Skoro Ransom podmienił zawartość buteleczek, a nie same buteleczki(etykietki itp.) oznacza to, że nawet jak Marta wziełaby dobrą buteleczkę do ręki, (ponieważ jak to określił detektyw "Jest świetną pielęgniarką" zna te buteleczki i po samym ich dotknięciu nie patrząc nawet na opis, wie, że wzięła dobrą) i tak by Harlana zabiła. Chyba, że coś przeoczyłam.
Ale z kolei rodzi sie kolejne pytanie, skoro zawartość była podmieniona, a butelki dobre, to jak się zorientowała się po etykietkach, że wstrzyknęła zły lek? Chyba, że same płyny się różniły, a na to nie zwróciłam uwagi.
Albo totalnie coś pokićkałam, albo to jest celowy zabieg, żeby namącić i do końca nie nakierować na właściwego mordercę.
Nie chodziło o wygląd buteleczek, tylko o konsystencję zawartych w nich płynów. Detektyw powiedział, że obie substancje wyglądają odrobinę inaczej, a Marta, będąc dobrą pielęgniarką, nie musiała patrzeć na butelkę, aby wiedziec który lek podać.
Ransom nie zamienił zawartości buteleczek, tylko ich etykiety. Marta nieświadomie wybrała właściwe butelki, choć oznaczone nieprawidłowymi etykietami ( wstrzyknęła 100mg leku, który miał etykietę morfiny i 3mg morfiny, która miała nalepkę leku ), co w efekcie i całej dezinformacji doprowadziło do samobójstwa Harlana, gdyż oboje byli przekonani, że umiera. Gdyby plan Ransoma wypalił to Marta nawet nie wiedziałby, że popełniła jakikolwiek błąd, ale zostałaby oskarżona o zabójstwo ( umyślnie lub nie ), gdyż Ransom podczas pogrzebu podmienił ponownie etykiety, aby nie wzbudzać podejrzeń i zrzucić całą winę na Martę, a w tej sytuacji spadek wróciłby w ręce rodziny Harlana i Ransom otrzymałby swoją działkę.
Dzięki, to oczywiście ma sens i tak własnie to zrozumiałam na samym początku. Zaczęłam się zastanawiać w momencie kiedy pokazano jak wbija strzykawkę do buteleczek (wtedy pomyślałam, że zamienia płyn), ale prawdopodobnie chciał zmienić pojemność butelek, by zawartość pasowała do podmienionych etykiet.
Tyle ze film wyraznie pokazuje ze wymienione zostaja zawartosci buteleczek, a wiec Marta biorac lek bez patrzenia na niego musiala podac morfine, natomiast gdyby zostaly podmienione tylko etykiety wtedy podalaby prawidlowy lek
A czy to nie wszystko jedno czy wymieni się zawartość butelek czy przeklei się etykiety? Według mnie w obu przypadkach wychodzi na to samo - prawidłowy lek jest znajduje się w butelce z napisem "morfina". Ale lepiej niech mnie ktoś oświeci czy dobrze rozumiem, bo Twój komentarz mnie trochę zdezorientował.
Spróbuj zamienić etykietę na czymkolwiek w domowych warunkach. Jeśli w ogóle będzie trzymać to nawet laik się zorientuje, że coś jest nie tak.