7,3 72 tys. ocen
7,3 10 1 71825
7,8 48 krytyków
Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj
powrót do forum filmu Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj

NAJPIERW STRZELAJ, POTEM ZWIEDZAJ (swoją drogą czemu dystrybutor zdecydował się na tak kretyński tytuł?!) to jeden z najważneijszych filmów roku 2008- ku zaskoczeniu mojemu i wielu innych kinomaniaków.
Film na początku ubiegłego sezonu przemaszerował przez ekrany niemal niezauważony (Dowód? Mimo gwiazdorskiej obsady w USA film zarobił skromne 7 milionów dolarów z małym hakiem). Jego popularność wzrastała wraz z premierą DVD i deszczem nagród, które poczęły nań spływać pod koniec ubiegłego sezonu.
Koronacją dla obrazu Martina McDonagha było kilka nominacji do Złotych Globów, które zamieniły się w zasłużoną statuetkę dla Colina Farrella za główną rolę meską w komedii lub musicalu.
IN BRUGES (bo tak brzmy oryginalny tytuł) otrzymał też nominację do Oskara za najlepszy scenariusz oraz prestiżową nagordę BAFTA.

Fakty te- koniec, końców- przekonały mnie ostatecznie, że warto sięgnąć po ten właśnie film na DVD.
Ani trochę nie zawiodłem się na dziele McDonagha- przeciwnie jestem bardziej niż pozytywnie zaskoczony.

NAJPIERW STRZELAJ, POTEM ZWIEDZAJ to klimatyczny i chwilami surrealistyczny miks gangsterskiej komedii w stylu Tarantino, psychologicznego dramatu oraz absurdalnej makabreski.
Wiele z pozoru błahych dialogów ma tutaj w sobie ukrytą głębię lub niespodziewanie wysmakowany humoru.
Reżyser i scenarzysta w jednej osobie bardzo dobrze zdaje się tutaj grać konwnencją i wodzić za nos potencjalnego widza.

NAJPIERW STRZELAJ, POTEM ZWIEDZAJ składa się z wielu ostentacynie wulgarnych (ale inteligentnych) jednolinijkowców, absurdalnych sytuacji oraz sekwencji pełnych dziwacznej poezji.
Cała ta mozajka- mimo, iż nieco niedorzeczna- składa się na fascynujący i wciągający seans.

Wielką zaletą tego obrazu jest doskonałe aktorstwo. Colin Farrell tworzy tu najlepszą kreację od czasu występu w kultowym TELEFONIE. Brendan Gleeson to klasa sama w sobie. Rewelacyjny jest tutaj spory epizod Ralpha Fiennesa- aktor ten potwierdza tutaj swój niezwykły ekranowy magnetyzm.
Niezwykły klimat filmu tworzy też wysmakowana muzyka Cartera Burwella oraz interesujące zdjęcia E. Byrda, które doskonale oddają urok i klimat cudownej Brugii.

Trudno jest wskazać w NAJPIERW STRZELAJ, POTEM ZWIEDZAJ jakieś zdycydowanie słabsze strony czy zwyczajnie chybione pomysły. Zapreznetowany tutaj widzowi misz-masz konwencji i stylistyki ogląda sie całkiem dobrze i bez uczucia znużenia. Oprócz sporej dawki humoru i napięcia możemy odszukać tutaj hgumanistyczno-filozoficzną refleksję, a to już bardzo wiele jak na sensacyjno-sarkastyczną makabreskę.

Zdecydowanie polecam.

Swietny! 9/10 !! polecam rowniez!! Jeden z lepszych scenariuszy, powinien byl dostac oskara!

tix666

Potwierdzam:) z naciskiem na inteligenty. Taka tragi-farsa w sosie Tarantino...