Mroczne cienie

Dark Shadows
2012
6,6 174 tys. ocen
6,6 10 1 174033
5,2 37 krytyków
Mroczne cienie
powrót do forum filmu Mroczne cienie

Nie najlepsza forma Burtona; zbyt mała przepaść między makabrą a komedią, jak na jego twórczość. Pod tym względem daleko mu do "Edwarda nożycorękiego".
Odniosłem wrażenie niedosytu.

ocenił(a) film na 10
Davie87

FORMA, była świetna,przepaść między makabrą a komedią,DOSKONAŁA,i NIE, jak na jego twórczość ,TYLKO wyłącznie !!!!jak na kolejny ETAP w jego twórczości ,I tutaj Nie bez powodu cytuję, konkretny tekst {{W burtonowskiej parodii wampirycznych opowieści fabuła jest wątła i wybitnie pretekstowa. Przystojny młodzieniec z Liverpoolu łamiący serca kolejnym kochankom po przybyciu w XVIII w. do Stanów Zjednoczonych zostaje zamieniony w upiora za karę, że odrzucił miłość zmysłowej, zazdrosnej czarownicy. Po 200 latach wydostaje się z trumny i zaczyna się sprawdzać w roli biznesmena ratującego podupadający interes swoich dalekich krewnych, jeszcze większych dziwaków niż on. Ze spiczastymi uszami, wybieloną twarzą, umalowanymi na czarno oczami Depp, jak zwykle, wypada czarująco. Jego nagłe przebudzenie w czasach hipisowskiego karnawału (z wyraźnymi aluzjami do szekspirowskiej „Burzy”) stanowi dodatkowe źródło humoru.W „Mrocznych cieniach”, oprócz kpiny z romantycznej symboliki dwóch zbuntowanych epok, zabawa polega głównie na straszeniu kiczem i śmianiu się z postmodernistycznych dowcipów na temat „Nosferatu”, „Lśnienia”, „Omenu” czy „Fatalnego zauroczenia”. Aby uniknąć rozczarowania, lepiej nie spodziewać się niczego więcej}} tak więc również , odniosłam wrażenie niedosytu. A.. "Edward Scissorhands" nie przystosowany w małomiasteczkowej społeczności ,ma przypominać kinomaniakom, że kino to przede wszystkim rozrywka, dobra zabawa i wspaniała filmowa przygoda.Kochany Film!!

ocenił(a) film na 10
Davie87

ups ..znowu zapomiałam !!! ujednoznaczniający SPOILER

ocenił(a) film na 5
mewa5

Spoiler pisze sie przed takim tekstem, istnieje cos takiego jak edycja, przez kilka minut po napisaniu posta ... No klimat film mial swietny i technicznie bez zarzutu, tez tutaj dodam, ze ta cala dretwota i dialogi mialy nawiazywac do tego specyfinczego feelu seriali z lat 60 :) To byly inne czasy telewizji. Ale niestety fabula i narracja poprowadzone tragicznie i ciezko powiedziec, zeby to byla forma. Tego rezysera stac na wiele wiele wiecej, a kolejny etap w tworczosci to nie jest na pewno, powiedzialbym nawet, ze troche powrot do przeszlosci.

ocenił(a) film na 10
Dynekk

Jeżeli powrót do przeszłości ,to wspaniale..!!Burtona filmy z tamtych lat ,są niezwykle cenne dla mnie :)

ocenił(a) film na 6
Davie87

Dla mnie też 6, ale tylko ze względu na sympatię do Johnego i Evy - Gdyby nie oni to byłoby 5. Wieeeeejeeee nudą i ogólnie ani śmieszne ani ciekawe. Burton chyba już się skończył

ocenił(a) film na 6
piochux

Właśnie tak samo pomyślałem! Film był trochę nudny.

ocenił(a) film na 6
Davie87

jak dla mnie najsłabszy film burtona... rozczarowanie...

ocenił(a) film na 6
cacahuete

Szczerze pisząc tez odniosłem takie wrażenie ...