ostatnia rozmowa Evy i Kevina:
rozmawiają o "dorosłym więzieniu" itd. potem ona zadaje mu pytanie, na które on odpowiada "teraz już wiem"
o co ona zapytała, akurat w tym momencie odwróciłam głowę od ekranu a mam wrażenie, że to jedno z ważniejszych pytań/stwierdzeń w filmie.. i że bez tego jednego zdania nia mam pełnego obrazu.
dzięki
ona spytała go: "dlaczego to zrobił". a on, że "teraz już nie pamięta". być może psychotropy, którymi szpikowali go w psychiatryku zadziałały. a może sam przejrzał na oczy. a może poczuł strach, bo pojął co zrobił. a może kłamał, żeby wzbudzić litość w matce.
wszystko zależy od interpretacji :P
hmmm bylo troche inaczej z tego co pamietam a mianowicie przy końcu widzenia matka zapytała sie Kevina dlazcego to zrobiłeś a on na to, że wtedy wiedziałem po co a teraz już nie jestem taki pewien
no tak może było "teraz już nie wiem" a nie "wiem" - dzięki :)
swoją drogą - poczytałam trochę różnych wypowiedzi... i trochę mi się oczy otworzyły na niejednoznaczność wielu kwestii w filmie...
Matka:"Dlaczego to zrobiłeś?" Kevin:"Wtedy wydawało mi się, że wiem - teraz już nie jestem tego pewien".
Zrobił to bo robił wszystko, żeby matka czuła się źle. Wiedział, że to ją zniszczy, upokorzy. Zabijając ukochanego męża i ukochaną córkę zabrał jej wszystko. Był zaślepiony. W momencie kiedy siedzą w więzieniu i rozmawiają widać, że Kevin zaczyna rozumieć, że tak naprawdę matka jest dla niego kimś ważnym, nie jest więc pewien dlaczego to zrobił.
I z pewnością miał problemy z psychiką po prostu. Tak jak wcześniej ktoś napisał, leki mogły przynieść efekt i teraz widzi co zrobił i jak bardzo przerysował rzeczywistość.
A dla mnie po prostu "znormalniał" i pojął swoją minę bo jak Eva powiedziala "udało ci się wyrzucić to z głowy biorąc prozac"
Prozac = lek tymoleptyczny stosowany głównie w leczeniu zaburzeń depresyjnych oraz obsesyjno-kompulsyjnych.
Z drugiej strony, skoro Kevin chciał zrobić wszystko co tylko możliwe, żeby utrudnić matce życie, a ona cały czas tego nie rozumiała (bo spytała "Dlaczego to zrobiłeś?", czyli cały czas nie zdawała sobie sprawy, że on działa przeciwko niej), to jego działania straciły sens, dlatego powiedział, że teraz w sumie już nie wie.
Bo cały jego plan okazał się bezsensowny, skoro matka dalej nie zauważyła jego intencji przeciwko niej.
wow. dobra jest twoja teoria, wcześniej też myślałem że chodzi o to że przejrzał na oczy, że zrozumiał że rodziny się nie wybiera i że matka mimo tego co zrobił odwiedzała go często i cały czas była to jego jedyna rodzina.
No ale teraz wolę twoją teorię, dzięki, wychodzi na to że Kevin do końca był złem wciel\onym i nigdy nie przejrzał na oczy.
teraz to ja juz mam mętlik;p, moja interpretacja - dopadły go wyrzuty sumienia. Jednak masz rację, myslę, że dał sobie spokój z gnębieniem jej, gdy zobaczył, że to nie odniosło żadnego skutku, ona i tak była dumna, mimo straty bliskich i ogólnej pogardy społeczeństwa.
tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju i nie jestem pewny czy wystąpiła w filmie. Czy na końcu po tych słowach Kevin przytulił matkę czy nie? Jeżeli tak to czy było to szczere, czy zrobił to od niechcenia i bez żadnych uczuć?
trudno powiedziec, z jednej strony widzimy, że Kevin jakies uczucia ma skoro ma taką realcję z ojcem, jednak zastanawiam się czy to nie było wszystko na pokaz, ten jego pozytywny stosunek do ojca, ta "miłość" - czy to aby nie złośliwość wymierzona przeciw matce tzw "Patrz mamo, tate kocham Ciebie nie" - i pokazanie języka na końcu.
Wg mnie szczere to tylko było udowadnianie jej na każdym kroku, jaką krzywdę mu wyrządziła, nie kochając go - oko za oko ząb za ząb.
Co do relacji z ojcem, to na ten temat Ezra wypowiedział się w wywiadzie. Ojciec próbował być przykładnym amerykańskim tatusiem, jak który woła "co u ciebie chłopie", "super chłopie", a Kevin grał tylko w jego grę, jednocześnie uważając ojca za głupca i nie szanując go.
Oczywiście ta jego relacja, również byłą wymierzona w matkę, tak jak napisałaś. Do tego pogarszał relację pomiędzy rodzicami, ojciec uważał go za dobrego chłopaka,a matka za potwora, dlatego jest to też jedna z przyczyn dlaczego rodzice nigdy nie porozmawiali o Kevinie, ponieważ mieli zupełnie inny punkt widzenie i matka wiedziała że ojciec jej nie zrozumie.
a widzisz, ja nie widziałam wywiadu z Ezrą, szkoda...czemuż jednak ta tzw gra z ojcem, nie mogła być robieniem matce na złość. Pomyślmy, w końcu on jej wiecznie robił na złość (nawet ten ckliwy epizod kiedy sie wtulił w jej pierś jak mu czytała, Eva myslała, że Kevin sie zmieni, a tu Zonk, Kevin złośliwie znów jej język pokazał tym udawaniem miłości do niej).