Spodziewałem się więcej widząc świetny trailer. Zdziwiły mnie później kiepskie recenzje i odpuściłem sobie kino. Film obejrzałem dopiero teraz. Sam fakt że miałbym ochotę obejrzeć go jeszcze raz świadczy, że nie jest to zły film, że nie wszystko jest tu dla mnie jasne i niektóre sceny musiałbym przemyśleć jeszcze raz. I obserwować uważnie wszystkie szczegóły które może mi umknęły.
Nie wiem np czy scena gdy Reeves przychodzi z nożem to była naprawdę czy nie? Wydawałoby się że nie, ale ...
Film jest ładny wizualnie, muzyka wiadomo plus, od strony aktorskiej nie mam zastrzeżeń. Sama fabuła no mogła by być ... hmm oglądając miałem wrażenie że jest to trochę zlepek ujęć nie do końca powiązanych. Ale jako całość ta historia jest dość kompletna, czy potrzeba tu czegoś więcej? Czy to przeciągające się zakończenie było potrzebne? Co się stało z Ruby? no jest trochę pytań w głowie.
Przypomina mi się trochę "To Nie jest Kraj dla Starych Ludzi". Film który uważam za genialny do momentu gdy ginie w nim główny bohater ... W Neon Demon jest trochę podobny schemat.
Daję 7/10 z możliwością korekty oceny w górę