PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=577622}

Na skraju jutra

Edge of Tomorrow
2014
7,4 182 tys. ocen
7,4 10 1 181973
7,0 53 krytyków
Na skraju jutra
powrót do forum filmu Na skraju jutra

Czy po zabicu Omegi i "odrodzeniu sie" Cage'a posiada on teraz możliwość cofania się w czasie w razie śmierci skoro podobno stał się Omegą ?? Czy to ostatnie cofnięcie było jednorazowe ??

ocenił(a) film na 8
fooxx007

Do końca nie wiadomo ale czy Ty chciałbyś sprawdzić czy się zresetujesz strzelając sobie w łeb nie mając na to 100% pewności?

Juhas_filmweb

Fajnie że o tym wspominasz - no to mam dla ciebie taką zagwozdkę: jak RITA dowiedziała się, że już nie ma mocy?
Trochę to nie przemyślane i nie wyjaśnione zostało w filmie. No bo skąd wiadomo, że chodzi tylko o krew? A może ta krew jakieś zmiany w DNA poczyniła ? No? Czyżby strzeliła sobie w łeb żeby sprawdzić? hehe...

ocenił(a) film na 7
a009

Jak Cage stracił to "coś" to mówił, że to poczuł. Może Rita też to jakoś odczuwała ;)

Sol

W sumie ... hmmm... no niby tak . . . - ale mogli się jakoś postarać :(
Jedno zdawkowe zdanie gł.bohatera wyjaśnia sprawę?! -To dosyć istotny element całej historii to mogli coś wymyślić bardziej wiarygodnego. W sumie powiedział to w stylu: "czuję to" tak samo jak "wygrałem w lotto! czuję to! po prostu czuję to" ale to nie znaczy, że to prawda.
-nie postarali się w tym przypadku-

ocenił(a) film na 8
a009

I tu dochodzimy błędnym kołem do tego co napisałem wcześniej. Czy Ty chciałbyś sprawdzić czy się zresetujesz strzelając sobie w łeb nie mając na to 100% pewności gdybyś czuł że nie masz już tej mocy?

ocenił(a) film na 8
a009

Nie tylko.
Niezbyt dobrze pamiętam, ale była też pewna zmiana w oczach postaci. Po zakażeniu zmienił mu się ich kolor, a po transfuzji wrócił do pierwotnego.
Biorąc to pod uwagę wystarczy spojrzeć w lustro ;)

ocenił(a) film na 5
a009

moim zdaniem dowodem na to jest fakt że ona umiera za każdym razem kiedy umiera tom i tylko on po "powrocie" to pamięta

fooxx007

Jest jeszcze coś: dlaczego na koniec Cage cofa się akurat do momentu przylotu do Londynu? Wiemy, że w tym momencie inwazja już trwa i odbyła się już bitwa w której najwyraźniej Rita już (jeszcze) miała moc cofania się w czasie. Czyli Omega już jest na ziemi. Logiczne wydawało by się, że Cage powinien cofnąć się raczej do momentu przybycia omegi na ziemię. [...wygląda na to, że Cage po prostu cofa się do początku filmu pomijając jakby ciąg zdarzeń świata stworzonego w filmie :) ]

ocenił(a) film na 8
a009

Rita miała moc cofania we wcześniejszej bitwie (o ile mnie pamięć nie myli - Navarra?), podczas której zdobyła rozgłos. Teraz jest gwiazdą i twarzą wojska, a jej wizerunek widnieje na plakatach/maskach samochodów. Być może więc, Omega nie jest jedna, tylko jest ich wiele? Może jest tworzona/uaktywniana/importowana przed wielką bitwą, tak aby każde istotne wydarzenie, które może wymagać "resetu", było zabezpieczone z kilkudniowym zapasem? To by wyjaśniało, dlaczego na koniec filmu obudził się dwa dni przed bitwą.

ocenił(a) film na 8
a009

... no Tu masz faktycznie ciut racji. Można by to tłumaczyć że cofnęło go do momentu w którym Rita właśnie traci możliwość resetu bo ma transfuzje krwi i że złożyło się to z chwilą z początku filmu.