5,5 11 tys. ocen
5,5 10 1 11477
5,9 48 krytyków
Mowa ptaków
powrót do forum filmu Mowa ptaków

OPIS FILMU:
"Licealny nauczyciel historii - Ludwik (Sebastian Pawlak) - zostaje upokorzony przez nacjonalistyczne i katolicko nastawionych uczniów. W jego obronie staje polonista i niespełniony pisarz Marian (Sebastian Fabijański). Zostaje on jednak zwolniony, gdyż ratując historyka, użył w samoobronie noża. Brat Mariana, Józef (Eryk Kulm) to ambitny kompozytor, którego toczy... trąd. Obaj bracia próbują zarobić, napisawszy piosenkę-przebój. Żeby utrzymać Józefa, jego dziewczyna Ania (Jaśmina Polak) zatrudnia się jako sprzątaczka u dyrektora banku Jakubca (Borys Szyc), choć musi znosić szykany ze strony jego ciężarnej żony (Marta Żmuda-Trzebiatowska)"
NO NIE, ZNÓW ATAK W POLSKIE ŚRODOWISKA NARODOWE I KATOLICKIE. MOŻE I POLSCY NARODOWCY NIE SĄ ŚWIĘCI, ALE TO IM CIĘŻKO ŻYĆ W POLSCE. ZNAM TAKICH KILKU I WIEDZĘ ŻE ONI SĄ STYGMATYZOWANI. KIEDYŚ WIDZIAŁEM ICH MARSZ. BYŁO ICH NIEWIELU, OCHRANIAŁA ICH POLICJA, A LUDZIE IM ZŁORZECZYLI. UWARZAM ŻE CIEŻKO JEST PORÓWNAĆ ICH DO NACJONALISTÓW ZE WSCHODU (NP. UKRAIŃCÓW GLORYFIKUJĄCYCH ZBRODNIARZA BANDERĘ), NACJONALISTÓW ŻYDOWSKICH (MALTRETUJĄCYCH PALESTYŃCZYKÓW I OSKARŻAJĄCYCH NAS O CAŁE ZŁO HOLOCAUSTU - vide skandaliczne wypowiedzi j. t. grosa czy ministrów izraelskich) CZY NEONAZISTÓW Z NIEMIEC (gloryfikujących hitlera). POLSKIE ŚRODOWISKA NARODOWE SĄ SŁABE I NIEPOPULARNE, A PRZECIEŻ NIE CIĄŻĄ NA NICH ZBRDONIE Z PRZESZŁOŚCI NA SKALĘ MASOWĄ.
TEN FILM POKAZUJE NIEPRAWDĘ.

ocenił(a) film na 6
Shadow_dawnego_ggggggg

Na dodatek w przeciwieństwie do Malowanego Ptaka tutaj będzie Pan musiał czekać ze swoją jedyneczką do września :-)

MichCorleone

Panie Michale. Mam do Pana prośbę. Otóż kreuje się Pana na Pana Michała z Trylogii.

Ale tutaj widzę mały problem. Otóż na avatrze widzę, no coż, facecika z pejsami (i tym charakterystycznym kapeluszem). Czy mógłby Pan zmienić avatar? Bo ludzie pomyślą jeszcze, że liczy Pan na Oscara.

Jak Pana lubię, jak Pana szanuję, to jednak włażenia w tyłki nie znoszę. Zrobi Pan to dla mnie?
Panie, Cień o coś Pana poprosił. Spełni Pan jego prośbę?

MichCorleone

Demokracja, michu, demokracja. Skoro jesteś takim jej wielbicielem, to się do niej stosuj...
https://fakty.interia.pl/prasa/news-rz-polacy-nie-popieraja-postulatow-srodowisk -lgbt,nId,3122137

Shadow_dawnego_ggggggg

W oczekiwaniu na film, możesz zbratać się z zasadami ortografii. A co do narodowców to radzę jeszcze poczytać, np. o gettcie ławkowym. Przekonasz się kogo tak lekką ręką chcesz rehabilitować.

maciejkulakowski

Mógłbyś konkretnie napisać o jakie zasady ortografii ci chodzi?

Shadow_dawnego_ggggggg

...nie pytany odpowiadam - na przykład, by wielkich liter używać na początku zdania lub przy nazwach własnych?

