PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=577622}

Na skraju jutra

Edge of Tomorrow
2014
7,4 182 tys. ocen
7,4 10 1 181987
7,0 53 krytyków
Na skraju jutra
powrót do forum filmu Na skraju jutra

Film bardzo dobry moim zdaniem, fajnie zrealizowany, ale mam kilka pytań:

- po co Omega ciągnął Cage'a do zapory? Przecież nie byliby go w stanie utrzymać przy życiu jakby chciał się zresetować.

- co do diabła wydarzyło się na końcu, bo cały film to psuje. jest akcja w Luwrze, wszyscy giną, w sumie dobre zakończenie dla filmu, a tu pstryk, reset. Myślę sobie. jeszcze LEPSZE ZAKOŃCZENIE, a tu się okazuje, że mimo, że doszło do resetu to Omega został zabity. O co tu biega?

Reszta to w sumie drobiazgi i czepiać się nie ma o co.

ocenił(a) film na 9
lasic

1. Nie musieli by go utrzymywać przy życiu wystarczyło by utracił dużo krwi i potem umarł to by już się nie zresetował.
2. Tutaj film dokładnie nie mówi co się stało. Widzimy tylko na końcu że resztki martwego omegi owijają się w około Cagea i dochodzi do zmieszania teraźniejszości (Śmierć omegi) i przeszłości (Przybycie do Londynu).

ocenił(a) film na 8
kolan_q

Ad.2 - może to sposób Omegi na przeżycie? Taka "ostatnia deska ratunku".

ocenił(a) film na 8
Artur_51

W filmie wyraźnie powiedziano, że wróg stracił możliwość ataku, co znaczyłoby, że Omega nie żyje

ocenił(a) film na 8
kolan_q

1). nie mogę się zgodzić. utraciłby krew to i by umarł i reset. problem z utratą krwi był tylko wówczas jak się nie umarło i przetoczyli Ci krew. tak Rita utraciła i tak też ją stracił Cage.

2). No właśnie, przerzuciło go w inny punkt, ale generalnie to kiedy on się pojawił? Bo z filmu wynika, że atak na omegę odbył się przed jego wcieleniem do wojska.

ocenił(a) film na 6
kolan_q

małe sprostowanko , resztki martwego Alfa który go tam wtedy atakował go owineły , tak mi się wydaje

lasic

Zakończenie polega na tym:

Krew Omegi, tak jak wcześniej krew Alfy, dostały się do krwiobiegu Cage'a, przez co ten "zastąpił" Omegę tak jak to miało wcześniej miejsce w przypadku Alfy - zauważ, że po przejęciu krwi Alfy, ta sama Alfa już w filmie nie występowała na plaży. Tzn., iż po zabiciu Alfy i otrzymaniu jej krwi, przestała istnieć, gdyż "nową" Alfą stał się Cage.

I tutaj, po zabiciu Omegi i "przejęciu" jej krwi i właściwości, przestaje ona istnieć, gdyż "nową" Omegą staje się Cage. Teraz, co logiczne, gdy nie istnieje "stara" Omega i jej miejsce zastępuje Cage, cofnięcie czasu następuje we wcześniejszym momencie, gdy tej "starej" Omegi nie ma i nie ma też, konsekwentnie, lądowania na plaży. Coś takiego jak ta Omega z poprzedniego biegu czasu ( gdy Cage zastąpił Alfę ) nie istnieje.

Dlatego też, wszyscy bohaterowie żyją "od nowa", a jedyną osobą, która pamięta te poprzednie cofnięcia czasu jest Cage.

Mam nadzieję, że jest już to zrozumiałe.

