna opowieść. Szczególnie przypadła mi do gustu Leslie (doskonale zagrana przez tą aktorkę) Człowiek na starość (:D) chciałby mieć takie podejście do życia ;)