PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200116}

Most do Terabithii

Bridge to Terabithia
2007
7,3 119 tys. ocen
7,3 10 1 119004
6,3 11 krytyków
Most do Terabithii
powrót do forum filmu Most do Terabithii

czekam, czekam i się doczekać nie mogę. Film jest piękny, niezwykły i na pewno znalazłbym na niego miejsce w moim top20. Bez zbędnego rozmachu reżyser znakomicie ukazał motyw dziecięcej przyjaźni i nie pominął wielu ważnych kwestii, poruszył wiele intrygujących tematów (np. nie pominął przemyśleń Jesse'a i Leslie na temat egzystencji sił wyższych).
Czytałem niedawno książkę, która jest niezła, ale film to po prostu mistrzostwo. W filmie nie ukazano całych dramatycznych chwil po utracie Leslie, ponadto książka nie opisuje w ogóle Terabithii jako krainy zabaw. Były tam tylko takie zdania: "Leslie nazwała las otaczająy strumień Terabithią". W filmie było wszystko pięknie rozbudowane i urozmaicone o niegłupie wątki.
Bardzo bym chciał, aby ten tytuł znalazł się w mojej kolekcji, ale na blu-rayu bo wydanie DVD w Polsce jest bardzo mocno okrojone (też dziwię się, dlaczego dystrybutorem w Polsce jest Monolith a nie coś bardziej "szytego pod Disneya").

Film mogę oglądać i oglądać. Tyle razy go oglądałem że aż bym obejrzał jakieś ciekawe dodatki więc stąd moje czekanie :)