PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200116}

Most do Terabithii

Bridge to Terabithia
2007
7,3 119 tys. ocen
7,3 10 1 119377
6,2 13 krytyków
Most do Terabithii
powrót do forum filmu Most do Terabithii

Dobry film

użytkownik usunięty

Bardzo ładny i dobry film familijny, ale słabe zakończenie

ocenił(a) film na 9

W pełni się z tobą zgadzam, zakończenie mogło być inne.

ocenił(a) film na 10
zoriia

Na przykład jakie? :) Mnie ono odpowiada.

ocenił(a) film na 10

też zastanawiam się nad tym zakończeniem. Jakie twoim zdaniem powinno być.? rozwiń to, bo moim zdaniem zakończenie jest piękne.

ocenił(a) film na 9
kometa2421

Leslie mogła się nie utopić. Nie uważacie że tak by było lepiej?
kometa2421 - naprawdę sądzisz że jak główna bohaterka filmu się utopi to jest pięknie?

ocenił(a) film na 10
zoriia

a myślisz że miałoby to jakiś sens gdyby się nie utopiła. czy Jessie by wiedział ile ona dla niego znaczyła.??

ocenił(a) film na 8
kometa2421

Gdyby mu powiedziała,to by wiedział.

ocenił(a) film na 9
kometa2421

No to się dowiedział ile dla niego znaczyła i co z tego jak ona i tak już nie żyje.

ocenił(a) film na 10
zoriia

i to jest piękne. życie nie zawsze ma szczęśliwe zakończenia.

ocenił(a) film na 9
kometa2421

ale to przecież film i jak dla mnie ma mieć szczęśliwe zakończenie. Jak oglądam film to chcę odpocząć od życia codzinnego i zobaczyć szczęśliwe zakończenie

ocenił(a) film na 8
zoriia

widze ze to nie tylko moje wrażenie ze zakonczenie strasznie psuje film, tylko dosc powszechny odbiór jest wlasnie taki

ocenił(a) film na 10
kevin_moore

oj, nie zawsze jest tak dobrze. Trzeba się cieszyć się tym co się ma. Ale każdy ma własne zdanie i to szanuje....

ocenił(a) film na 9
kevin_moore

Bez tego zakonczenia film stracil by swoja magie...

Kaaaaamil

Zgadzam się, Choć wolałbym inne zakończenie (szczęśliwie) to wtedy film iałby inne znaczenie choć film byłby nadal genialny, Co od zakończenia to nie jestem jednak pewny czy dobrym sposobem na poradzenie sobie ze strata ukochanej osoby to wprowadzenie w świat na jej miejsce młodszej siostry...

skoczek_narciarski

Oglądałem ten film już jakiś czas temu i mogę się mylić, ale zdaje mi się że nie chodziło o to że on wprowadza w miejsce Leslie młodszą siostrę, tylko że dopiero po jej śmierci Jesse uświadomił sobie jak bardzo niektóre osoby są mu bliskie, pomimo tego że czasem się kłócą. To tylko moja interpretacja, nie musicie się z nią zgadzać.

Goras96

No tak w tym co piszesz też coś jest, Tylko ze namacalnym dowodem tego co mówisz było zrobienie z młodszej siostry nowej królowej Terabithi:)

Zakończenie jest jakie jest, żeby dosadnie a wręcz boleśnie przekazać widzowi morał i przekaz zawarty w tej pięknej historii. Dzięki tragicznej śmierci Leslie film niesamowicie zapada w pamięć i zmusza do przemyśleń nad życiem i śmiercią, pięknem egzystencji i przyjaźni. Mnie ten film opętał na długie dni, doprowadził do szczerych łez i pomógł uświadomić sobie pare rzeczy. Warto też dodać, ze historia ta jest oparta na faktach a dotyczy tragicznej śmierci przyjaciółki syna autorki ksiązki (Katherine Paterson), na podstawie której powstal także film. David Paterson we własnej osobie jest jednym z producentum obrazu :) Chciał żeby jego bratnia dusza została zapomniana i dla jej pamięci wspóltworzy film i scenariusz. Film na pierwszy rzut oka może wydać się dziecinny, ale szybko udaje się dostrzec jego drugie dno, dojrzałe, bolesne i trudne. Proza życia. Jest to swojego rodzaju lekcja życia, warta polecenia :)

Speancer93

producentów* :)

Speancer93

i nie chciał żeby zostala zapomniana* , ale napaprałem sorry! :D

Mnie zakończenie bardzo się podobało. Nie wyobrażam sobie lepszego. Wreszcie prawdziwy i piękny element fantastyczny w całym filmie, który tak naprawdę jest familijnym, dramatem.

Przecież film byłby bez sensu, gdyby Leslie się nie utopiła, to sprawia, że jest wzruszający.

myMyself

Czy ja wiem, film mi się niezwykle podobał nawet jeszcze zanim umarła.. Oczywiście przesłanie byłoby już nie to samo ale mogłoby by być inne, równie piękne..

ocenił(a) film na 9
skoczek_narciarski

Mi też się bardzo podobał przed jej śmiercią, ale kiedy Jess już prawie ją zabrał na tą wycieczkę, ale jednak nie, to wiedziałem, że coś musi się w tym czasie zdarzyć.
Kiedy pierwszy raz to oglądałem, to kiedy pojechali sobie myślałem: "Hej, no ale ona chyba teraz nie umrze, nie może. To nie taki film! Napewno stanie się coś innego..."
A tu kiedy przyjechali, bum! Nie ma Leslie. Dojść do siebie nie mogłem, tak jak bym ją znał osobiście.

Kaaaaamil

Ech ja miałem podobnie... Cała noc nie mogłem spać bo myślałem o tym filmie, i cały następny dzień...

ocenił(a) film na 9
skoczek_narciarski

Szczerze to ja tak mialem nawet okolo tygodnia...

użytkownik usunięty
myMyself

ale nie musisz zdradzać zakończenia filmu... :/

Ktoś wchodzi na forum raczej po oglądnięciu filmu

użytkownik usunięty
myMyself

nie wszyscy ;)

Ale większość tak. Poza tym na tym forum było już to kilka razy pisane.

ocenił(a) film na 9

twórcy filmu nie mieli nic do zakończenia, bo film jest na podstawie książki.