PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=212133}

Nauka spadania

A Long Way Down
2014
6,6 53 tys. ocen
6,6 10 1 53160
5,0 23 krytyków
Nauka spadania
powrót do forum filmu Nauka spadania

Właśnie sobie oglądam Breaking Bad i chyba nie muszę mówić kto mnie przyciągnął do tego filmu. Po opisach i zwiastunach spodziewałam się czegoś naprawdę spektakularnego. Co prawda film jest całkiem przyjemny i miło się go ogląda, jednak naprawdę brakuje mi w nim większej głębi, zagłębienia się trochę w psychologie, stworzenia ciekawych postaci. Przy takim temacie można było się naprawdę wykazać. Brakowało mi tego żeby chociaż 1 czy 2 osoby miały naprawdę poważny powód żeby się zabić. Później też ich jedynym problemem okazją się gazety i telewizja. Jakiejś przemiany w ich życiu też jakoś brakuje, tak jakoś się wszytko rozeszło po kościach i jest super. Najbardziej podobała mi się postać J.J. , chyba był najciekawiej nakreśloną postacią, ale trochę za bardzo przypominał mi jednak Jessiego, a ja o tak bardzo chciałam zobaczyć w innych wydaniu.

ocenił(a) film na 5
dkf

Dobrze powiedziane.

ocenił(a) film na 10
dkf

"Brakowało mi tego żeby chociaż 1 czy 2 osoby miały naprawdę poważny powód żeby się zabić."
A jaki dla Ciebie jest naprawdę dobry powód by się zabić???

ocenił(a) film na 7
Lukasz_Lll

Jakiś dramat życiowy, nieuleczalna choroba, utrata wszystkiego co się posiada, depresja, ewentualnie śmierć albo strata kogoś bliskiego, ukochanego. To tylko przykłady. Natomiast w filmie to bzdury i nawet nie nagłe wydarzenia które powodują szok i działanie pod wpływem emocji.

ocenił(a) film na 10
dkf

Dramat życiowy: Babka z chorym synem. Strata ukochanej siostry. W sumie ten prezenter też w pewnym sensie dramat życiowy, bo całe życie wywróciło mu się do góry nogami.
Nieuleczalna choroba: ten gość miał depresję, stany lękowe i może jakieś inne choroby psychiczne które nie są uleczalne. Babka musiała się opiekować synem z 'nieuleczalną' chorobą, a nawet z czymś gorszym bo ze skrajnym kalectwem, co jest jeszcze gorsze niż własna choroba, bardziej męczące i wyczerpujące.
Utrata wszystkiego co się posiada: Prezenterowi życie wywróciło się do góry nogami. Blondyna straciła siostrę która widać że była dla niej bardzo ważna lub może najważniejsza, bo dało się odczuć że na kasie i innych rzeczach jej nie zależy, a po straci siostry się załamała.
Depresja: Każdy z nich miał depresję?????
Ewentualna śmierć lub strata kogoś bliskiego, ukochanego: Blondyna traci siostrę, babka 'traci' syna.

To tylko przykłady.
Oglądałeś w ogóle ten film?

ocenił(a) film na 8
dkf

Muszę się zgodzić z przedmówcą. Ten film próbował pokazać, że powody dla których można znaleźć się na dachu mogą być różne i nie zawsze spektakularne.

Co do pierwszej wypowiedzi, to wydaj mi się, że mimo głębi film się broni bo jest zrobiony raczej w lekkiej i optymistycznej konwencji. Sam się śmiałem, że dobrym zakończeniem byłoby gdyby JJ spadł na dach samochodu, gdy podjechali pod wieżowiec, ale to nie pasowałoby do nastroju tego filmu.