Neon Demon

The Neon Demon
2016
5,4 24 tys. ocen
5,4 10 1 23525
6,0 49 krytyków
Neon Demon
powrót do forum filmu Neon Demon

... kur*a wyjeb*ny : D. Ani na moment nie poczułem, że jestem znudzony, a nudzę się filmami jak każdy inny.

ocenił(a) film na 7
miryjur

No nieźle. Dawno już nie widziałem tak inteligentnie skonstruowanego filmu. Film pokazuje DOKŁADNIE to, czego tematykę podejmuje. Reżyser miał ewidentnie pewne przemyślenia na temat przemysłu modowego i jego toksyczności, tak jak ma to miejsce w każdym zamkniętym otoczeniu (jazz w Whiplash, balet w Czarnym łabędziu, czy Hollywood w Mapach gwiazd) i wpadł na bardzo unikatowy i trudny do wykonania pomysł na pokazanie całości tego przemysłu w formie ruchomych reklam modowych. Te wszystkie ujęcia wyglądają oczywiście "ślinie", ale każdy, kto siedzi w modzie wie, że każde ujęcie o ile nie jest kopią to gra na pewnych schematach fotografii modowej, co jest bardzo sprytnym i mądrym pomysłem. Podejrzewam, że reżyser wpadł na pomysł pokazania fabularnie, co kryje się za każdym ze zdjęć, które widzimy w Vogue, albo innym Avanti. Bo za każdym z tych zdjęć stoi fotograf, wydawca pisma, agencja, studio i tłum zawistnych modelek. I oni wszyscy coś sobie myślą. I nigdy nie jest to nic miłego (mówię to z punktu widzenia osoby, która zna nieaktywną już modelkę). Morał tego filmu jest taki, że jeśli czarnoksięstwo by istniało, to co druga modelka miałaby na koncie zjedzoną koleżankę i kąpiel w jej krwi raz w tygodniu. I to nawet nie jest żart. : D