Motyl i skafander

Le scaphandre et le papillon
2007
7,6 63 tys. ocen
7,6 10 1 62897
7,7 33 krytyków
Motyl i skafander
powrót do forum filmu Motyl i skafander

Film naprawdę bardzo dobry. Historia opowiedziana rzetelnie, lecz bez zbędnej ckliwości (jak to często bywa w filmach opowiadających tragiczne historie).
Film, a bynajmniej jego początek, ogląda się dość ciężko. Specyficzne ujęcia są denerwujące i wydaje się jakby trwały przy długo, jednak dzięki temu możemy choć troszkę zrozumieć położenie głównego bohatera. Oglądając film miałem wrażenie że kompletnie nie poznałem Jeana-Dominique. Przez ponad godzinę wpatrywałem się w postać sparaliżowanego bohatera i nic mi on o sobie nie powiedział. Kilka kwestii które "wypowiada" są bardzo przewidywalne i nie wnoszą nic w zrozumienie postaci, a wydawało by się że będzie to kluczowy zamysł filmu. Cała reszta, począwszy od gry aktorskiej, na zdjęciach kończąc to już tylko same plusy filmu.

Nonx

Nazwanie tego filmu nie jest przesadą!
od momentu kiedy go zobaczyłam zalicza się on do moich ukochanych filmów. Ujęcia nie są męczące ale świetne! To właśnie on pomagają nam zrozumieć sytuację Jeana. Natomiast wewnętrzny monolog głównego bohatera jest po prostu świetny.