5,5 11 tys. ocen
5,5 10 1 11477
5,9 48 krytyków
Mowa ptaków
powrót do forum filmu Mowa ptaków

OPIS FILMU:
"Licealny nauczyciel historii - Ludwik (Sebastian Pawlak) - zostaje upokorzony przez nacjonalistyczne i katolicko nastawionych uczniów. W jego obronie staje polonista i niespełniony pisarz Marian (Sebastian Fabijański). Zostaje on jednak zwolniony, gdyż ratując historyka, użył w samoobronie noża. Brat Mariana, Józef (Eryk Kulm) to ambitny kompozytor, którego toczy... trąd. Obaj bracia próbują zarobić, napisawszy piosenkę-przebój. Żeby utrzymać Józefa, jego dziewczyna Ania (Jaśmina Polak) zatrudnia się jako sprzątaczka u dyrektora banku Jakubca (Borys Szyc), choć musi znosić szykany ze strony jego ciężarnej żony (Marta Żmuda-Trzebiatowska)"
NO NIE, ZNÓW ATAK W POLSKIE ŚRODOWISKA NARODOWE I KATOLICKIE. MOŻE I POLSCY NARODOWCY NIE SĄ ŚWIĘCI, ALE TO IM CIĘŻKO ŻYĆ W POLSCE. ZNAM TAKICH KILKU I WIEDZĘ ŻE ONI SĄ STYGMATYZOWANI. KIEDYŚ WIDZIAŁEM ICH MARSZ. BYŁO ICH NIEWIELU, OCHRANIAŁA ICH POLICJA, A LUDZIE IM ZŁORZECZYLI. UWARZAM ŻE CIEŻKO JEST PORÓWNAĆ ICH DO NACJONALISTÓW ZE WSCHODU (NP. UKRAIŃCÓW GLORYFIKUJĄCYCH ZBRODNIARZA BANDERĘ), NACJONALISTÓW ŻYDOWSKICH (MALTRETUJĄCYCH PALESTYŃCZYKÓW I OSKARŻAJĄCYCH NAS O CAŁE ZŁO HOLOCAUSTU - vide skandaliczne wypowiedzi j. t. grosa czy ministrów izraelskich) CZY NEONAZISTÓW Z NIEMIEC (gloryfikujących hitlera). POLSKIE ŚRODOWISKA NARODOWE SĄ SŁABE I NIEPOPULARNE, A PRZECIEŻ NIE CIĄŻĄ NA NICH ZBRDONIE Z PRZESZŁOŚCI NA SKALĘ MASOWĄ.
TEN FILM POKAZUJE NIEPRAWDĘ.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Ale racje mają, nie?

michal.2907

Wyszło to co zawsze. Ale do sgrczybyka nie dociera, że nie każdy antypolski film jest arcydziełem sztuki wizualnej. Chodzi mi oczywiście o walory wizualne bo fabularne...? No cóż. Fałszują historię i tyle.
Ale i tak przyznaję, że do tak niskiego poziomu jak malowany ptaszek nie spadł.
Malowany to nawet nie był film. Zbiór jakichś okrucieństw bez sensu i logiki. Gdzie tutaj fabuła? Swoją drogą, o co chodzi, że coś mają ci tfurcy (a fuj) z tymi ptakiami? Nie wiesz o co chodzi? Bo taki mądry jesteś.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Film nie musi mieć fabuły, o tym wiedzieli Bunuel, Dali, Wiertow. Dawno temu to było dla filmowców jasne.

Natomiast okrucieństwa w stosunku do ukrywających się Żydów to fakt. Nie każdy Żyd ich doświadczył, ale wielu tak. Wykorzystywanie kobiet, dzieci, obrzydliwe zachowania. Nie ma co ich bronić.

hyrkan

Wykorzystywanie kobiet, dzieci, obrzydliwe zachowania. Nie ma co bracisków bielskich bronić.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Słusznie. Ja bym nie bronił winnych. :) A prawica, od PiS po Korwina czy Konfę, jest za przemocą seksualną.

hyrkan

Nareszcie piszesz z sensem. braciski bielskie były zbokami i mordercami. Nie wiem po co poświęcono im film ,,Odwet" z Danielem Craigiem.
Tego zadnia jednak nie rozumiem: ,, A prawica, od PiS po Korwina czy Konfę, jest za przemocą seksualną". To co napisałeś jest jak pomówienie. Nie wiem czy insynujesz, że bielscy byli z prawicy? Nigdy nie słyszałem aby członkowie PiS, Korwin czy jakiś tam Konfa byli za gwałtami. Chyba że ciebie zgwałcili. Ale jeżeli tak to mi przykro.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

