PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=485802}

Musimy porozmawiać o Kevinie

We Need to Talk About Kevin
2011
7,4 102 tys. ocen
7,4 10 1 102114
7,8 52 krytyków
Musimy porozmawiać o Kevinie
powrót do forum filmu Musimy porozmawiać o Kevinie

A ja nie do końca rozumiem ten fragment filmu... O co tu chodzi? To jest rozmowa Evy i Franklina. Potem pojawia się Kevin.
"01:27:05:Co chcesz zrobić?
01:27:13:Dotrwać do końca roku szkolnego jak damy radę.
01:27:18:W lecie wszystko zaplanować i zorganizować.
01:27:24:Przynajmniej opieka nad dziećmi nie jest problemem.
01:27:29:Nie jest?
01:27:33:Ty zdecydowałeś.
01:27:37:Nic już nie zostało do decydowania.
01:27:42:To się już stało.
01:27:56:Chciałem napić się wody.
01:27:58:Cześć Kev.
01:28:01:Dla kogoś kto nie słyszał całej rozmowy w kontekście może opatrznie zrozumieć.
01:28:10:Nie jestem poza kontekstem.
01:28:15:Ja jestem kontekstem."

ocenił(a) film na 9
xfiles89

no dla mnie jasne jest, że rozmawiali o rozwodzie. A przed Kevinem ojciec próbował to ukryć, z tym, że chłopak rozumiał o co chodzi i że "on jest kontekstem" - to przez niego ten potencjalny rozwód.

dzioucha_2

Też tak myślałam, ale oni po tej scenie jeszcze się przytulali i całowali w sypialni...

ocenił(a) film na 9
xfiles89

no i też po tym Eva dzwoniła z pracy do Franklina prosząc o rozmowę, żeby wszystko wyjaśnić czy jakoś tak. Ale moim zdaniem to nie przeczy temu, że rozmawiali o rozwodzie, tylko podkreśla, że ich związek nie jest taki "czarno-biały", oprócz niezgodny co do stosunku do kevina są też ciągle jakieś uczucia między nimi.

ocenił(a) film na 9
xfiles89

Tak naprawdę nie jest istotne, czy to miał być rozwód, separacja, wyjazd czy cokolwiek...w całej tej scenie chodziło o to, że coś trzeba zmienić, że sytuacja ich przerosła, że nie potrafią i nie mogą już tak żyć. Kontekstem jest Kevin, bo za jego sprawą (jak twierdzi Eva córka straciła oko), Franklin udaje od urodzin Kevina, że nie dostrzega problemu (uwagi na temat bujania, sugerowanie Evie wizyty u specjalisty itp.) choć tak naprawdę doskonale wie ale zajęty jest karierą fotografa. Poza tym jeszcze dochodzą stracone przez Evę marzenia i pasje (wspomnienia z podróży po Francji i Hiszpanii - Tomatina w Walencji ).