Daje tylko 4/10.Za kostiumy i charakteryzacje.Za gre Deppa i H.B.Carter-jak zawsze udany duet.Niestety nic wiecej.Same nudy.Co do reżysera to kiedyś było lepiej...np.Sok z żuka :)
6 za kostiumy, 5 za grę aktorską, 6 bo Burton (lubię jego filmy za to że szczegół jest istotny)
Sok z żuka to już klasyk, zaś Mroczne cienie wypadają przy nim blado. Klimat niezły, efekty i gra aktorów też na plus, jednak film był zwyczajnie nudny. Dlatego też daję 4/10.
według mnie słaby film, dobra ścieżka dźwiękowa i gra aktorów, szczególnie podobała mi się postać Heleny Carter, ale scenariusz nie dopracowany, i mimo szacunku do Deppa, ta kreacja nie przekonuje mnie. Burton utrzymał fantastyczny klimat i to też na plus, jednak za całość daję 4,5
A mi się wydaje, że to bardzo dobre dzieło Burtona, jego język, jego dowicp, ktoś wyżej napisał, że swietna pardoia horrou i faktycznie. Nie lubie Deppa, ale u Burtona jest świetny i tyko u niego. Bardzo dobra i przemyślana gra, ta mała Chloe Mortez dobrze się pokazała, ale tez widać, że Michelle Pfeiffer w dobrej formie. Mi się dobrze ogląda takie filmy.