Jeśli ktoś grał w tę grę to napewno zauważy liczne podobieństwa jeśli chodzi o wątki z filmu ;D
Niestety, w grę nie grałam, więc nie mam pojęcia o jakie wątki chodzi. Możesz je wymienić?:)
Ja w grę grałem nie zauważyłem żadnych podobieństwem po za podobieńśtwem tytułu.
gigacz - to albo jesteś ślepy, albo nie poradziłeś sobie z questami juz na samym początku i odstawiłes gierkę.
Już po zwiastunie widac, ze to totalna zrzyna z Indiany, niestety nie tylko z gry, ale i komiksów. Szkoda, ze twórcy mumii poszli na wręcz skandaliczną łatwiznę i po prostu ukradli żywcem pomysły od innych.
Ja na miejscu Lucasarts podałbym do sądu sukinsynów:P
Bez przesady ;). Tytul filmu, jakis motyw fabuly jest podobny + bohater w stylu Indiany, a tak, to Mumia nie ma z tym nic wspolnego.
Jesli chodzi o kino przygodowe, to nie masz co sie martwic. Lepszego od kwadrylogii IJ-a jeszcze dluuuuuugo nie zobaczysz.
Mumia to poprawna imitacja, nic wiecej. O ile do filmow z Indiana mozna wracac wiele razy, to Mumia juz takiej sily przebicia nie ma.
Trochę głupio sugerować się zwiastunem do porównania tejże gry, w którą osobiście grałem. Zaczekamy do premiery filmu, to wtedy można będzie lepiej to ocenić. Zważ że w "Indiana Jones and the Emperor's Tomb" jest sporo nazistów ;)
Mi się osobiście podobała. Mimo że już troszkę lat ma, niektóre sceny, jak np. widok na ogromną przestrzeń pod kopułą meczetu potrafią po prostu zamurować. Polecam.
Gra jako taka jest zajebista, a co do filmu?
pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ta skamieniała armia głównego złola - kamiennne posągi w których na łaczeniach stawów wydobaywa się żar - to nie jest podobny pomysł, tylko IDENTYCZNY w 100% motyw z gry, w której IJ musiał z nimi walczyć. Druga rzecz to jak w zwiastunie gromadka bohaterów uruchamia w świątyni pułapki - jest krótkie ujęcie jak z rzeźby jakiegoś zwierzećia wylatuję mała kuleczka wpadając do innego wyrzeźbionego posągu, uruchamiając machiny śmierci - motyw ten jest z komiksu IJ i zagadka atlantydy (wydanego nawet w polsce), gdzie tajemniczą kulka było oligarchium (chyba tak sie pisze), które wprawiało w ruch pradawne machiny.
Skoro w samym zwiastunie znalazłem dwie zrzynki (bo tego nie mozna nazwać tylko podobienstwem) to aż strach pomysleć ile będzie tego w filmie - ze nie wspomne o głównym logo z plakatów, które jest jedynie przerobioną wersja Mortal Kombat:/