Tataaleksandrykatarzyny

Polacy piszę z dużej. Tak samo przy narodach przyjaznych i neutralnych. Przy wrogich narodach używam małej litery.

Shadow_dawnego_ggggggg

Tak więc sam ustalasz zasady ortografii? :-D

Tataaleksandrykatarzyny

W rzeczy samej.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Tataaleksandrykatarzyny

przepraszam, tu jest zdjęcie:
https://gloswielkopolski.pl/poznan-ekshibicjonista-w-kominia...

Shadow_dawnego_ggggggg

Do tej pory uważałem, że jesteś tylko idiotą. Zmieniłem zdanie. Jesteś wielkim idiotą.

Tataaleksandrykatarzyny

powinieneś dostać Nobla za to odkrycie

Shadow_dawnego_ggggggg

Jak już to Polacy piszą coś wielką (dużą) literą. Zwrot "z wielkiej (dużej) litery" to kalka z rosyjskiego. A co do reszty wypowiedzi, to szkoda na nią marnować słowa naszego pięknego języka.

marcin_wierzchos

A więc mam rozumieć morcinku, że ty jesteś ten młody, piękny, wykształciuch i z dużego miasta. Więc nie masz czasu na ,,marnowanie" go dla takiej osoby jak ja.

Tataaleksandrykatarzyny

A DZISIAJ CI URATOWANI PRZEZ SIOSTRĘ Żydzi DOMAGAJĄ SIĘ OD POLSKI 300 MILIARDÓW DOLARÓW ZA tzw. MIENIE BEZSPADKOWE !

https://kobieta.interia.pl/zycie-i-styl/news-ewa-noiszewska-siostra-ktora-ratowa la-zydow,nId,3259876

maciejkulakowski

Demokracja, maciusiu, demokracja. Skoro jesteś takim jej wielbicielem, to się do niej stosuj...
https://fakty.interia.pl/prasa/news-rz-polacy-nie-popieraja-postulatow-srodowisk -lgbt,nId,3122137

Shadow_dawnego_ggggggg

jeszcze tu jesteś sebusiu wyklęty? mama kanapki przed komputer zrobiła i trolowanko od rana? koledzy naziole o której wpadają?

Shadow_dawnego_ggggggg

Nie powinieneś napierdalać się na ustawce z twoimi kolegami nacjonalistami / naziolami niż przebywać tutaj i zgrywać się na wielkiego patriotę?

videodrom

Wyzywasz mnie od nazioli? Ciekawe? Chciałbym jednak zauważyć, że poniższy wielki, wykształcony sgrczybyk używa mowy nienawiści. Argumentów mu brakuje to się produkuje w taki sposób. A pozuje na inteligentnego człowieka. Ja staram się nie używać inwektywów. Poza tym nie donoszę, co wy nagminnie robicie. Widać kapowanie wynieśliście ze szkoły tw. sb zarejestrowało was jako swoich? Ile macie lat? A może wasi starzy współpracowali z sb? Albo byli w ub?

Shadow_dawnego_ggggggg

Za to twoi ideowi przodkowie pewnie zamykali drzwi od stodoły w której palony Żydów i otwierali przy tym szampana pacanie. Ktoś kto ma w awatarze twarz w kominiarce albo pozuje na zwykłego bandziora albo to twoje oficjalne foto przed kibolską ustawką.

Shadow_dawnego_ggggggg

"Inwektywów"? Po jakiemu to? Nie uważasz że Polski patriota powinien znać podstawowe zasady ojczystego języka?

videodrom

A DZISIAJ CI URATOWANI PRZEZ SIOSTRĘ Żydzi DOMAGAJĄ SIĘ OD POLSKI 300 MILIARDÓW DOLARÓW ZA tzw. MIENIE BEZSPADKOWE !

https://kobieta.interia.pl/zycie-i-styl/news-ewa-noiszewska-siostra-ktora-ratowa la-zydow,nId,3259876

Shadow_dawnego_ggggggg

Fajnie, że napisałeś ten komentarz ("komentarz"?) w ten sposób. Dzięki temu tym razem sam zrobiłeś z siebie matoła :) Z jednej strony dzięki za zaoszczędzenie mi fatygi, z drugiej... Zabierasz mi pracę, cholercia, jak jakiś imigrant czy cuś :)