"nie słyszałem" to tylko argument osoby, która mało słyszy :)

To w sumie bardzo znaczące, jak bardzo wspierasz nazistów w atakach na Bielskich.

hyrkan

Ależ hyrkanku, ja naprawdę nie słyszałem aby ciebie zgwałcił jakiś Konfedrata.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Ad personam + "nie słyszałem", dwa argumenty poniżej poziomu rozmowy dorosłych ludzi.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Sqrchybyk

słuchaj, twierdzisz, że mam 7 lat. Ale megalomanem nie jestem jak ty. Widzisz?

Shadow_dawnego_ggggggg

Oglądałeś?

Shadow_dawnego_ggggggg

Codziennie rano, bez problemu. W przeciwieństwie do ciebie. Poczekaj oglądnij i wtedy się wynaturzaj.

Shadow_dawnego_ggggggg

Widać po twoich postach, że sam masz problemy szukając je u innych, Porozmawiaj o tym na leżance :)

Shadow_dawnego_ggggggg

Spadaj trollu w kominiarce, wszak jesteś tak brzydki, że nawet przed lustrem ją nosisz. Chyba ty jesteś tym stygmatyzowanym kibolem mocnym w gębie z kolegami za plecami.

SamSabat

Masz rację Kolego. Rzeczywiście przystojny nie jestem. Młody też nie.

Shadow_dawnego_ggggggg

Dobra, pogadalim, pomarudzilim. Jutro do roboty. Spokojnej nocy. Pozdrawiam

SamSabat

przepraszam, tu jest zdjęcie:
https://gloswielkopolski.pl/poznan-ekshibicjonista-w-kominia...

Shadow_dawnego_ggggggg

Tak więc SamSabat zadał ci proste pytanie - czy oglądałeś film, że oceniasz jego treść? Nie udało ci się udzielić odpowiedzi... A tak prosto było...

Tataaleksandrykatarzyny

Film nie miał premiery. Oceniam zanieczyszczanie sztuki jaką jest film polityką. I to wyjątkowo szpetną.

Shadow_dawnego_ggggggg

Demokracja, demokracja. Skoro jesteś takim jej wielbicielem, to się do niej stosuj...
https://fakty.interia.pl/prasa/news-rz-polacy-nie-popieraja-postulatow-srodowisk -lgbt,nId,3122137

SamSabat

A DZISIAJ CI URATOWANI PRZEZ SIOSTRĘ Żydzi DOMAGAJĄ SIĘ OD POLSKI 300 MILIARDÓW DOLARÓW ZA tzw. MIENIE BEZSPADKOWE !

https://kobieta.interia.pl/zycie-i-styl/news-ewa-noiszewska-siostra-ktora-ratowa la-zydow,nId,3259876

Shadow_dawnego_ggggggg

Polski nacjonalizm wywodzi sie tylko i wylacznie z ciągłej walki Polaków o wolność, cała nasza historia to ciągła walka o byt z naszymi kochającymi sąmsiadami.
Tyle i aż tyle.
Boje sie ze jak utracimy tego ducha przodków to nas zjedza żywcem.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Zawsze gdy się prawicę sfilmuje, to to jest atak. Nawet jeśli by to było po prostu filmowanie prawicy na ulicach, wtedy to jest zawsze "prowokacja antify".

Czemu prawica tak się boi prawdy o sobie?

hyrkan

Czemu statystki przestępczości na Zachodzie nie uwzględniają koloru skóry? Wtedy to jest rasizm jak się zauważy, że za większość (najciężych) przestępstw odpowiadają niebiali. Albo gdy się nie chce pracować na nierobów z pontonów. To też jest rasizm.
A antyeskimosizm jest gdy się nie chce płacić za mienie bezspadkowe.

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

A czemu statystyki nie uwzględniają koloru oczu? Koloru auta? Rozmiaru stopy?

Dlatego, że to absurdalne. :D

ocenił(a) film na 9
Shadow_dawnego_ggggggg

Nikt Polaków nie oskarża o całe zło holocaustu.

Jedynie o współpracę motywowaną nienawiścią do Żydów. Taką, jak twoja.

hyrkan

150 tys. górali służyło w ss i wehrmachcie. To była dopiero współpraca. O nkwd nie wspomnę. A o zło holocaustu to powinieneś oskarżać duńczyków. Nie Polaków.