Nagi instynkt

Basic Instinct
1992
7,3 140 tys. ocen
7,3 10 1 140015
7,6 47 krytyków
Nagi instynkt
powrót do forum filmu Nagi instynkt

oglądałem ten film żeby wyrobić sobie opinię na temat filmu, o którym słyszałem tak wiele. Bałem się, że się zawiodę. Ale jakoś nie jest za super ani nie jest przeciętny. Scena kiedy "treściwa" jak na tamte lata Stone pokazywała przez chwilę swoje łono troche złamała wizerunek thrillera, wprowadzając w akcje zwykłe ludzkie pożadanie. Zostaje ona najdłużej w pamięci (z wiadomych przyczyn). Uważam jednak że sama konstrukcja scenariusza jest najmocniejszą stroną tego filmu. I niech nikt mi nie mówi, że od samego początku wiedział jak się skończy czy też podobne rzeczy bo zupełnie nikt tego nie wie. Dopiero gdy następuje porównanie prawa jazdy filowej partnerki życiowej Douglasa można co nieco sobie skojarzyć. Tak więc wszyscy piszący, że film był przewidujący itp niech się lepiej spakują. Dodatkowo na uwagę zasługuje muzyka podkreślająca często gęstą sytuacje. Jakoś nie leżał mi od samego początku Douglas z tymi zmarszczkami na czole. Moja ogólna ocena to 6,5/10.

ocenił(a) film na 8
neil__mccauley

przewidujący film? raczej przewidywalny :)
scena przesłuchania jak najbardziej ciekawa. Sharon Stone grała nieziemsko, a poza tym, co tu dużo mówić, to naprawdę śliczna pani :). Co do tego 'nieprzywidywalnego' zakończenia... Od początku chyba każdy wiedział, że to ona zabija, ale późniejsze nieoczekiwane zwroty akcji mogły zmylić (próba zabicia Douglasa przez kochankę tamtej owej czy wątek szkolnej lesbijskiej miłości). Nie oczekiwałam od tego obrazu wiele, tak jak Ty chciałam po prostu zobaczyć ten, jakże sławny, film. Ale jestem mile zaskoczona. Może to nie arcydzieło, ale to naprawdę bardzo interesująca produkcja. Początkowe skojarzenia to oczywiście 'Morze miłości' z Pacino, ale później 'Nagi instynkt' zmienia kierunek, stając się czymś zupełnie innym, odrębnym. 8/10

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Innuendo

Film chcialbym skomentowac slowami "A Douglasa dalej nie lubie" ;) Film nie byl przewidywalny chociaz widz z pewnoscia wyprzedzal o 2 kroki akcje w tym co sie stanie i pomimo malych zabiegow zwracajacych go z tej drogi to i tak dalej podazal 2 kroki przed fabuła.Ale mimo wszystko prawidlowo zrobiony film,Sharone zagrala dobrze.Solidny.7,5/10

użytkownik usunięty
neil__mccauley

Ja daje temu filmowi 7/10. Sharon grała super. Douglasa lubie, ale moim skromnym zdaniem troche nie pasuje do tego filmu.