Mroczne cienie

Dark Shadows
2012
6,6 174 tys. ocen
6,6 10 1 174033
5,2 37 krytyków
Mroczne cienie
powrót do forum filmu Mroczne cienie

polskie napisy

ocenił(a) film na 7

Ukłony dla twórcy polskich napisów.
Gry znaczeń, gdy Carolyn pyta Barnabasa "are you stoned?" prawdopodobnie nie dałoby się oddać po polsku inaczej, ale i tak jest ok.
Nieźle dopracowana opozycja między językiem, jakim posługuje się Barnabas, a tym używanym przez Collinsów - szacun, bo oryginał to nie tylko słowa, ale też anachroniczny akcent i sposób artykulacji Deppa, a polska wersja musiała polegać wyłącznie na słownictwie.

Mój ulubiony cytat - You may strategically place your wonderful lips upon my posterior and kiss it repeatedly - fajnie, choć do doszlifowania.

p.s. zawsze uważałam, że McDonalds to przybytek szatana;)

d12343

Zgadzam się !
Była też scena, której nie dało się słowami przedstawić, a mianowicie wtedy, kiedy Barnabas opowiadał o balach jako wyrazie siły i potęgi każdej rodziny, albo rodu, wymawiając to słowo jako balls.
Świetna scena, uśmiałem się strasznie !

d12343

Faktycznie, scenariusz dośc trudny do przetłumaczenia. Aczkolwiek, niestety często bywa, że gdy ktoś skupia się na skomplikowanych sprawach, to ,,zawala'' te najprostsze. Chodzi mi o jeden moment: gdy podczas finałowej walki Angie rzuca czymś w Barnabasa, ten robi unik i mówi:,, You missed me'' (czy jakoś tak) i zostało to przetłumaczone na: ,,Tęskniłaś''. A nie powinno być raczej: ,,Nie trafiłaś'' ? ,,Pudło'' ? Chyba bardziej by pasowało do tej sytuacji... Ale może się mylę...

TheLadyOfShalott

nie myslisz sie. dokladnie tak powinno to zostac przetlumaczone:)

ocenił(a) film na 8
TheLadyOfShalott

No tak, mi też zdaję się, że powinno być "Nie trafiłaś". ;D

ocenił(a) film na 9
Shining_Night

Mi też, trochę zdziwiło mnie takie tłumaczenie, bo rzeczywiście "Nie trafiłaś" bardziej pasowało do kontekstu. W oryginale moglibyśmy się spierać o dwuznaczność tej kwestii, w polskim tłumaczeniu jest trochę inaczej :)

użytkownik usunięty
TheLadyOfShalott

Nie rzuca czymś, tylko rzyga na niego:)

acha faktycznie xDD fuuuu, teraz mi przypomniałeś. to było obrzydliwe xDDD