7,3 72 tys. ocen
7,3 10 1 71819
7,8 48 krytyków
Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj
powrót do forum filmu Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj

Film, ogólnie rzecz biorąc, "taki se". Chociaż przez dłuższy czas był nawet fajny, oryginalny, zabawny i mimo braku akcji - wciągający. Dobra, a miejscami wyśmienita gra Gleesona i Farrella jako niezbyt dopasowanego duetu, dużo świetnych, inteligentnych dialogów itd. Ale później coś zaczyna się psuć. Film zbacza z właściwego kursu i niestety gubi gdzieś fajny klimat i lekkość początkowych partii. Te "głębokie", egzystencjalne wstawki, wcześniej traktowane z przymrużeniem oka i rozładowywane humorem, zaczynają być nieco nużące i przyciężkie. Od pewnego momentu miałem wrażenie że film próbuje na siłę być poważnym dramatem i niezbyt mu to wychodzi. Szkoda, że do końca nie został utrzymany w tonie takiej nietypowej, nieco czarnej komedii, trochę w stylu filmów Guya Ritchie. Przydałby się oczywiście jakiś mocny akcent na koniec, trochę akcji, jakieś zaskoczenie itp., ale klimat powinien zostać zachowany. Niestety to, co zaprezentował reżyser w drugiej części filmu brzmi dla mnie fałszywie, w związku z czym jestem raczej zawiedziony. 5/10, a mogło być dużo lepiej.