Jezeli lubicie Get Out to bardzo polecam, podobny style filmu. Ja uwielbiam psychologiczne thrillery.
Byl to jeden z najlepszych filmow tego Roku jak dla mnie. Przeniosl mnie kompletnie w ten swiat. Debiut Zoe Kravitz mega, aktorstwo super, nie ma sie do czego doczepic, nie rozumiem czemu taka niska ocean filmu.
ale fakt, dycha dla takiego filmu, to mocna przesada, więc pewnie stąd ta "niska" ocena.
Główny czarny charakter - główna postać - wykreowana na bohaterkę, bo jej wolno bo miała ciężko. Typowe narcystyczne myślenie i pogłębianie rasistowskich stereotypów, stąd ocena poleciała w dół. Dla mnie osobiście film był ok, nie przeszkadza mi wizja reżysera jeśli film się dobrze ogląda, a tu nie było źle.
Gdzie jest kreowana na bohaterkę? Poznaje mężczyznę który ją wykorzystuje. Pod koniec jest scena w której on ją prawie pokonuje, gdyby nie zabieg z perfumami prawdopodobnie by ją zabił. Po prostu chciała przetrwać.
No właśnie niezupełnie. Przetrwała i powinna się upewnić, że precedens się zakończy, zamiast tego postanowiła go kontynuować. Ona tu nie jest ofiarą, tylko częścią problemu i pokazała że gdyby od początku mogła być po stronie wykorzystującej, a nie wykorzystywanej, to by była. Zachowanie bogatych w tym filmie było złe tylko do momentu kiedy ona się dostała do koryta, wtedy już wszystko spoko. Sam zabieg nie jest dla mnie problematyczny, ale wydaje mi się, że przedstawił nie to, co chciał, przez co sam sobie strzelił w stopę, przez co ocena jest tak zaniżona.
No właśnie nie kontynuuje tego precedensu, zakończyła go i to z nawiązką dla siebie. Co byłoby jej po tym, że go zabiła? Jego kolega mógłby robić to samo. A ona? Owinęła sobie faceta wokół palca, sprawia, że ciągle zapomina. Jak mówiła w filmie, największą zemstą jest odnieść sukces. Ma prawdopodobnie jego firmę, robi co chce, trzyma go na smyczy, aby wyspa się nie powtórzyła, a przy okazji wyłapuje ludzi z wyspy, patrząc na scenę z Richem. Zrobiła Slaterowi to, co on robił tym ludziom. Lepszej zemsty nie mogła sobie wymyślić.
Nie powinna go zabić, powinna całą sprawę nagłośnić i zakończyć całkowicie sprawę wyspy. Ludzie byliby aresztowani i cała sytuacja zlikwidowana. Ona zamiast tego zmieniła się w tego złego gościa. Narkotyk nadal był używany, tylko teraz na jej korzyść, więc dla niej to już spoko, bo złe rzeczy są złe tylko jak dzieją się jej, jak innym to już nie są złe.
Mamy najwidoczniej po prostu inne podejście. Dla mnie to o wiele lepsze zakończenie. Odpowiednia zemsta, a nie zawołanie policji i sprawy w sądzie. Dostaliby dożywocie i by sobie siedzieli na garnuszku państwa i patrząc na całe wyolbrzymienia w filmie, byłoby to zbyt realistyczne. Wtedy to bym sobie true crime obejrzała. A tak typek "tastes his own medicine" i bardzo pasuje to do filmu.
