Mroźny wiatr

Wind Chill
2007
5,7 12 tys. ocen
5,7 10 1 12295
5,5 6 krytyków
Mroźny wiatr
powrót do forum filmu Mroźny wiatr

Film postanowiłam obejrzeć zachęcona wysokimi notami wystawionymi przez moich znajomych, jednak do zachwytów mi daleko - wieczorkiem można obejrzeć, ale żadna rewelacja. Film momentami ciągnął się jak guma z majtek, te całe duchy jakoś w ogóle mnie nie straszyły, a postępowanie głównych bohaterów czasami z logiką miało niewiele wspólnego (która laska maluje sobie paznokcie u stóp w samochodzie mroźną zimą??? I nie tłumaczy tego fakt, że samochód był ogrzewany - ja mam samochód nawet z podgrzewanymi siedzeniami, ale coś takiego nigdy by mi do głowy nie przyszło..). Nasi bohaterowie nie mieli nawet żadnych cieplejszych ubrań, mimo, że wybierali się zimą w wielogodzinną podróż.No i oczywiście kolega musiał zjechać z autostrady w boczną drogę "na skróty" - nie policzę w ilu filmach już to widziałam... Kilka scen było zupełnie zbędnych i nic nie wnosiło do akcji (np. po co była ta scena kiedy laska zatrzasnęła się w toalecie na stacji?). Ten motyw z kierowcą pługa też jakoś na siłę wpleciony pod koniec...

UWAGA SPOJLER !!!!!!!!!!!!!!!!!

Co do zakończenia, to byłam przekonana, że bohaterka też zginęła (bo wszyscy zmarli/duchy odchodzili do lasu - ona też poszła za chłopakiem), a tu nagle magicznie jak gdyby nigdy nic znalazła się na tej stacji.

ocenił(a) film na 5
DamaMarcia

Zgadzam się. Co to za zakończenie.... Bez sensu. Film początkowo mnie wciągnął, ale potem było już tylko coooooraz gorzej. Tendencja spadkowa.

ocenił(a) film na 6
Fenus

Mnie film przypadł do gustu zaskakując niejednoznaczną narracją. To co oglądam na ekranie może wydarza się rzeczywiście... ale równie dobrze może być skutkiem wyziębienia i jest sugestywną projekcją wyobraźni. Nadto otrzymuję zupełnie dobrze wykonane zadania aktorskie. W ofercie telewizyjnej dotyczącej kina grozy to wzlot znaczący. Good night, and good luck, esforty.
6/10
P.S. Poszukującym logiki w gatunku jakim jest horror pozostaje życzyć sukcesów i wytrwałości.

ocenił(a) film na 7
DamaMarcia

W sumie mieli jechać tylko 6 godzin,teoretycznie więc nie musieli zabierać aż tylu ciepłych ubrań. Po za tym to ona ich nie miała,on zabrał(prawdopodobnie przygotował się na "kosza' od tej dziewczyny i spakował sobie coś ciepłego).

DamaMarcia

Spojer: Moze nie warto szukac logiki w horrorach ale chociaz troche zdrowego rozsadku by sie przydalo... Mogli pojsc na CPN. wybic szybe. zjesc cos i sie ogrzac... Mogliby rozpalic ognisko... Ale lepiej bylo czekac w zimnym samochodzie cala noc... bezsensu

DamaMarcia

Pewnie nie uwierzysz, ale ja przez cale zycie chodze z golymi nogami i to nawet w sroga zime (a mozesz byc pewna, ze tu zimy sa porzadne), co strasznie wszystkich dziwi i wkurza, jakby rzeczywiscie chodzenie w skarpetek czy posiadanie rajstop byloby moim obowiazkiem. Nie, nie nosze tez grubych butow do chodzenia po sniegu -samochod mam w garazu, w pracy mam parking podziemny, wiec nosze w zime to w czym jest mi wygodnie - a niewygodnie sie czuje w grubych gumofilcach czy kozakach. Nie mam w samochodzie cieplych ubran na wszelki wypadek, bo licze, ze wszelkiego wypadku nie bedzie. Nie ubieram sie we wszystko co mam pod reka w zimie, bo mam rowniez sprawne ogrzewanie. Jak wyjezdzam na weekend to tez nie zabieram nic wielkiego, a jade przez lasy, na skroty. Jedyne co mam w samochodzie i co wmusil we mnie maz, to zgrzewka wody, cieply koc i telefon satelitarny. Co do malowania paznokci - tak, robilam to samo gdy jechalismy na swieta, a ja nie zdazylam pomalowac w domu. Na szczescie nie ja prowadzilam,. Stad jednak wniosek: laski maluja paznokcie w mrozna zime.

DamaMarcia

" troche " sobie zaprzeczasz . Dajesz 6 ( relatywnie to nie jest zla ocena )pisząć " raczej rozczarowanie" . " film postanowilam obejrzeć zachęcona wysokimi notami " . Nota na filmweb to 5.8 , Ty dajesz 6 czyli więcej niż średnia .