Na noże

Knives Out
2019
7,7 195 tys. ocen
7,7 10 1 195400
7,7 85 krytyków
Na noże
powrót do forum filmu Na noże

Na wstępie zaznaczę, że sam dość wątpliwie podchodzę do tej teorii.

Mianowicie chodzi o kroplę krwi na bucie Marty. Jest on dość istotny, ale... właśnie, jak on znalazł się na bucie?

Marta była daleko, gdy Harlan podrzynał sobie gardło, poza tym w następnyh dniach nie było śladu krwi przy pokojowych drzwiach. W innych sytuacjach nie doszło ponadto do rozcięcia skóry. Czy zatem film poprzez tę kroplę nie dał do zrozumienia, że ostatecznie pan detektyw popełnił błąd, a Marta wszystkich wykręciła i faktycznie zabiła Harlana?

NSTSW97

Przy wbijaniu igły przy zastrzyku mogła spaść, żaden to dowód, ale ślad krwi jest.

ocenił(a) film na 7
Mefju41

Ona nie wbijała igły bezpośrednio do żyły tylko do takiego pośrednika (nie wiem jak to się fachowo/medycznie nazywa, veflon?) - tam chyba nie było opcji, żeby krew trysnęła (i podejrzewam, że specjalnie tak to pokazali).

ocenił(a) film na 8
NSTSW97

Czy popełnił błąd? Na końcu filmu detektyw stwierdził, że zauważył tą kroplę już na początku, tak więc na tej podstawie mógłby już na stracie uznać Martę, jako główną podejrzaną w tej sprawie, a pomimo tego traktował ją bardziej jako asystentkę/świadka, bo wiedział, że ta teoria jest po prostu zbyt łatwa, a cała sprawa jest bardziej skomplikowana.

Marta nie umiała kłamać, tak więc wystarczyłoby przecież, aby na pierwszym przesłuchaniu zapytał ją oto, czy zabiła Harlana i tyle. Musiałaby powiedzieć prawdę bo była przekonana, że to ona to zrobiła.

ocenił(a) film na 8
derczy

Ale nie zapytał czy zabiła. Może zrobił to celowo, bo wiedział że sprawa jest bardziej skomplikowana i postanowił ją użyć jako asystentkę, która pomoże mu tą sprawę rozwikłać?

ocenił(a) film na 9
NSTSW97

Żeby tak było to w filmie musiałby być sceny pokazujące nieprawdę, a film nigdzie nie sugeruje, że pokazuje również takie.

ocenił(a) film na 9
NSTSW97

Dokładnie tak mogło być z tym że detektyw domyślał się tego wzywając Ransoma i mówiąc że jest co najmniej jedna winna osoba.

ocenił(a) film na 7
NSTSW97

Zgadzam się, od razu po zobaczeniu tej plamki też mi się to wydało niespójne - według mnie ma to "głębszy" sens, którego wprost film nie przekazał.

ocenił(a) film na 9
evileqq

Krew z tętnic wystrzeliwuje jak z fontanny i kropelka jak najbardziej mogłaby dolecieć. Harlan zrobił głębokie cięcie (w tętnice) żeby nie wykrwawiać się długo (jakby przeciął tylko żyły)

ocenił(a) film na 7
NSTSW97

Mnie bardziej zastanawia motyw chowającego się noża i do końca czekałam aż Harlan wyjdzie z tajemnego pokoju i powie "Surprise!". Bo inaczej po co cała scena z nożem?

skimos

Ale która scena z nożem? Jak podcina sobie gardło czy na koniec jak Kapitan Ameryka dźga Martę? Bo jeśli ostatnia to raczej taki twist poprostu żeby było ciekawiej, nie jest to związane moim zdaniem z samobójstwem

ocenił(a) film na 7
edyska92

Gdy Kapitan Ameryka dźga Martę :) serio ta scena była tak surrealistyczna przy 2 policjantach w pokoju, że myślałam że chowany nóż czemuś będzie służył, będzie kolejną wskazówką, a tu nici :P

ocenił(a) film na 10
skimos

Wydaję mi się, że ta scena jest potwierdzeniem słów Harlana podczas partyjki go z Martą, który mówił, że Ransom jest bardzo do niego podobny, bo tak samo jak on nie potrafi rozróżnić noża od rekwizytu :)

ocenił(a) film na 7
Steinbach

o, tego nie złapałam, dzięki!