Mroczny anioł

Dark Angel
1990
6,6 4,8 tys. ocen
6,6 10 1 4768
6,0 5 krytyków
Mroczny anioł
powrót do forum filmu Mroczny anioł

Bardzo dobre kino akcji, mroczne i wciągające. Klimat lat 90 i powiew wspaniałej ery VHS-ów.
Jedna z lepszych ról Dolpha Lundgrena i Matthias'a Hues'a. Polecam wszystkim miłośnikom
klasyk VHS-ów.

ocenił(a) film na 7
karoman4

No, zgadzam się, dobry film Lundgrena, ale miał zdecydowanie lepsze produkcje(moim zdaniem) od tej. 7/10

ocenił(a) film na 9
AdamBayern01

To jest, Adamie jeden z tych lepszych jego filmów ;-)

ocenił(a) film na 7
karoman4

Oczywiście, nie zaprzeczam. Zalicza się do klasyków VHSa, w którym jeszcze oprócz Lundgrena dominowali Van Damme, Seagal, Stallone czy też Schwarzenegger. Jednak, moim zdaniem Dolph miał dużo lepsze filmy jak Punisher czy Czerwony Skorpion!

ocenił(a) film na 9
AdamBayern01

Ja rozumiem Adam i szanuję to ;-) Jednak moim zdaniem ten film jest jednym z tych lepszych w dorobku Lundgrena. Faktem jest, że nie równa się Punisherowi, czy Czerwonemu Skorpionowi, ale w cale nie jest gorszy od nich ;-)

ocenił(a) film na 8
karoman4

On się nie równa z Punisherem czy Czerwonym Skorpionem ,co racja to racja ,on je poprostu przebija i miażdzy !!!!!! Lundgren obok Schwarzeneggera to jedyny twardziel z ery VHS który zabił Kosmitę ,co czyni go jednym z najbardziej kozackich aktorów kina akcji .Dolph Rulez !!!!

ocenił(a) film na 9
bradock

Tylko mogli Lundgrenowi dać innego partnera, bo ten z FBI to jakiś pomyleniec był. Taki biurokrata. Lepszy już był Brandon Lee w ,,Ostry poker w małym Tokio''. Ten duet miażdżył wrogów ;-)

ocenił(a) film na 8
karoman4

Ale właśnie chodziło o to żeby pokazać ten kontras miedzy tymi bohaterami -Dolph Mega Twardziel ,a tamten Biurokrata wchodzący w dupę swojemu szefowi ,ale potem się zmienia ..Dzieki nimi było wiele zabawnych tekstów.

ocenił(a) film na 8
AdamBayern01

Dla mnie lepszy od The Punishera i Czerwonego Skorpiona .Klimat VHS ponad wszystko .

ocenił(a) film na 7
bradock

Każdy ma swoje zdanie :)

ocenił(a) film na 8
karoman4

klimat jest niesamowity. dolph młodziutki. dobrze się spisał. świetna rola huesa który nieźle atakował swoje ofiary. ocena odemnie 8 ale myśle że z czasem zwieksze. typowy film czasów VHS

ocenił(a) film na 9
Expendable91

Ten jego nowy partner mnie wnerwiał. Taki urzędasek solony.

ocenił(a) film na 8
karoman4

mnie też. ogólnie film świetny. proponuje bradocka zaprosić do tematu, z nim się świetnie gada

ocenił(a) film na 7
Expendable91

Z Toba również sama przyjemność prowadzić konferencję, Tomku!

ocenił(a) film na 9
AdamBayern01

Popieram stanowczo ;-)

użytkownik usunięty
karoman4

a mnie to już nie lubicie? :P

ocenił(a) film na 9

Jak nie, jak tak. ;-)

ocenił(a) film na 8
AdamBayern01

miło ;)

chętnie się udzielam w normalnych tematach i z ludźmi na poziomie

ocenił(a) film na 9
Expendable91

Już zapraszałam Bradocka do tematu i mam nadzieję, że się do nas przyłączy. Ja też lubię z nim dyskutować o naszych twardzielach ;-)

ocenił(a) film na 8
karoman4

Dzięki Kasiu .Jeż podobno 2 cześć Mrocznego Anioła ale pod innym tytułem ,,W Mgnieniu Oka ,, z Rutgerem Hauerem .Akcja dzieje się w mrocznym Londynie .Ogladałem to i też fajny film ,ten sam schemat ,twardy glina i ciotowaty urzedas ścigają w zalanym Londynie Potwora który wyrywa ludziom serca .

ocenił(a) film na 9
bradock

O dziękuję Bradock, już sobie zaznaczyłam ;-)
A mam pytanie. Czy Mroczny Anioł nie jest czasami ekranizacją jakiegoś komiksu?

ocenił(a) film na 8
karoman4

Raczej ,nic o tym nie szłyszałem .

ocenił(a) film na 9
bradock

Aha, no nic, ja się tylko tak zastanawiałam, czy to z komiksu, czy samoistna opowieść.

ocenił(a) film na 8
karoman4

Na pewno samoistna opowieść .Kiedyś takie fajne filmy to kręcili .Nie to co dzisiaj .....

ocenił(a) film na 9
bradock

Wiadomo, kiedyś scenarzyści mogli się pochwalić oryginalnością i czymś zupełnie nowym, a dzisiaj? Wszyscy jadą na tym samym, zżynają bezlitośnie z innych twórców. Po prostu idą na łatwiznę. Ktoś jeden się męczył, by stworzyć dany projekt, a inny sobie skopiuje, lekko przerobi i jeszcze powie, że to owoc ciężkiej pracy.

użytkownik usunięty
karoman4

"Wiadomo, kiedyś scenarzyści mogli się pochwalić oryginalnością i czymś zupełnie nowym, a dzisiaj"

To zależy są również teraz bardzo oryginalne filmy tylko nie zwracasz na to uwagi.

