PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=400162}

Mumia: Grobowiec Cesarza Smoka

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
2008
6,0 63 tys. ocen
6,0 10 1 62966
4,9 18 krytyków
Mumia: Grobowiec Cesarza Smoka
powrót do forum filmu Mumia: Grobowiec Cesarza Smoka

Jeśli ktoś grał w tę grę to napewno zauważy liczne podobieństwa jeśli chodzi o wątki z filmu ;D

ocenił(a) film na 2
Pawel_eS

Niestety, w grę nie grałam, więc nie mam pojęcia o jakie wątki chodzi. Możesz je wymienić?:)

ocenił(a) film na 1
Rinoa_Sin

Ja w grę grałem nie zauważyłem żadnych podobieństwem po za podobieńśtwem tytułu.

Gigacz

gigacz - to albo jesteś ślepy, albo nie poradziłeś sobie z questami juz na samym początku i odstawiłes gierkę.
Już po zwiastunie widac, ze to totalna zrzyna z Indiany, niestety nie tylko z gry, ale i komiksów. Szkoda, ze twórcy mumii poszli na wręcz skandaliczną łatwiznę i po prostu ukradli żywcem pomysły od innych.
Ja na miejscu Lucasarts podałbym do sądu sukinsynów:P

ocenił(a) film na 3
gollic1985

Bez przesady ;). Tytul filmu, jakis motyw fabuly jest podobny + bohater w stylu Indiany, a tak, to Mumia nie ma z tym nic wspolnego.

Jesli chodzi o kino przygodowe, to nie masz co sie martwic. Lepszego od kwadrylogii IJ-a jeszcze dluuuuuugo nie zobaczysz.

Mumia to poprawna imitacja, nic wiecej. O ile do filmow z Indiana mozna wracac wiele razy, to Mumia juz takiej sily przebicia nie ma.

ocenił(a) film na 7
Pawel_eS

Trochę głupio sugerować się zwiastunem do porównania tejże gry, w którą osobiście grałem. Zaczekamy do premiery filmu, to wtedy można będzie lepiej to ocenić. Zważ że w "Indiana Jones and the Emperor's Tomb" jest sporo nazistów ;)

yarex12

A tak wogole to fajna ta gierka z Indiana, o ktorej piszecie?

Picard

Mi się osobiście podobała. Mimo że już troszkę lat ma, niektóre sceny, jak np. widok na ogromną przestrzeń pod kopułą meczetu potrafią po prostu zamurować. Polecam.

arekrem

Gra jako taka jest zajebista, a co do filmu?
pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ta skamieniała armia głównego złola - kamiennne posągi w których na łaczeniach stawów wydobaywa się żar - to nie jest podobny pomysł, tylko IDENTYCZNY w 100% motyw z gry, w której IJ musiał z nimi walczyć. Druga rzecz to jak w zwiastunie gromadka bohaterów uruchamia w świątyni pułapki - jest krótkie ujęcie jak z rzeźby jakiegoś zwierzećia wylatuję mała kuleczka wpadając do innego wyrzeźbionego posągu, uruchamiając machiny śmierci - motyw ten jest z komiksu IJ i zagadka atlantydy (wydanego nawet w polsce), gdzie tajemniczą kulka było oligarchium (chyba tak sie pisze), które wprawiało w ruch pradawne machiny.
Skoro w samym zwiastunie znalazłem dwie zrzynki (bo tego nie mozna nazwać tylko podobienstwem) to aż strach pomysleć ile będzie tego w filmie - ze nie wspomne o głównym logo z plakatów, które jest jedynie przerobioną wersja Mortal Kombat:/

gollic1985

aha no tak jest jeszcze jak frazer, który unika śmierci od zgniatających się ścian z kolcami - to samo miałeś w grze:P