7,3 72 tys. ocen
7,3 10 1 71825
7,8 48 krytyków
Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj
powrót do forum filmu Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj

mam mieszane uczucia, bo film był świetny, ale.... no właśnie bo do czego tu by się przyczepić, początek zdecydowanie za nudny, co może zniechęcić co poniektórych, to zwiedzanie i gadanie (ziewanie), ale od momentu jak się dowiadujemy o wpadce Farrela film pomału nabiera tempa, scena w restauracji czy w sypialni dziewczyny Farrela znakomite, no i ta końcówka, boss strzelający w środku miasta? a gdzie policja? spadek gleesona z wieży a ten coś tam jeszcze dycha? rozumiem że niektórzy przeżywają takie upadki, ale to w jaki ten upadek został przedstawiony (krwawe plask o posadzkę) to przesada, po takim upadku nie mógł kontaktować; no i te strzały z pistoletu z nabojami doom, doom, przecież farrel już po jednym strzale powinien być trup; ale dość już tego bo mimo tego wszystkiego (no i jeszcze tak zrąbany tytuł, nie mogli dać tytuł "W Brugii" ?) to film ogląda się przyjemnie, a od momentu jak pojawia się fiennes to już masakra, to jak skupia na sobie całą uwagę widza, zabójca bez skrupułów ale z zasadami, farrel też świetnie zagrał młodego nierozgarniętego zabójcę, całkowite przeciwieństwo glessona (który niezbyt przypadł mi do gustu);
a teraz jeszcze jedna sprawa po oglądnięciu poczytałem trochę na forum i nie zgodzę się z niektórymi tezami postawionymi przez forumowiczów:
1 jakim jest farrel kiepskim zabójcą, skoro nie potrafił ocenić celności strzału podczas zabójstwa księdza? otóż jak ktoś uważnie oglądął to by wiedział że to było jego pierwsze zlecenie, a zresztą nawet sam fiennes popełnił taki sam błąd w końcówce filmu
2 jaki był cel zabijania księdza? a co to was obchodzi? zabójca dostał zlecenie na jego zabicie i koniec kropka i nie ma co drążyć tego tematu
3 szef przyjeżdża osobiście do Brugii by stuknąć tego drugiego, nie ma tego komu zlecić? otóż jasne że ma ale jak widać fiennes jest w zarzyłych stosunkach z glessonem i chciał zakończyć tą sprawę honorowo, fiennes świetnie pokazuje tu że zabójca też ma sumienie
4 ciężarna kobieta spokojnie oznajmia facetowi z bronią, że nie zejdzie z drogi strzału; jak by ktoś oglądał film ze zrozumieniem to by wiedział że właścicielka miała swoje ściśle określone zdanie (chociażby w kwestii zwrotu gotówki od farrela) i jak coś sobie wbiła do głowy to się tego trzymała, a nawet mi się wydawało że polubiła farrela