PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 318 tys. ocen
7,7 10 1 318490
6,6 82 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Średnia 8,3 po prostu mnie przeraza,po filmie wyszedłem przepełniony zawodem po 3
godzinach patosu, niedorzeczności i wręcz zniesmaczony. Wchodzę na Filmweb gdzie większość recenzentów podziela moje zdanie a tu ocena filmu na poziomie hitów kina światowego gdzie w tym logika ............

ocenił(a) film na 7
ALittleAnarchist

Batman - Początek-miał klimat
Batman - Mroczny rycerz ma niezapomnianego Heath Ledger jako Joker
Batman - The Dark Knight Rises nie ma nic no może oprócz patosu i niedorzeczności

wildecard

Z tym przesadnym patosem i kilkoma niedorzecznosciami zgadzam sie. Jednak pomimo tych wad film jest swietny.

wildecard

To samo nurzyl sie za duzo dialogow i gadania. Sam trailer mowil mam wrazenie ze o calkiem innym filmie. Na dodatek zrobili z Batmana totalna cipke . Ooglnie Batmana i akcji bylo na pol godziny filmu reszta to jakies pieprzenie.

ocenił(a) film na 7
wildecard

Biorac pod uwage srednia Avengersow to srednia wciaz jest zbyt niska :P

ocenił(a) film na 7
Private

juz sie zaczyna poprawiać:)

wildecard

Tak, wiemy, wiemy. Wielkie gówno słabiutkiego Nolana, które mogło oczarować tylko gimbusów. Bergmanowi do pięt nie dorasta, w końcu to samo pokolenie, ten sam gatunek i tak dalej. Napisałbym coś jeszcze, żebyście wszyscy myśleli, jak to się nie znam na kinie, ale sobie daruję. W końcu Nolan jest słaby i nie ma co tracić na jego gówienka czasu.

ocenił(a) film na 7
Sebu_BGZ

why so serious?

Sebu_BGZ

Napisałbym inaczej. Wielkie rozczarowanie, gdyż Nolan jest jednym z najlepszych reżyserów od kina rozrywkowego, jeśli nie najlepszym. Ale to był po prostu najsłabszy jego film, co boli biorąc pod uwagę pierwsze dwie części trylogii. "Mrocznego Rycerza", 15 minut krótszego, oglądam jak na szpilkach. Ostatni (dwunasty!) raz przedwczoraj. Dychę dla tego filmu podtrzymuję.

Ale ocenianie trójki na równi z chociażby innymi filmami reżysera to już dla mnie zaklinanie rzeczywistości.

ocenił(a) film na 9
wildecard

ale w którym miejscu te niejasności i niedorzeczności, bo nie rozumiem? (no może po za tym "jak Bruce dostał się z pustyni do Gotham")
jako fan Batmana (nie fanatyk, ale fan :) ) nie miałem problemu z ogarnięciem tego co się działo na ekranie, czy tego kto jest kim i co tu robi, więc o co chodzi?

ocenił(a) film na 10
wildecard

Powiem tylko tyle, j*bac hejterow;) gdy ogladalem TDKR to nogi sie pode mna uginały, a na ustach malowal sie niewiadomo skad usmiech, gowniani sa ludzie ktorzy film postrzegaja pod katem ze czegos nie bylo, albo ze czegos bylo za duzo, albo ze swiatełko spadlo w lewo chociaz powinno spasc w prawo. To jest najzwyczajniejsze przy*ierdalanie sie. Smieszni sa tez ludzi porównujący Jokera z Banem, mowiac ze ten pierwszy byl lepszy i Hardy skopal sprawe. Jak dla mnie, to sa dwie rozne kompletnie inne postacie, Bane został zagrany jak najlepiej mogł byc zagrany, oczywiscie kazdemu spodoba sie maniakalny i diabelnie inteligetny joker ktory jest nawiasem mowiac szurniety. A bane? Bane jest taki jaki miał byc, bezwzgledny i demoniczny, bez wspołczucia i brutalny do bólu. Kończąc powiem ze seans zaczał sie po pólnocy i bałem sie ze zasne z najzwyklejszego zmeczenia poniwaz trwał prawie 3 godziny.. Po 3 godzinach juz nie zasnąłem tej nocy, a jakiekolwiek oznaki fizyczne znikły i przepadly w trakcie filmu ktory mnie całkowicie pochłonął. Czekam na kolejna czesc i dziekuje ze było dane mi zobaczyc ten film.