Sqrchybyk

I mam rozumieć, że ,,matołem" zostałem dzięki twojej, a jakże, ,,obiektywnej" ocenie.
Mam być zaszczycony, że ty mnie oceniłeś?
A kim ty w ogóle jesteś, że uważasz iż twoje oceny innych ludzi są ,,jedynie słuszne"? Może uchyliłbyś mi rąbka tajemnicy? Nie chcę twojego nazwiska. Nie bój się. Był tu taki jeden. Miał avatar ,,chemas". Chciał żebym publicznie ujawnił swoje nazwisko. Wyzywał mnie od tchórzy itd. Ale, co ciekawe, swojego tożsamości nie ujawnił.
Tak więc napiszesz mi kim jesteś z zawodu? Bo chciałbym wiedzieć co za zacny człowiek wyzywa mnie od ,,matołów". I to nie pierwszy raz.

Shadow_dawnego_ggggggg

Nie, tym razem zostałeś nim dzięki temu, że napisałeś swój komentarz w wybitnie matolski sposób, m.in. przez tego Caps Locka... A także (po raz drugi w przeciągu dwóch komentarzy, gratuluję!), że, jak zwykle, przeczytałeś mój komentarz bez szczypty nawet zrozumienia, mimo że przecież BARDZO prosto go napisałem :)

A kim jestem? Cóż, po pierwsze kimś, kto na portal filmowy przyłazi dla filmów, nie dla politykierstwa. Po drugie kimś, kto potrafi czytać ze zrozumieniem. Po trzecie kimś, kto, przynajmniej zazwyczaj, najpierw pomyśli, potem napisze. Po czwarte kimś, kto nie zwykł wypowiadać się na tematy, o których nie ma żadnego pojęcia... A po piąte kimś, kto nie musi leczyć kompleksów internetową "walką" z "wrogami narodu" itp. To tak w skrócie...

I standardowo przypominam, że nie mam zamiaru tracić (więcej) czasu na zabawę z tobą, zatem: bez odbioru... Matole ;)

Sqrchybyk

Lubisz walkę z wrogami domokracji, tolerancji, otwartego społeczeństwa, wolności sztuki itd.? To ty jakiś bardzo opozycyjny jesteś.

A to jak mi piszesz kim jesteś. Jasny gwint. Masz chłopcze megalomańskie zacięcie. Dziwne, że cię jeszcze na prezydenta nie wybrali. Pewnie Harvard ukończyłeś.
grafomaństwo, megalomanizm, pycha, wyniosłość. Ech, szkoda gadać. wielki jesteś.
,,kimś, kto na portal filmowy przyłazi dla filmów, nie dla politykierstwa" - a oczywiście, człowiek który nie znosi zanieczyszczania sztuki przez politykę tak właśnie postępuje. Ale głupoty o mnie piszesz.

Sqrchybyk

Wmieszam się. To film Xawerego Ż. na podstawie scenariusza jego ojca Andrzeja Ż. Wy się tu spieracie, a pewnie wyjdzie szrot na poziomie 'Szamanki' albo bełkot w stylu 'Na srebrnym globie'.

michal.2907

Ależ ja się nie spieram, bo absolutnie nie ma z kim :) Spierać się z osobnikiem "ggggggg" to jakby bić się z siedmiolatkiem...

Sqrchybyk

Ja o czymś innym mówiłem. O trollach nie gadam. Liter szkoda.

Z wieloma debilami gadasz na fw, ale chyba żaden ci tak za skórę nie zalazł jak ten. A myślałem, że ciebie nie da się wku... wić :)

