Witajcie. Może mi ktoś z Was pomoże ustalić orginalny tytuł pewnego horroru. Oglądałem go będąc chłopcem w 1972 roku. Był wyświetlany w telewizji.Polski tytuł brzmiał "Złowieszczy kot". Film ten opowiadał historię jakiegoś kapłana który strzegł mumii egipskiej księżniczki. Za to że ją za życia pokochał, został po śmierci zamieniony w kota.Gdy po wiekach mumia tej księżniczki została odkryta przez naukowców,został uwolniony też kot, który zaczął mordować członków ekipy naukowej.Tyle pamiętam. Do dziś nie udało mi się ustalić orginalnego tytułu tego filmu. Może ktoś z Was wie coś o nim. Będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Jesli chodzi o fabule, kojarzy mi sie tylko jeden film, a mianowicie Mumia z 1959r, jednak nie ma w tym filmie nic o kocie. Napisales: "Oglądałem go będąc chłopcem w 1972 roku". Ogladales ten film w kinie? Jesli tak to bardzo pomocna informacja w poszukiwaniach, poniewaz moze to byc data pordukji, a jesli nie to mniej wiecej w tych latach film mogl byc zrobiony. Bede szukal dalej. Jesli cos znajde to dam ci znac. Ah! Jeszcze jedno pytanie: film byl czarno-bialy czy w kolorze? i piszac, ze mumia zostala odkryta przez naukowcow, to masz na mysli ilu mniej wiecej? Samych facetow? Byla tam jakas kobieta?
pzdr. d0man
Oglądałem ten film na czarno-białym tv "Szmaragd" . Film prawdopodobnie pochodził z połowy lat sześćdziesiątych. Tych naukowców czy odkrywców było na pewno ok.5 nie licząc statystów -tragarzy. Egipska księżniczka była na pewno kobietą. Pozdrawiam !!!