ocenił(a) film na 9
Disho

Są dwa powody dla których można sądzić że batman przeżył :
Rozmowa o naprawionym autopilocie przed wizytą w studni (Wayne naprawił ją )
Skąd Alfred miał by mieć wizję Bruca akurat siedzącego z seleną Alfred nie miał pojęcia o Selenie

ocenił(a) film na 9
Disho

Tutaj właśnie tą wypowiedzią trafiłeś najbliżej ku moim odczuciom po obejrzeniu ostatniej części Gacka... No fakt 3 godzinny film u nie wielbicieli najnowszego Batmana mogłoby spowodować różnego rodzaju świerzb, nerwowe tiki itp. symptomy , jednak dla tych którzy faktycznie czekali i oglądali z zapartym tchem zakończenia trylogii było to faktycznie dobre widowisko.. Jasne że było kilka niedopracowań, ale przecież na tym ma polegać magia kina i właśnie przygód Batmana, to właśnie ten nielogiczny zbór i zlepek zmiksowanych "puzzli" Nolana powoduje że ten film był taki ciekawy. Postać Bane'a była świetna, a sam Michael Caine był genialny i wg mnie był fundamentem tego filmu. Szanuje oczywiście gusty innych i ich spostrzeżenia, ale jednak pozostanę przy swoich i na duzy plus oceniam ostatnią cześć, również ciesze się ze miałem okazję go obejrzeć i czekam na następną :)

ocenił(a) film na 10
Disho

Miałem tak samo, nie potrafiłem potem zasnąć. A film oglądałem po południu. Dawno żaden film nie zrobił na mnie takiego wrażenia. Czuję się jak dziecko.

wildecard

Dzieciarnia teraz głównie głosuje, z czasem jak więcej normalnych ludzi pójdzie do kina to ocena spadnie.

ocenił(a) film na 10
wildecard

Masz racje ocena jest za niska na filmwebie. Na imdb ocena to 9.1 od ok 156.000 użytkowników. Zobacz ocena Avengers to dopiero jest żałosne.

ocenił(a) film na 9
wildecard

A zauważyliście w pewnej scenie coś super śmiesznego? :P
Blake jedzie samochodem wzdłuż wybuchającym pod nim chodnikiem i asfaltem i dachuje. Jego samochód ląduje na drodze do góry nogami. 15 sekundowa scena-przerywnik od sytuacji po czym powrót do Blake'a, gdzie siedzi on nadal w tym samym samochodze, ale już pionowo i rozmawia przez telefon :P
No kto jak kto, ale on akurat nie byłby w stanie postawić tego samochodu z powrotem na 4 koła :P

ocenił(a) film na 7
nook6

dla mnie hitem seansu było nastawianie kręgosłupa brusowi w wiezieniu :D

ocenił(a) film na 10
wildecard

Bruce miał tylko wybity kręg a w więzieniu był lekarz. Jeżeli człowiek się na tym zna to jest w stanie wbić kręg w odpowiednie miejsce. Ale oczywiście trzeba się przypieprzyć aby wynieś na wyżyny słabe Avengers.

ocenił(a) film na 7
Arnie7

jasny gwint to faktycznie więzienni lekarze to cudotwórcy,po takim kolanie klepniak w plecki i gotowe.To jak z Naszy NFZ tacy sami cudotwórcy:)

ocenił(a) film na 10
wildecard

Ciesze się że zrozumiałeś.

ocenił(a) film na 10
nook6

Nie oglądałeś uważnie. Wręcz nie wiem co robiłeś. Po dachowaniu Blake zabiera komuś innemu samochód i jedzie prędko do Gordona.

ocenił(a) film na 9
Arnie7

Robi to właśnie po rozmowie telefonicznej ze starego samochodu, w której mówi do zastępcy komisarzarza: "Nie wszyscy." - jako odpowiedź na zdanie: "Wszyscy cholerni policjanci tego miasta siedzą teraz uwięzieni pod ziemią."
Oglądałem bardzo uważnie ;]

ocenił(a) film na 10
nook6

Pomijając fakt, że po dachowaniu normalnie wylazł z samochodu, bez ani jednego zadrapania. No ale wiadomo, to tylko film. Ja mu i tak daję 10.

ocenił(a) film na 9
wildecard

W rankingu jest za nisko - póki co 2097 miejsce. Zasługuje na co najmniej top 500.

ocenił(a) film na 10
adam664

69 miejsce. Pnie się zupełnie tak jak Batman w tej studni.

ocenił(a) film na 9
wildecard

No no, tylko taki mały szczegół.... RECENZECI są oszołomieni na całym świecie, uważają ten film za świetne kino AKCJI,
BURAKU SZARY JAK MAZOWIECKI ŻWIR !

ocenił(a) film na 7
Alex_L

nie musisz być złośliwy, ale jeśli chcesz znać moje zdanie to w upadającym społeczeństwie,sztuka,jesli jest autentyczna,musi również odzwierciedlać upadek,i o ile nie chce zatracić swej funkcji społecznej.Ty jesteś czescja tego upadajacego społeczenstwa wiec nie dziwi mnie tak a nie inna twoja postawa

ocenił(a) film na 8
wildecard

Moim zdaniem film jest dobry ale jest sporo niedociągnieć i małych błedów co psuje trochę oglądanie , jednakże przeznaczony budżet na film daje się we znaki . Dlatego moja ocena to taka naciągana 8 :)

ocenił(a) film na 7
Wilku0904

moja naciągane 4

ocenił(a) film na 9
wildecard

Twoje życie musi być smutne...

