Nasza klasa

Klass
2007
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 44596
6,5 15 krytyków
Nasza klasa
powrót do forum filmu Nasza klasa

chciałbym zasiegnąć blizszych informacji kryminalnych i szczegółów o tym zdarzeniu z filmu bo ponoć jest na faktach -a tak na marginesie to efekt podejścia dzisiejszych pedagogów ,księzy i rodziców którzy nie potrafia dotrzeć do mlodego czlowieka i pomóc w rozwiązywaniu problemów i ogólnie łaczeniu młodzieży z ich problemami i osobowościami a także ich owoce -patologia z poprawczaka wdziera sie do szkół publicznych -polecam ten film szczególnie tym którzy sa odpowiedzialni za wychowanie młodych ludzi czyli duchownym rodzicom i nauczycielom.

ocenił(a) film na 5
krzych1988

Oglądałem ten film w grudniu, potem zajrzałem na forum imdb, i tam jeden estończyk pisał, że nie było do tej pory takiego przypadku. Widać ten film jest na takich samych faktach oparty jak "Fargo".

ocenił(a) film na 6
aaaa

Mam wrażenie, że chodziło tutaj o wydarzenia w Columbine High School przeniesione w estońskie realia. Mimo wszystko moim zdaniem spore nadużycie ze strony twórców nazywając go filmem opartym na faktach.

krzych1988

Film rewelacyjny, własnie go obejrzałam i jestem wstrząsnieta. gra aktorska mnie przynajmniej przekonywała, wątek jest ciekawy i wciągający.
Co jednak najciekawsze, nie sądziłam że w Estonii robi się [takie] filmy xD
brakuje mi do tego jeszcze jakiegos podsumowania, co dalej? może jakiś prolog lub dodatkowe napisy na koniec.
Polecam gorąco

ocenił(a) film na 9
nesterek7

Dokładnie! Zgadzam się z tym, że brakuje zakończenia. Chociaż z drugiej strony kiedy wyszłam z kina zastanawiałam się co się stało z Kasparem. Ta ostatnia scena mimo wszystko pozostawia widza w głębokim szoku. Wiadomo, cały film jest wstrząsający i mocny, ale ta ... niewiadoma dodaje mu tragizmu.
Film, po którym człowiek musi jeszcze przez chwilę pozostać w fotelu żeby do siebie dojść. Świetnie ukazujący destrukcyjny wpływ presji grupy. Warto obejrzeć.

ocenił(a) film na 5
Vinc_2

A ja się nie zgodzę. Mimo, że film mnie szczególnie nie zachwycił tak powiem, że zakończył się w idealnym momencie zostawiając widza w niepewności. Pociągnięcie akcji o minutę dalej tylko by spowodowało niepotrzebne wyjaśnienie, a tak to każdy może sobie dopowiedzieć resztę, zastanowić się nad tym co było i samemu wywnioskować co zrobi bohater. Bo czy wola życia nie będzie silniejsza od honoru? Ale z drugiej strony to co zrobili i tak by zdeterminowało jego późniejsze życie. Z jednej strony bohater można powiedzieć, że nie przemyślał do końca swojej decyzji, waha się dłuższą chwilę, ale z drugiej strony cała dramaturgia filmu i gama emocji jest w tej jednej scenie, która kończy się właśnie wtedy kiedy powinna.

ocenił(a) film na 9
aaaa

Zgadzam się. Świetnie to podsumowałeś/aś. Zakończenie jest wręcz idealne. Sprawia, że jeszcze długo po minięciu napisów człowiek nie może podnieść szczęki z ziemi.