No tak, więc jak ktoś ci porwie dziecko, to w zamian porwiesz 10 innych XD Brzmi świetnie, tylko w praktyce prowadzi do anarchii, chaosu i przegranej słabszych jednostek, bo ostatecznie i tak się sprowadzi do argumentu siły. Propsujesz mechanizm którego padła ofiarą. Teraz ona stoi na czele, każdy kto ją napadnie, obali i zniewoli, wracając do punku wyjścia, teraz ma uzasadnienie, bo zemsta i jej się należy, teraz to ona jest elitą która wykorzystuje swoją pozycję. To jak pochwalić kobietę, która została seryjnym mordercą, bo ktoś kiedyś jej zabił kogoś w rodzinie XD
naglosnic :D tak jak ofiary diddiego, epsteina, wildsteina, jaya z, kolesi z nickledeon, disneya, spaceya??? latami ofary byly uciszane, zaczelo wychodzic dopiero jak tych kobieti mezczyzn byly tysiace. A i tak masa z listy epsteina w tym politycy, prezydenci itd maja sie dobrze. Why? bo swoj swego nie ruszy. Juz jak byly na wyspie to mowily wezijmy CIA FBI ale potem mowia i co to da za malo dowodow a i pewnie maja tam swoich. Bo tak dokladnie jest skoro sami prezydenci sie bawia na takich wyspach to kto cos zrobi? nie pozwola zeby afery sie nakrecily co najwazej bedzie miala jakis wypadeczek zeby sprawa ucichla i tyle. Jak to juz mialo miejsce wiele wiele razy ktos zaczynal mowic glosno o handlu dziecmi o gwaltach i co? albo nagle zniknal albo nagle milkł i wsio wycofywal. Dobrze wiedziala ze jedyne co mozna zrobic to rozwalic to od srodka i wylapywac ich jeden po drugim tak jak tego dupka w ostatnich chwilach filmu.
No czyli nie przeszkadza ci sam akt, tylko to że to nie ty stoisz na czele. Czyli zabijać tak, ale jak zabiją kogoś mi bliskiego to o matko boska jak tak można XD. Dyktatura zła, chyba że ty będziesz dyktatorem XD Hipokryzja poziomu podludzkiego.
A czy jak to powiedzialam? dziwilo cie czemu nie zglasza to ci wyjasnilam dlaczego. Bo w dzisiejszym swiecie policja ani nikt nic nie zrobi jesli bedzie chodzila o kogos wplywowego. Pamietasz Anne Heche? Ona zaczela mowic glosno o tym co sie dzieje miala gotowy material i umowione spotkanie to upozorowali ten jej wypadek niby po dwplywem a potem ja dobili. Bylo nawet widac jak wyrywa sie z plastikowego worka i probuje uciec ale ja lapia wciskaja znowu do tego wora i zasuwaja. Tak sie zalatwia sprawy. NAtomiast ty nie przyjmujesz realniej zyciowej dziejacej sie tu i teraz odpowiedzi na pytanie tylko probujesz jak widac po komentach sciagac dyskuje na inny temat - moralnosci i sumienia. No wiec odpowiedz mi idac twoim tokiem myslenia co zrobisz jak wojna wleje sie do naszego kraju uciekniesz zeby nie brac udzialu w walkach bo oni robia mi krzywde wiec ja nie bede ich zabijal bo to hipokryzja i bycie pod ludziem? Czy jesli ktos wlamie sie do twojego domu i bedzie mordowal, gwalicil i tlukl twoja matke, zone, dziecko to tez bedziesz tylko stal i patrzyl bo inaczej to bedzie dyktatura zła ? bo jesli bys sie obronil to bys sie stal taki sam jak oni? bo zabiles kogos zeby bronic bliskiego? Czy jesli policjant widzi jak napastnik dzga i morduje kolejna ofiare to ma stac obok i czekac az skonczy bo jesli go ustrzeli to bedzie tak samo zly? Wojna wymaga ofiar po to mamy wojsko jesli ma sytuacje my albo oni to logicznym jest ze bronisz sie przed zlem i probujesz to zlo zniszczyc. Tu sposobem bylo prznikniecie do centrum zeby wylapac wszystkich i ochornic setki albo i tysiace przed zwyrolami. A w twoim swiecie zglosila by to do sluzb sluzby by uciely sprawe dzieki wplywom elit kotre biora udzial wtym procederze ona miala by wypadek a kolejne osoby byly by gwalcone, mordowane i wykorzystywane tyle bys zmienil czyli nic 0.
Bardzo naiwne założenie że randomową kobieta przejmuje firmę bo tak. Na pewno firma była bez zarządu, ktory ma coś do powiedzenia. Na pewno po przylocie na wyspę odsieczy, pogratulowaliby czarnej kobiecie. :) Na pewno by tak było. :)
Nie do końca zrozumiałem zakończenie ale przy średniej jakości filmów to nie jest istotne