Mroczne cienie

Dark Shadows
2012
6,6 174 tys. ocen
6,6 10 1 174028
5,2 37 krytyków
Mroczne cienie
powrót do forum filmu Mroczne cienie

Burton trochę przesadził z różnymi wątkami, która ot tak nagle się pojawiają i nie wiadomo o co chodzi. W dodatku nie mam pojęcia co to był za film. Po zwiastunie sądziłem, że będzie to komedia. Jednak film okazał się być trochę dramatem, trochę horrorem, trochę komedią, trochę fantasy.
Np. jedna scena wprowadza nas w komediowy nastrój, a chwile potem zaczyna się krwawa jatka i dobry, główny bohater nagle robi rzeczy złe, okrutne. W jednej chwili się śmiejemy, w drugiej twarz wykrzywia się w mieszance przerażenia, niedowierzania i zażenowania.
Tam gdzie powinno być poważnie, robi się śmiesznie, tam gdzie miało być śmiesznie, jest zbyt poważnie. Jest nawet scena, gdzie ni stąd, ni zowąd kobieta zaczyna robić Deep'owi loda. I po co to było? Ani śmieszne, ani potrzebne.
Czasem takie przemieszanie jest dobre, wychodzi filmowi na plus, ale tu to jest przegięcie. Nawet po Burtonie się tego nie spodziewałem.

ocenił(a) film na 6
doliwaq

"Jednak film okazał się być trochę dramatem, trochę horrorem, trochę komedią, trochę fantasy. Np. jedna scena wprowadza nas w komediowy nastrój, a chwile potem zaczyna się krwawa jatka i dobry, główny bohater nagle robi rzeczy złe, okrutne. W jednej chwili się śmiejemy, w drugiej twarz wykrzywia się w mieszance przerażenia, niedowierzania i zażenowania.Tam gdzie powinno być poważnie, robi się śmiesznie, tam gdzie miało być śmiesznie, jest zbyt poważnie."

no to właśnie zdefiniowałeś/aś film Burtona (jakikolwiek). nie powinno tu być zaskoczenia...

ocenił(a) film na 8
doliwaq

Właśnie o to chodzi. Sadzę, że pewne rzeczy celowo zostały " przesadzone" i wyolbrzymione. Genialne jest dla mnie to połączenie, o którym piszesz . Nie każdy potrafi w taki sposób zmieszać komedie, dramat, horror. Mało jest filmów, które sprawiają, że najpierw się boje a dosłownie za chwilę zapominam o tym totalnie i śmieję się do upadłego.Wszystko trzeba odbierać z lekkim przymrużeniem oka bo to Burton właśnie! i ja to uwielbiam.

użytkownik usunięty
doliwaq

Miałam podobne odczucia, ale i tak dobrze mi się ten film oglądało, chyba dlatego, że był tak totalnie groteskowy i nierealny, przez co poczułam się zwolniona od oceniania go w kategoriach serio. Oglądając, dryfowałam od rozbawienia przez lekką żenadę i momenty "wtf", znowu do rozbawienia; podobały mi się piękne zdjęcia i dystyngowany sposób mówienia Boskiego Dżonego :). Akcja, trzeba przyznać, bardzo wciągająca, człowiek chce wiedzieć, co będzie dalej.

SPOILER

Szkoda tylko, że na końcu tylko wiedźma zostaje unicestwiona, a ten cały Barnabas za swoje zbrodnie nie dostał nawet kopa w dupę.

ocenił(a) film na 5
doliwaq

Oprócz muzyki trudno się podniecać tym filmem gdyż czym dłużej trwa tym bardziej leci nuda na ekranie .