Motylek

Papillon
1973
8,0 36 tys. ocen
8,0 10 1 35618
7,4 14 krytyków
Motylek
powrót do forum filmu Motylek

Super

ocenił(a) film na 10

Piękny i rzeczywiście neidoceniony film, widziałam go tylko raz, w telewizji, i jestem pod ogromnym wrażeniem kunsztu aktorskiego. Szczerze mówiąc to nie spodziewałam się tego po filmie z 1973 roku, bo ten film jest odemnie starszy o 18 lat, ale zawsze musi być ten pierwszy raz. Naprawdę godny polecenia.

ocenił(a) film na 8
Kitka225

nie wiem dlaczego tyle osób sądzi że film jest niedoceniony. Ilość oskarów i miejsce na top 100 fimwebu? Ale co to za kryteria? Policzmy ile filmów z czołówki pochodzi z pierwszej połowy lat 70-tych? Odpowiedź nasuwa sie sama. Papillon to w swoim czasie film jak najbardziej doceniany. Nawet jesli ktoś sie urodził niedawno, to poiwnien sobie zdać sprawę, że 30 i 40 i 50 lat temu świat nie został jeszcze obdarzony "Pulp fiction", "Forrrestem Gumpem" czy innymi hitami ostatniej dekady, a jednak kino budziło w ludziach emocje i to na pewno nie mniejsze niz teraz. Wtedy też powstawały perły, doceniane i uwielbiane, ale dzisiaj mało znane, bo promuje się produkcje najnowsze. Młodej autorce opstu i innym życzę wielu niezaopmnianych wrażeń przy filmach sprzed pół wieku. Pozdrawiam.