PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=577622}

Na skraju jutra

Edge of Tomorrow
2014
7,4 182 tys. ocen
7,4 10 1 181996
7,0 53 krytyków
Na skraju jutra
powrót do forum filmu Na skraju jutra
ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

Czytałem i nie żałuję książka genialna, jedna z lepszych jakie ostatnimi czasy czytałem ( a czytam dużo ), jeśli spodobał Ci się film to musisz to przeczytać. Polecam niżej gdzieś na 2/3 stronie forum "rezencje"/ moje wrażenia z ksiązki :)
Pozdrawiam i polecam :)

ocenił(a) film na 8
Kapakuka

ok dzieki - filmu jeszcze nie widziałem... a wolał bym najpierw przeczytać. pewnie gdyby nie film nie wydali by.... All You Need Is Kill. dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

Książka została wydana w 2004 roku tylko teraz stała się popularna i wyszła wersja "kinowa" ksiązki (chyba wiesz o co mi chodzi). Więc tu się mylisz :)

ocenił(a) film na 8
Kapakuka

oczywiście - okładka z grafiką z filmu...

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

To dobrze, bo znam ludzi którzy nie wiedzą co znaczy wersja "kinowa" książki :d

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

"CZytal ktoś wersie papierową ?" - jest inna? ;) elektroniczna, ale nie czepiajmy się w tym przypadku ;)

"warto ?" - zawsze :)

ocenił(a) film na 8
Atena_3

he he miałem właśnie pisać cyfrową... ale papier to jednak papier, nie lubię czytników

ocenił(a) film na 10
Blue_Beetle

Właśnie skończyłem czytać i mogę polecić !!! Książkę czyta się szybko i jest naprawdę genialna. Jakby porównać do filmu, to różni się i to bardzo.

ocenił(a) film na 9
Quentin85

" genialna." - Wątpię, ale mam nadzieję, że w porównaniu do inwazji Achmanowa - lepsza w takim razie?

ocenił(a) film na 10
Atena_3

Nie czytałem.

ocenił(a) film na 9
Quentin85

Polecam serdecznie

ocenił(a) film na 9
Atena_3

Ja tez jescze serdeczniej polecam :)

ocenił(a) film na 9
Kapakuka

Dlaczego? :)

ocenił(a) film na 6
Blue_Beetle

Osobiście polecam też mangę.

ocenił(a) film na 8
miyamoto1

o to też miła informacja ze jest komiksowa adaptacja

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

Manga, nie komiks, jesli dobrze pamietam to manga znacznie rozni sie od komiksow i to znaczaco. Jesli uda ci sie gdzies kupic to daj znac, bo szukalem prawie wszedzie i nie moge znalesc, a tez chcial bym pzeczeczytac :)

ocenił(a) film na 8
Kapakuka

manga w zasadzie jest komiksem... głęboko zakorzenionym w japońskiej tradycji, czarno-białym w układowe stron od prawej do lewej - ale nadal jest to komiks. Sam jestem wielkim fanem mangi & anime - kupuje praktycznie wszystko co wychodzi na naszym rynku od JPF i waneko

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

K.O.
ok wygrałeś ty się znasz a ja nie :P na razie wygrałeś bitwę lecz nie wojnę xD

ocenił(a) film na 8
Kapakuka

mam nadzieję ze w żaden sposób nie uraziłem - nie to było moim celem
za to udało mi się znaleźć skany mangi online, link poniżej:
http://www.mangareader.net/all-you-need-is-kill

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

Proszę Cię ani trochę mnie nie uraziłeś :P
Tutaj kiedyś znalazłem a dopiero teraz po tym linku wyżej przypomniałem sobie znajdziesz 9 rozdziałów po polsku http://centrum-mangi.pl/All-You-Need-is-Kill/
Tłumaczenie przyzwoite, lecz jedynie 9 rozdziałów, ale angielski jest łatwy więc można przeczytać to co wyżej podesłałeś :)

ocenił(a) film na 8
Kapakuka

WŁAŚNIE, I JEST KOMPLET CHAPTERÓW W JEDNYM MIEJSCU

ocenił(a) film na 1
Blue_Beetle

doszkol się jaka czym jest manga. Nazwij przy fanach mang że to jest komiks czy rodowitemu japończykowi to ci z dype zrobią.......

