Proszę aby ktoś wyjaśnił mi co może symbolizować kolor czerwony w filmie, już od pierwszej sceny gdy pokazane jest święto taplania się w pomidorach aż do końca filmu powtarza się ten motyw. Czerwony dżem jedzony przez Kevina i Evę, czerwona farba na domu Evy, czerwone światło w niektórych scenach. Bardzo mnie to nurtuję a nie potrafię wymyślić jakiejś spójnej teorii...
No mi się narzuca jakże prosta interpretacja - czerwony -> krew. Farba na domu to krew na rękach Evy (nie do końca sprawiedliwy osąd ludzi - Eva winna temu wszystkiemu). Taplanie się w pomidorach przywołuje mi podobne myśli - tłum obrzucający Evę pomidorami i podnoszący jej ciało (to samo, uznają, że to ona jest winna, więc krew zabitych spływa na jej ręce).
Zmyliła mnie chronologia bo Eva była w Hiszpanii na Tomatinie zanim zaszła w ciążę ale bardzo dziękuję za odpowiedź.
Naprawdę tak trudno było to wykoncypować? Przecież skojarzeniem czerwieni w tak prostej symbolice, jest zawsze krew. Skoro clue tej historii są zabójstwa dokonane przez Kevina, to cóż innego może symbolizować powtarzająca się czerwień? :)