michal.2907

Co??? Gdzie ja się wk*rwiam niby na niego? Za chudy on w uszach jest, żeby mi ciśnienie choć o jedną kreskę podnieść. Zalazł mi może za skórę, ale w tym sensie, że okazał się absolutnie głupi i absolutnie niereformowalny. Początkowo, w innych naszych "dyskusjach", próbowałem uprosić go by sprawdzał rzeczy, o których pisze tudzież by próbował chociaż czytać ze zrozumieniem. No ale moje starania spełzły na niczym... Od dłuższego czasu, jeśli już, prostuję jedynie niektóre, wyjątkowe bzdury jakie wysrawa (by jakiś niewinny umysł przypadkiem w to nie uwierzył), co jest swoją drogą bardzo proste, bo większość tych bzdur da się zweryfikować w ciągu minuty... Co dodatkowo podkreśla jak głupim stworzeniem jest ten biedak :/ Oprócz tego przypominam mu w miarę finezyjnie kim jest, bo pewnie zapomina, i... No, przyznaję, odzywam się też dla prowokacji. Bo jak się czyta jego komenty, to czuje się, że on je pisze zgrzytając zębami i tocząc pianę z pyska, a mnie zawsze bardzo śmieszy takie bezsensowne zacietrzewienie :) Ale żeby nie było, że jestem jakimś sadystą używającym sobie na głupkach, to, jak sam tu widzisz, z reguły bardzo szybko kończę :)

Sqrchybyk

intelekutalista się odezwał

Sqrchybyk

skurczybyki równiez chcą te mienie, choć nie dla siebie

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

:) Oni chcą majątku po swoich przodkach, a ty chcesz majątku po cudzych przodkach.

Ciekawa różnica, ale chyba nie na twoją korzyść.

hyrkan

Mienie bezspadkowe nie jest po ,,przodkach". Nie rozumiesz? Gdzieś ty wyczytał, że chcę jakieś majątki? Choć przyznaję, że tzw. ,,repatriantom" ukradziono majątki za Bugiem. Ja do nich nie należę. To im należy się zwrot majątków.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Mienie znacjonalizowane, czyli ukradzione, nazywasz bezspadkowym dlatego, że komunistyczni złodzieje tę kradzież uznali za legalną?

Ja jestem, powiem ci, przeciwny kontynuowaniu komunistycznych przestępstw.

hyrkan

Ja jestem za osądzeniem, choćby pośmiertnym komunistycznych zbrodniarzy, takich jak wolińska czy morel.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Dlatego naśladujesz komunistów?

hyrkan

Czyli chodzi ci, że naśladuję ciebie? Ale niby gdzie?

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Masz rację, że dokładnie o postawę przeciwną mojej chodzi.

Już nie mówię o tym, że komuniści atakowali osoby LGBT, jak ty, rzucali fałszywe oskarżenia, jak ty, ale że eliminowali przeciwników politycznych.

Odkąd mi (i innym forumowiczom) jasno piszesz, że powinni być jeszcze w łonie matki wyeliminowani - za poglądy - przebijasz nawet wielu zbrodniarzy komunistycznych. Wszak nie każdy z nich mordował nienarodzonych. :)

hyrkan

Ty sam jesteś komuch. W dodatku jeszcze porywami na nazizm (eugenika, aborcja).
Ty się mienisz obrońcą nienarodzonych????????????? Tyś chyba do reszty sfiksował!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

No no. Z nas dwóch ty się przyznałeś do eugeniki, jeszcze motywowanej politycznie.

Ja rozumiem, że chcesz odwrócić kota ogonem, ale tu jest kłopot, bo nie skasujesz swoich postów. ;)

hyrkan

Jak to nie skasuję swoich postów? Wszak cały czas mi je kasują, choć błagam ciebie abyś przestał być szpiclem. Błagam cię abyś przestał donosić na swoich rozmówców.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Jak kasują? Znów sobie gdzieś nie poradziłeś z regulaminem i ci wycięli.

Mogłeś nie kłamać, że akceptujesz regulamin.

hyrkan

Dajże spokój. Ja się z tobą nie zgadzam ale na ciebie nie kabluję. Bo nie jestem szpiclem. Zresztą lubię jak piszesz głupoty. Denerwuje mnie tylko, że nikt ich nie czyta. Gdyby czytali to uznali by że nieźle się staczasz: sam sobie zaprzeczasz, nie uznajesz oczywistych faktów.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Mogłeś nie kłamać, że akceptujesz regulamin. ;)

michal.2907

Wyzywanie mnie od ,,matołów" świadczy o pozomie was obojga. Idźcie na wiece kodu a do filmwebu nie wciskajcie się z tą mową nienawiści.

Pleciecie bzdury i tyle.