ocenił(a) film na 8
rool72

mangę czytam od kiedy JPF zaczął wydawać AKIRE... szmat czasu... ale fakt w fandomie nie brakuje Ortodoksyjnych otaku - ale to nie zmienia faktu: maga = japoński komiks

ocenił(a) film na 9
Kapakuka

komiksy, manga - ile macie latek? :) Ogólne pytanie ;)

ocenił(a) film na 8
Atena_3

gdybym dostawał dolca za każdym razem gdy słyszę coś podobnego... było pytanie i jest odpowiedz: 27 wiosen - skończyłem i czytam/zbieram komiksy... niestety polska postrzega nadal to medium pod kontem Kaczora Donalda... komiks jest naprawdę obszernym medium który nadaje się do przedstawienia całkiem poważnych treści

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

Ja nie mam się czym szczycić, bo mam jedynie 18 lat na karku, a z komiksami to jedynie jestem za pan brat z kaczorami donaldami (Giganty etc.) ale od 5/6 lat już nie czytam bo:
1. Za drogi (inne wydatki);
2. Już przestały mnie ciekawić;
3. Nie mam ich gdzie trzymać :o
Ale chyba czas wrócić, może nie do Kaczorów (hue hue hue :P) ale do czegoś w pokroju All You Need Is Kill

ocenił(a) film na 8
Kapakuka

chętnie bym się zamienił =) ze tak powiem życie na własnym garnuszku ssie. jak pisałem wyżej - komiks jest tak szerokim medium ze każdy znajdzie coś dla siebie: fantasy, SF, dramat, kryminał - historie dla młodszych i starszych odbiorców, warto samemu się przekonać. ale fakt hobby nie jest tanie - albumy średnio 40-80 zł. kwestia wyboru - pójdziesz do kina albo ze znajomymi na piwo albo kupisz sobie komis =(

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

Dokładnie i w tym jest problem :(

ocenił(a) film na 8
Kapakuka

ta ... jak mówi jeden mój znajomy: '' życie to nie jebajka''

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

Hahahahaha postawić mu piwo! xD

ocenił(a) film na 8
Kapakuka

niech on lepiej odstawi to co mi wisi =) a tak wracając do tematu - szukałem na allegro starszego wydania knigi... ale zaleście nie mogłem, więc się wybrałem do empiku i zakupiłem egzemplarz z ''filmowa'' okładka. Faktycznie warto - lekka, nie bawiąca się w ugrzecznienia lektura... i manga jest jej wierna adaptacja.

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

"27 wiosen (..) czytam/zbieram komiksy..." - każdy ma swoje hobby... :) i ok ;)

ocenił(a) film na 9
Atena_3

Lepiej niż posiadać hobby w zbieraniu butelek po piwie lub czymś mocniejszym xD

ocenił(a) film na 8
Atena_3

dokładnie... inaczej byśmy zwariowali od tej szarej codzienności

ocenił(a) film na 1
Atena_3

zejdź dzieciaku na ziemię i przestań zgrywać dorosłego. Jak widać niewiele wiesz o świecie skoro dajesz do zrozumienia że czytelnicy mang to dzieci. Doszkol się w zakresie kultury i czytelnictwa mang i nie wrzucaj mang do jednego worka z komiksami

ocenił(a) film na 9
rool72

"nie wrzucaj mang do jednego worka z mangami." - :)

ocenił(a) film na 9
rool72

"nie wrzucaj mang do jednego worka z komiksam" - Dla mnie jedno i to samo ;)

ocenił(a) film na 1
Atena_3

owszem, dla Ciebie i Tobie podobnym

ocenił(a) film na 8
rool72

Nie wrzucaj mang do jednego wora z POWIEŚCIAMI GRAFICZNYMI! ;P

ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 8
miyamoto1

Rysunki Obaty... wielkie dzięki za cynk

ocenił(a) film na 9
Blue_Beetle

książka bije na głowę film, nie ma happy endu , jest wytłumaczone czemu ten najazd Mimów. I dlaczego Cruise to dupek.

ocenił(a) film na 8
gutex0

zgadzam się - kniga o niebo lepsza - choć film sam w sobie jest niezły - nie podoba mi się przerzucenie akcji do europy i jak wspomniałem wyżej obsadzenie w głównej roli pięćdziesięciolatka... i sam projekt egzoszkieletów mógł być leprzy - ale mimo to film nadal trzyma poziom.

ocenił(a) film na 7
Blue_Beetle

jak ktoś lubi proponuję wersję japońską w postaci mangi, tytuł: ALL YOU NEED IS KILL autorów Sakurazaka Hiroshi i Takeuchi Ryousuke
czyta się szybko i płynnie, a może w kimś się ujawni zamiłowanie do japońskiej twórczości :D

ocenił(a) film na 8
utkow

zwłaszcza ze niedługo JPF wyda po polsku =)