Pozdrawiam

PS Swoją drogą, film oparty jest na azjatyckiej mandze, chyba, która doskonale to wszystko tłumaczy. W internecie można znaleźć właśnie takie wytłumaczenie, w oparciu o mangę.

ocenił(a) film na 9
MarekAntonivsz

No wlasnie nie jest Tak naprawde nie jest wytlumaczone w jak sposob Omega katrolowal czas , nie wiadomo czy omega wplywal na czas calej ziemy calego wszechswiata czy tylko tworzyl Banie czasowa na danym obszarze .Dla mnie wygladalo to tak ze Omega jako jedyna istota widzial czas takim jaki byl naprawde a zmiany czasowy mogl katrolowac tylko i wylaczne za pomoca Alfy na zasadzie Kola z omaga w srodku wypuszczajacym Alfy w poszukiwaniu najdogodniejszej dla niego Lini czasowej ale samemu pozostajac poza jej dzialaniem w innym wypadku Cage nie byl by wstanie zniszczyc omegi ktory by poprostu zresetowal swoj czas.Dlatego Rita poswiecila sie zeby odciagnac Alfe.

PS:Manga jest zakrecona jak maly wiatraczek i wprowadza wiecej zamieszania niz filmowa fabula poza tym Katrast pomiedzy Okrutna wojna ludobujstwem a Pieknymi Bochaterkami/ bochaterami i Cyckami ofc... robi swoje.

Sabcio1234

Jeśli czytałeś oryginał ( ja to zrobiłem specjalnie na potrzeby filmu ), będziesz wiedział, iż jest to tak jak napisałem powyżej ( w dużym uproszczeniu, oczywiście ).

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
MarekAntonivsz

Ok, to brzmi w miarę sensownie, ale generuje dodatkowe pytania:

-Rozumiem, że zarówno alfy jak i omega miała możliwość kontrolowania czasu. Wobec tego, dlaczego Omega pozwolił się do siebie zbliżyć, a nie po prostu zresetował czas?

- Czy Cage w takim razie zachował umiejętność resetowania czasu?

ocenił(a) film na 10
lasic

Alfa był połączony linkiem z Omegą, tylko śmierć Alfy mogła wymusić na Omedze reset, sam nie mógł go zrobić ;)

W związku z powyższym Cage po ostatnim restarcie nie miał żadnej mocy.

ocenił(a) film na 8
MarekAntonivsz

Bardzo Cię proszę o tytuł tej mangi. Chcę to zobaczyć...

ocenił(a) film na 8
lasic

Ad.2 Według mnie zabijając Omegę zniszczył bańkę czasową stworzoną właśnie w momencie przylotu do Londynu, a krew którą wchłoną pozwoliła zachować mu w pamięci wszystkie wersje historii, których Omega była świadoma.

ocenił(a) film na 8
Rudiger

To ocknął by się znacznie wcześniej. On się budzi dzień czy dwa przed atakiem, w momencie gdy leciał na spotkanie z generałem.

ocenił(a) film na 8
lasic

Tak jak Sabcio napisał mogło to funkcjonować na zasadzie koło z Omegą w środku i Alfami szukającymi najlepszej dla nich historii, zabijając Alfę która go ścigała i wchłaniając krew Omegi powrócił do dnia w który miała zapisana ścigający go Alfa, ale jako że Omega była w środku koła i została zniszczona, gdy się obudził Omegi już nie było.

ocenił(a) film na 8
lasic

Na moje to : Krew Omegi otacza Cage'a i ten restartuje się do momentu przed lądowaniem w Normandii, ten pamięta wszystko, no i w sumie on zapobiegł katstrofie bo w mediach podawali wiadomości "o tajemniczym wybuchach w Paryżu" . Pytanie tylko czy akcja dzieje sie po bitwie pod Verdum i czy Rita pamięta że sama cofała się w czasie?

ocenił(a) film na 7
tenisgunner23

Bitwa pod Verdum był tygodnie jeśli nie miesiące przed wydarzeniami w filmie. Rita wie ze sama był w pętli pamięta swoje wszystkie restarty ( W książce chyba był ich 211). Zabicie Omegi nie zmienia wydarzeń które wydarzyły się przed przylotem Cage do Londynu. Omega mogła cofać czas tylko o kilkanaście godzin i tylko te wydarzenia mogły się zmieniać.