Mroczne cienie

Dark Shadows
2012
6,6 174 tys. ocen
6,6 10 1 174033
5,2 37 krytyków
Mroczne cienie
powrót do forum filmu Mroczne cienie

nie wiem czemu to tak Wam się nie podobało? moim zdaniem to było świetne. uwielbiam Burtona i po Alicji czułam pewien niesmak, ale po tym filmie ponownie jestem nim oczarowana.
oczywiście nie mogło zabraknąć nastroju który Tim zwykle tworzy, muzyki Dannego Elfmana oraz Johnnego i Helenki. i ta cudowna dbałość o szczegóły... :)
z chęcią obejrzę jeszcze raz, i jeszcze raz. i kolejny

ocenił(a) film na 10
endorfinayeah

zgadzam się, film świetny. I to specyficzne poczucie humoru

endorfinayeah

Bardzo fajny film. Rowniez uwielbiam Burtona, ale inaczej niz Ty uwazam, ze jednak Alicja byla lepsza;) Obejrze jeszcze raz po wyjsciu na DVD - wtedy zawsze bardziej podobaja mi sie te filmy:) Cudowna Eva Green, i clakiem przyjemna Chloe Grace Moretz. O Burtonowskiej starej gwardii chyba nic nie musze mowic, jak zwykle swietni. Jedyne co moglo mi sie nie spodobac to zbyt duza ilosc typowych dla filmow-nie-Burtona efektow specjalnych tworzonych komputerowo...Chwilami (doslownie sekundami) odczuwalem wrazenie, jakby to nie byl klasyczny Burton.

ocenił(a) film na 10
endorfinayeah

Klasyczny, stary i dobry Burton. W końcu! Świetny film.

endorfinayeah

Hmmm, mi tam jednak jest jakoś tak... przykro. Mogło to być znaaaaacznie lepiej.
Klimat mroczny, dziwny, skrajnie kolorowe sceny, groteskowy, zdecydowanie w stylu Burtona i zdecydowanie na tak.
Wygląd postaci zalicza się właściwie do tego co już wymieniłam. Muzyka oraz gra aktorów również na zdecydowany plus. Humor też w bardzo fajnym stylu ale mało, bo ...

... scenariusz. Scenariusz który moim zdaniem nie dał rady. Nudnawe dialogi niestety. Mogli bardziej nad tym popracować i zrobić z tego przyzwoitą czarną komedię. Tematyka i pomysł z dużym, ale niestety niewykorzystanym potencjałem. Dlatego mi przykro, bo mogło być znaaaaaacznie lepiej.

chyba to może być SPOJLER
Swoją drogą końcowa walka z Angie przypominała mi bardzo scenę z filmu "Ze śmiercią jej do twarzy" ;) Ktoś też miał takie skojarzenie?

ocenił(a) film na 5
Carotka

Naciągane zakończenie, dziewczynka-wilkołak, duch matki chłopca zabija wiedźme? Jak na Burtona słabo, fatalnie wręcz! A do tego zamienienie Victorii w wampira, niczym w Zmierzchu, którego nie trawię. Zawiodłam się. Wielki kunszt gry Heleny został pogrzebany w nudnej i epizodycznej postaci pani doktor.

pikselowa

Jak dla mnie postac pani Doktor nie byla epizodyczna, bo patrząc na zakończenie - może byc kolejna częśc. Klimat, gra aktorska, muzyka, scenografia - dla mnie wszystko super.
Wilkołak? Wiedźma wytłumaczyła skąd sie wzięła.
Duch matki? Również sprawka wiedźmy.
Co do humoru, większość filmu się usmiałam, zwlaszcza z tekstów Deppa :)

ocenił(a) film na 5
attra

raczej nie będzie kolejnej części, bo to nie w stylu Burtona. Poza tym wytłumaczenie skąd wziął się wilkołak (jak zarówno dodanie tego wątku) było tandetne i naciągane, sprawiło że film był groteską (w złym tego słowa znaczeniu).

pikselowa

Powiem tylko, że Dark Shadows to w swojej pierwszej wersji był serial, w którym różne rodzaje "stwozeń" występowały. Czy dodanie wilkołaka było tandetne i naciągane? Nie zgodzę się, dla mnie miało zobrazować jak bardzo mściwa była wiedźma z powodu odrzucenia jej przez głównego bohatera, a tym samym jak bardzo jej na nim zależało...
Ale każdy ma swoje zdanie.
Pozdrawiam/.

ocenił(a) film na 5
endorfinayeah

Jak dla mnie właśnie Burton nie powrócił :(

endorfinayeah

Ten film jest świetny, a powoduje to glownie specyficzne poczucie humoru. Ja się niezwykle usmialam. Jak zwykle Burton pokazal "coś innego". Poza tym mi bardzo spodobala się muzyka w tym filmie:) No a stala obsada aktorska u Burtona jak zwykle rewelacja - a Eva Green pokazala klasę, bardzo podobala mi się jej rola :) Trzeba lubić klimat Burtona i podejść do tego filmu z humorem i luzem a na pewno się spodoba.

ocenił(a) film na 4
dominisiaa_90

może się jak tak skuszę Alice była jak dla mnie marna ale zakładam że wina leżała po stronie disneya który trzymał Burtona w ryzach przez co wyszła mało wyrazista papka mam nadzieje że ten film pokazuje klasę wcześniejszego Burtona a nie jego upadek :D

dominisiaa_90

tak... na mnie ludzie jak na jakąś chorą psychicznie spoglądali w kinie jak się śmiałam na filmie;)
i powiem, że mi Edzia klimatem przypomina;)