Nie żartuj. Różnica między BD a DVD jest kolosalna, poza tym właśnie te sceny IMAX ( na całym ekranie ) robią niesamowite wrażenie zwłaszcza na dużym telewizorze.
To akurat fajny efekt, oglądając nawet na 40 calowym telewizorze przy zgaszonym świetle efekt prawie jak w kinie ;)
No właśnie ja mam 32, więc w tym układzie blu ray jest bez sensu, ale z drugiej strony w przyszłości będzie 46 więc już sam nie wiem...
Czy ja wiem czy bez sensu, porównywałem jakość filmu BD i DVD na 26 calowym HDready i różnica była widoczna chociaż na pewno nie tak bardzo jak na większych telewizorach.
Z tej odległości z której oglądam różnica jest prawie niewyczuwalna, tylko wiem że kiedyś tv będzie większy i tu się rodzi problem...
Prawdopodobnie zrobię tak: jeśli wydanie dvd będzie bardzo złe wizualnie to zdecyduję się na blu raya :)
Jeżeli film DVD odtworzysz na BD to jakość będzie bardzo dobra więc raczej nie kupisz wtedy filmu na Blu-Ray ;)
Mam blu raya, ale odtwarzam na nim na razie tylko dvd, wyjątek stanowi 7 i 8 część HP które dostałem gratis, widać znaczną różnicę jakości ale z bliska, nie z odległości z której oglądam.
A nie denerwowały was zmiany rozdziałki .Ogólnie zaczynam wątpić w blluraye widać każde niedociągnięcie wszystko wygląda jak w teatrze, jest tylko pare filmów co na burayu są lepsze niż na dvd. np Stary dobry obcy 2 camerona na blouray to kpina dvd bije klimatem na głowę,przynajmiej nie widać tandetnych scenografi
Nic mnie nie denerwowało ani nie rozpraszało. Sceny w IMAX szczególnie na dużym telewizorze robią spore wrażenie a niektóre z nich wywoływały u mnie wrażenie braku oddechu. Szkoda, że cały film nie jest nakręcony w tej technologii. Blu-Ray to przyszłość !
Ceny filmów na Blu-Ray są wysokie to prawda ale w sklepach typu MM jest wiele promocji i często można znaleźć filmy z lat 2010/11 nawet za 40 zł. Ale raz na jakiś czas można wydać kasę na kupno jakiegoś ulubionego filmu.
A w takim razie po ile w MM będzie ten film i w jakim czasie po premierze się tam pojawi?
Z tego co wiem, premiera w PL na domowym nośniku została przyspieszona i już pod koniec listopada pojawi się w sklepach.
Pytanie czy warto kupić ale to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
Co do tego że kupię nie mam wątpliwości. Problem jest w tym, na jakim nośniku... Do blu raya głównie zachęca mnie dźwięk i sceny w formacie IMAX. Ale z drugiej strony ten film nie jest wystarczająco dobry żeby go mieć na blu rayu...
Nie lepiej kupić w takim razie 15-to letnią whisky single malt na długie zimowe wieczory?
I tak Nolan inteligentnie operuje obrazem np gdy batman z Seliną zmierzają ku Banowi to mamy obraz zwyczajny a gry krata za nim się zmyka i robi się lekkie załamanie światłą to obraz zamienia się w imaxowy jest to prawie nie do zauważenia a naprawdę dobrze zrobione pod względem wizualnym to ten film niszczy konkurencje.
Dla odmiany "2001: Odyseja kosmiczna" odsłania całe swoje piękno i z chęcią obejrzałbym ją w jeszcze większej rozdzielczości. :)
Mam fullHD, ale jak już wspomniałem malutki telewizorek z dużej odległości, przynajmniej na razie..
Niby wydanie pudełkowe też jest FullHD = 1920 x 1080 i bez pasów na górze/dole.
Gwarancji jednak nie udzielę....
Ciężko skomentować twoją wypowiedz bez obraz, ponieważ wszystko co napisałeś stoi w totalnej opozycji do opinii większości. Twoje opinie są tak absurdalne że można sobie nawet myśleć że robisz sobie żarty. Ja jednak nie jestem taki by obrażać ludzi za niecodzienne opinie.. więc mimo wszystko to w mojej wypowiedzi uznam jednak że nie żartowałeś i postaram się odnieść do tego co napisałeś.