". Czy Mroczny Anioł nie jest czasami ekranizacją jakiegoś komiksu?"
NIE

Władcy Wszechświata też z Dolphem jest filmem na podstawie komiksu a raczej serialu animowanego.

" Wszyscy jadą na tym samym, zżynają bezlitośnie z innych twórców. "

Bez przesady z tym wszyscy.

ocenił(a) film na 9

Jeśli mówisz o dzisiejszych ,,oryginalnych pomysłach'' pokroju Zmierzch, czy jakiś innych głupawych komedyjkach to ja dziękuję za takie kino.

Wszyscy może nie, ale większość.

użytkownik usunięty
karoman4

"głupawych komedyjkach"

Tutaj można podać przykład naszego Kac Wawa hehe jaki mogli coś takiego skopiować.

ocenił(a) film na 9

Nie oglądałam tego i jakoś nie myślę na razie o tym filmie.

użytkownik usunięty
karoman4

Oj lepiej nie myśl. Ja obejrzałem tylko ze względu na wysoką ocenę 1.5 hehhe

ocenił(a) film na 9

Ja lubię komedie Stanisława Barei.
,,Pieniądze to nie wszystko'' <--to było fajne.

ocenił(a) film na 8
Expendable91

Dzięki za miłe słową o mnie .Z tobą też fajnie się gada Tomku .Ja ten film kilka dni temu znowu sobie przypomniałem ,tym rażem na Komputrze z niemieckim dubingiem i z napisami i dla mnie poprostu Bomba !!! Znakomity thiller z elementami S-F ,tak jak napisałeś klimat niesamowity ,młody ,przystojny ,pełen wigoru Dolph ,ciekawa historia ,świetne sceny akcji ,no i świetna role Matthiasa Huesa ,który tak jak mówisz świetnie atakował ofiary .Dla mnie ten film obok Ostry poker w małym Tokio to najlepszy film Dolpha

ocenił(a) film na 7
karoman4

Fajny film co tu dużo gadać. Najlepszy na tekst na końcu
Hues - "przychodzę w pokoju"
Lundgren - "powrócisz w kawałkach d***ku"

ocenił(a) film na 9
frycek49

Otóż to.

ocenił(a) film na 8
frycek49

Doktorek i tak wszystkich przebił .Najlepsze jak dowiedział się że z Dolphem jest agent FBI ,to odrażu wszystkie tabletki do szufladu ,i tekst ,to służy tylko w celach naukowych i badawczych ,po czym jak wyśli z laboratorium to łyknoł jedną .Szkoda że było go tak mało w tym filmie ....

ocenił(a) film na 10
karoman4

Bezsprzecznie jeden z najlepszych filmów Dolpha. Dużo akcji, elementy sci-fi,atmosfera lat 90-tych. Sam Lundgren w życiowej formie, młody, świetnie zbudowany no i grał wtedy jeszcze głównie w filmach z wysokim budżetem. Podobała mi się rola Huesa - nie ma to jak kosmiczny diler , hehe :)

użytkownik usunięty
Lizmak

Jeszcze tego filmu nie widziałem ale widać po waszych opiniach że jest bardzo dobry.

ocenił(a) film na 9
Lizmak

No i Lundgren fajnie się bił, nawet stosował kopniaki. Nic dziwnego, ma tak długie nogi, że jego zasięg nimi jest duży, a siła potężna.

ocenił(a) film na 8
Lizmak

Nic ując ,Nic dodać .

karoman4

Co tu dużo pisać... Świetny film z Mrocznym klimatem i z Pięknymi efektami !!! Film nie do powtórzenia !!!

ocenił(a) film na 9
prof_mateusz27

Zgadzam się z Tobą, Mateusz.

ocenił(a) film na 7
karoman4

Dawno już nie widziałem tego filmu. Pamietam że kiedyś mi się podobał. Ten aktor karateka i kulturysta grający kosmitę urodził się ponoć w Bytomiu na Śląsku.

ocenił(a) film na 7
karoman4

A był ten film w otwartej tv (TVP TVN,Polsat,TV4,Puls) ??
Wstyd się przyznać ale nie było w domu videa dopiero sam musiałem sobie kupić dvd

ocenił(a) film na 9
giovanni50

Ja nigdy nie natrafiłam na ten film w tv. Może Bradock miał większe szczęście.

ocenił(a) film na 8
karoman4

Ja go też nigdy nie widziałem w Tv ale mój kolega widział go kiedyś w Polskiej Telewizji w Latach 90 .Natomiast na You Tube był on kiedyś nagrany z TVP1 i oglądałem go .Klimat Nieziemski !!!

ocenił(a) film na 8
giovanni50

Na TVP 1 kiedyś leciał ,natomiast ostatnio to na TCM .Kup sę go DVD .

użytkownik usunięty
karoman4

Klimat miażdży!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!