ocenił(a) film na 7
mercman

ciągle się zmienia balansuje miedzy smutkiem a szczęściem

ocenił(a) film na 9
wildecard

Bo nie rozumiem jak można tak słabo ocenić ten film. Zacznijmy od tego, że to tylko film, kontynuujmy, że z kategorii Sci-Fi, a zakończmy generalnym wrażeniem jakie zrobił. Nie można doszukiwać się technologicznej ścisłości w tego typu produkcjach, ponieważ normalny człowiek i tak nie weźmie tego na poważnie. Poza tym, no ok, może nie jest to film w Twoim guście, choć jak widzę Avatara ocenionego na 10 to zaczynam wątpić. Uważam, że Nolan, aktorzy, Hans Zimmer i cała reszta odwalili kawał porządnej roboty, a 4/10 nie rozumiem, no po prostu nie potrafię pojąć.

ocenił(a) film na 9
mercman

Tez nie rozumiem. Film jest genialny 10/10

ocenił(a) film na 7
mercman

Film jest fatalnie zrobiony,nie posiada żadnych wartości poza papką głupiego sztampowego krypto realizmu,film ma uczyć ,czego się nauczyłeś od batmana,co takiego zmieni w tobie ta historia o mścicielu w masce?.Mnie niczego poza bezsensowna przemocom za pomocą niby której można rozwiązać wszystkie problemy,nawet twój wielki bohater na samym końcu wieje aby zyc dostatnie gdzie w jednej z włoskich willi żenada....
I jeszcze mi powiedz ze targały tobą emocje te prawdziwe te z głębi serca

ocenił(a) film na 7
wildecard

Film ma uczyć? WTF? A avatar czego cie nauczył? Że nie wolno zabijać roślinek? Że ludzie są źli, ale nie wszyscy? Tego mnie uczyli w przedszkolu, największy banał jaki może być, nie mówiąc już o kompletnym braku fabuły tego pseudo arcydzieła + braku jakiegokolwiek zwrotu akcji( to tylko taki szczegół, po prostu nie lubię zużytych schematów)

Mylisz gatunki. Ten film nie miał poruszyć twoim sercem, miał cie zaciekawić, pokazać losy bohaterów, zaskoczyć akcją i utrzymać w napięciu.

ocenił(a) film na 7
joshee

Avatar uczy nas ze jestesmym istotami uczącymi sie i ze każdy może się zmienić na dobre lub na złe,w batmanie dowiaduje sie ze jak już robi się gorąco to najlepiej zwiać i to z hot laska najlepiej:)

ocenił(a) film na 8
wildecard

w obcisłym kostiumie MEGA HOT :D

ocenił(a) film na 8
Wilku0904

Na miejscu Gacka to hooy z Gotham, zajmowałbym się Kociczką cały czas ;D

ocenił(a) film na 6
wildecard

nie no, trochę przeginasz, to nie jest starożytna Grecja, ze i dramat i komedia miały koniecznie czegoś widza nauczyć, ale pociesze Cie, mnie tez nowy Batek się średnio podobał

ocenił(a) film na 10
wildecard

Nolan to nie Bergman czy Fellini, tylko perfekcyjny rzemieślnik kina akcji.

ocenił(a) film na 6
wildecard

Wczoraj byłam, obejrzałam, od tandetnego patosu i kiczowatych wątków można rzygać tęczą...

wildecard

Film pewnie wejdzie do Top100

ocenił(a) film na 10
Anaissa

Ha, już jest.

ocenił(a) film na 7
wildecard

Czy poprzedine części podobały ci sie dużo bardziej?

ocenił(a) film na 6
wildecard

Popieram... nie rozumiem tej oceny na filmwebie i imdb. Gdyby było tak 7,5 to jeszcze mógłbym przymknąć na to oko ale bez przesady.

ocenił(a) film na 6
mejki

TDKR jedzie na fali uwielbienia dla Nolana i całej serii, zdecydowana większość przymyka przez to oko na kulawy scenariusz albo nie chce przyznać, że filmowi do arcydzieła bardzo daleko. Jeśli to byłby pierwszy film, to nie zdobyłby aż tak świetnych recenzji i ocen.

ocenił(a) film na 7
milkaway

Druga sprawa ze ludziom pasuje nic nie wymagające kino,wybuchy,tanie teksty i denna fabuła to czego obecny widz wymaga od kina rozrywkowego

ocenił(a) film na 10
wildecard

generalnie nie lubię odwoływać się do metacritic'a. ale tam ma 78/100 więc coś w tym jest.

użytkownik usunięty
wildecard

Kolego zgadzam się z tobą! Tragedia:/ Zbeszczeszczenie Batmana z początku lat 90.

ocenił(a) film na 9

Z początku lat 90-tych ?!?! WTF?! Nie widzę najmniejszego powodu, dla którego można by porównywać te serie. BTW, kocham tamte Batmany za swoisty kicz i barwność, natomiast najnowsza trylogia została znacznie stonowana i stworzona z odniesieniem do nowoczesnych technologii.