Mroczne cienie

Dark Shadows
2012
6,6 174 tys. ocen
6,6 10 1 174028
5,2 37 krytyków
Mroczne cienie
powrót do forum filmu Mroczne cienie

Czy ten film był aż tak beznadziejny? Bo po przeczytaniu komentarzy i średniej oceny trochę się zdziwiłam. Więc, czy warto obejrzeć ten film, czy to strata pieniędzy i czasu?

ocenił(a) film na 7
moni16

Beznadziejny nie jest, aczkolwiek wypadł na pewno poniżej oczekiwań. Fabuła na początku dość długo się rozkręca, jest wiele pozaczynanych i później pominiętych wątków i zbyt wyimaginowana końcówka. Czekałam na "Mroczne Cienie" bardzo długo i osobiście jestem zawiedziona. Oczywiście, były też zabawne i ciekawe momenty, ale spodziewałam się czegoś lepszego po Burtonie i takiej obsadzie jak Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Michelle Pfeiffer i Eva Green.

moni16

Zależy jeszcze czy znasz i lubisz twórczość Burtona. Z tego co widzę, znawcy jego filmów są dość krytyczni w stosunku do tej produkcji. Dla mnie film był przyjemny, a nie oceniam go poprzez wzgląd na poprzednie filmy.

wrobelek5

Tim Burton to jeden z moich najulubieńszych reżyserów, każdy jego film był na każdy inny sposób fajny, większość jego filmów obejrzałam właśnie z właśnie tym połączeniem - Depp + Bonham Carter, filmy z ich udziałem są dla mnie bardzo fajne, ale jeżeli ten film nie był taki zły, to może obejrzę, a nie mogę zaprzeczyć, jestem wielką fanką Deppa ;)

moni16

Byłam na nim z kumpelą, niektóre momenty były śmieszne, Depp się spisał, ale jednak tak jak ktoś napisał 3 posty wyżej, ja także długo czekałam i spodziewałam się czegoś lepszego, dużo scen wypadło lepiej w zwiastunie, niż w filmie, z końcówką to już w ogóle przesadzili, miłość też była ciut przesadzona i wręcz chora, ale ogólnie film bardzo mi się podobał i dałam mu 7/10 - to wysoka ocena, choć jak mówiłam liczyłam na coś więcej.

DagnaMara

A właśnie, końcówka, jakoś mi to umknęło. U mnie podziałała ona na obniżenie oceny filmu. Wydaje mi się mocno przesadzona.
Jednak Depp i Green w moje ocenie byli świetni :)

wrobelek5

Ja dałabym nawet 8, ale ta końcówka... Mogli jeszcze Frankensteina dać, chyba tylko jego tam nie było.

ocenił(a) film na 8
moni16

Ja polecam. Naprawdę. Tym bardziej, że piszesz o sympatii, jaką darzysz Tima Burtona. Jeśli potrafisz podejść do tego filmu z dystansem, który jest charakterystyczny dla reżyserii Burtona, śmiało, a nie zawiedziesz się.
Ja skomentowałam już po krótce "Mroczne Cienie", więc jeśli masz ochotę, sprawdź: http://www.filmweb.pl/film/Mroczne+cienie-2012-483333/discussion/9+10.+Troch%C4% 99+dystansu%2C+ludzie%21,1927859#post_7678923 .

ocenił(a) film na 7
moni16

Mnie się podobał, może nie ma rewelacji, ale oglądało się ciekawie. Nie zawiodłem się (w przeciwieństwie do Alicji w krainie czarów), ani też nie byłem jakoś mega pozytywnie zaskoczony. Typowy Burton w wersji lajtowo-komediowej. Nie rozumiem czepiania się końcówki, że przesadzona. W porównaniu do końcówki np. Soku z żuka to przecież żadnych dziwnych rzeczy tam nie było ;) Po prostu kolejny, dobry film Burtona. 7/10