PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=119669}

Mucha

The Fly
1958
6,7 2,3 tys. ocen
6,7 10 1 2293
6,8 9 krytyków
Mucha
powrót do forum filmu Mucha

W odróżnieniu od swojego następcy z 1986r. ten film jest bardziej przystępny pod względem naukowym, tzn. chodzi o wytłumaczenie procesu teleportacji i jego zobrazowania, co przypomina pierwszą "przedstartrekowską" transformację w tzw. Transporterze. Poszukiwanie muchy z białą główką i jedną nóżką i to na początku filmu, gdzie widz nie ma do końca rozeznania w fabule, było wprost klimatyczne. Patricia Owens nadała temu procesowi mgiełki przerażenia, zaciekawienia widza; wprost osnuwa tajemnicą. Aktorkę jako Helene oceniam wysoko. Jej oddanie się roli, scalenie z powierzonym zadaniem było nad wyraz szczere. Andre jako człowiek mucha nie obrzydzał oglądającego. Wzbudził zaciekawienie z lekkim przerażeniem. Ponadczasowy szok i dzieło kanoniczne jak "Wojna Światów" czy "Zakazana Planeta" z 1956r.

buskowianka

oglądałem własnie ten film i jak to jest Horror to ja jestem Steven Spielberg

ocenił(a) film na 9
konradek007

Owszem "Mucha" z 1958r. jest trochę innym kinem horroru niż współczesne kino grozy czy np. sci-fi z elementem dreszczyku. Dlatego "Horrorem" w jakimś stopniu to jest, a generalnie zależy to od podejścia ludzi do czasów, w których takie filmy zostały tworzone. Polecam Ci obejrz sobie: "Plaga żywych trupów" z 1966r:

http://www.filmweb.pl/film/Plaga+%C5%BBywych+Trup%C3%B3w-1966-119894