Przede wszystkim chwalisz się że ściągasz piraty. Ciekawy tylko jestem czy ściągnąłeś BR i wypowiadasz się o prawdziwej jakości, czy może raczej skompresowane MKV w pseudo 720p gdzie komprecha dosłownie wychodzi z ekranu. Swoją drogą w poprzednim batmanie też były wstawki IMAX. Za każdym razem gdy się pojawiały był efekt WOW (nie tylko z uwagi na większe proporcje ale też głównie dlatego że kamery imax mają lepsze wypełnienie szczegółami tzn efektywną rozdzielczość). Również po komentarzach osób z różnych for dotyczących filmów Bluray zauważysz że właściwie każdy zachwyca się tymi scenami, jesteś więc w mniejszości :)
Trudno skomentować też twoją opinie dotyczącą tego, że tylko parę filmów BR jest lepsza od DVD. Jako kolekcjoner tak DVD (mam ich około 300) jak i BR (koło 80) stwierdzam że na DVD jest mi już ciężko cokolwiek oglądnąć, a mam tylko plazme 42 cali. Może to też kwestia tego, że mam idealny wzrok i widząc każdy szczegół na tak dużej powierzchni ekranu po prostu rozwala mnie kompresja na DVD. Te diabelne obwodówki, makrobloki, jak i małą rozdzielczość sprawia że nie wygląda to za ciekawie. Przy referantach BR skanowanych z 4K lub z filmów kręconych cyfrowo DVD potrafi być dosłownie jak VHS, zaraz zresztą takie porównanie przedstawię.
Sam efekt teatru o którym piszesz odnosi się do efektu przyśpieszenia klatek przez odtwarzacz lub tv. Ale od kiedy większa ilość szczegółów ma cokolwiek wspólnego z teatrem ? Więc nie wiadomo o co ci właściwie chodzi. Na wszelki wypadek radził bym wyłączyć te polepszacza tzn przyśpieszenie klatek, zwłaszcza przy Bluray ta opcja potrafi zniszczyć film, zbyt bardzo upłynniając go. Dopiero wysokiej klasy odtwarzacze i nowe TV radzą sobie akceptowalne z przyśpieszaniem klatek.
.. ale jak już doczyta się o OBCYM 2, gdzie piszesz że byłeś zawiedziony, a BR uważasz za kpinę (polecając wersje DVD haha) to już możesz być pewien, że każdy fan tego filmu czyta twoją wypowiedz z niedowierzaniem bo piszesz tak niestworzone rzeczy. Być może jednak wyjaśnienie tych niestworzonych rzeczy jest prostsze niż się wydaje, masz albo rozkalibrowany TV albo po prostu CRT.
Tak się składa ze jestem olbrzymim fanem ALIENS, na forum dotyczącym tego filmu wydanie BR zrobiło furorę, fani są zachwyceni. Film jako jeden z nielicznych klasyków doczekał się remastera w skanie 4K. Oglądałem każde możliwe wydanie tego filmu od czasu premiery, ale dopiero na BR uznałem że widziałem ten film pierwszy raz, wersja na BR wywarła na mnie tak piorunujące wrażenie. Przy jakości transferu aliens miałem wrażenie jak gdyby oglądało się te wydarzenia na żywo, to niesamowite jak doskonałe scenografie Cameron stworzył w tym filmie. Scenografie z których się śmiejesz dopiero teraz można docenić, jest to zresztą jeden z największych plusów tego filmu. Na DVD właściwie nie widać NIC. Przedstawię to zresztą w poniższym porównaniu.
http://www.caps-a-holic.com/hd_vergleiche/index.php?art=full&image=10&vergleich= aliens&action=1&lossless=0#vergleich
wow co by tu powiedzieć .wiedziałem wersje full hd która zajmowała 20 gb i naprwde wysokie bitrate chodzi mi głównie o to że najnowsze kamery przenoszą tak dokładnie obraz że przy scenach np walki nie ma rozmycia i wszystko wygląda sztucznie, za bardzo przypomina rzeczywistość i dodam że oglądałem wna 1080p 50 hz i żadnych filtrów na tv . i ogólnie kolory w filmie nie są wogólne zgaszone i źle dobrane .dvd mówie o dobrym formacie a nie jakimś słabym dvd gdzie widać piksele jest w niekórych przypadkach o tyle lepsze że to co czego nie widzimy możemy sobie dopowiedzieć. ale co tu mówić niektórzy nie widzą tandetnych dekoracji w obcym 2 w full hd bo wogóle nie nauczyli sie patrzeć na 100 %
Czyli oglądałeś rip w mkv.
Tu masz jak wygląda rip 20GB batmana który zapewne oglądałeś
http://img844.imageshack.us/img844/584/clipboard01rr.jpg
A tu BR
http://img803.imageshack.us/img803/4240/clipboard012u.jpg
Ogólnie jak widać rip to już nie to samo, nawet ten z bardzo wysokim bitrate. A wiele jest też filmów z ziarnem, te filmy po kompresji mają dodatkowo cały obraz w markoblokach. Żaden dostępny encoder nie jest w stanie rywalizować z systemami kodowań jakie mają wytwórnie filmowe.
Swoje zdanie możesz sobie mieć, ale na przyszłość jak oglądasz ripa to nie pisz że oglądałeś ripa a nie Bluray
ogólnie wali mnie to przez to że nie umieją filmu dopracować wyszedł słaby film jak by go dopracowali było by arcydzieło