Nie jestem twoim murzynem

I Am Not Your Negro
2016
7,4 4,5 tys. ocen
7,4 10 1 4531
7,8 25 krytyków
Nie jestem twoim murzynem
powrót do forum filmu Nie jestem twoim murzynem

Najsłabszym punktem filmu jest postać samego James'a Baldwina. Słaby myśliciel, przeciętny eseista. Często jego wypowiedzi były kiepsko sformułowane a wręcz głupie.

1. Przyrównanie Polaków, Irlandczyków, Żydów walczących o swoje często bardzo różne racje do mniejszości w USA. Dokument próbuje wmówić iż zamieszki z 1968 które są pokazane sekundę wcześniej obeszły "biały" świat. U nas w marcu '68 nikt ze świata zachodniego nie biegł nam z pomocą. Więc skąd to bezsensowne porównanie.

2. Publiczne "splunięcie" na Kennedy'ego który wypowiedział się na temat czarnoskórego prezydenta. Kennedy mówiąc o możliwej za 40 lat elekcji nie wypowiadał się w złym tonie. Był znany ze swojej polityki wobec Murzynów.

3. Najbardziej karygodnym jest gloryfikowanie śmierci separatysty i muzułmanina Malcolma X którego jakoby zabili "biali". Na co wskazuje narracja filmu. Sprawa nie została wyjaśniona do dziś a najprawdopodobniejsza wersja to ta związana z "Nation of Islam". Stał się męczennikiem w ustach Baldwina.