Jest to bajeczka ktòra niemiałaby prawa mieć miejsca w prawdziwym życiu,bo akcja filmu dzieje sie na wysokości 600 metròw gdzie panują dosyć ekstremalne warunki a bohaterki filmu siedzą tam sobie na powierzchni 2 metròw kwadratowych jakby siedziały na na dachu co najwyżej czteropiętrowego budynku i do tego wyczyniają tam akrobatyczne cuda !! Jednak jeśli przymknie sie na to wszystko oko to można dobrze spędzić czas,bo film jest sprawnie zrealizowany od strony technicznej i trzyma w napięciu plus fajne przesłanie głòwnej bohaterki na koniec.Dam 7 żeby troche podnieść ocene - warto obejrzeć.
Nie zrozumiałeś. Pewnie,że nakrętka pod wpływem wibracji może się odkręcić. Tyle,że w konstrukcjach z częściami ruchomymi. Np z jakimś silnikiem. Ale w budownictwie w konstrukcjach szkieletowych? Nie ma opcji. Kiedyś były podkładki sprężynowe, dzisiaj stosuje się nakrętki samokontrujące z zabezpieczeniem. Ale to nie miejsce na dyskusję na ten temat. Przepracuj pół tego co ja i przyjdź wtedy podzielić się doświadczeniami. Łatwo zarzucić komuś bezpodstawnie kłamstwo w necie. Mało jest na tyle odważnych by powtórzyć to prosto w oczy. Wydaje Ci się, że masz rację? To masz rację. Wydaje Ci się!
Każdy kto lata dronem wie, że wraz że wzrostem wysokości zwiększa się prędkość wiatru. Dosyć często latam do maksymalnie dozwolonej wysokości 120m i zdarzają się takie sytuacje, gdy przy ziemi wieje 2-3 m/s wzlatuję na 40-60 metrów i mam komunikat o silnym wietrze i dalsze wznoszenie nie jest możliwe. Po wylądowaniu sprawdzam logi i według odczytów z drona wieje 11-12 m/s (czyli ponad 40km/h). Więc jeżeli tak potrafi wiać powyżej 50 metrów, to co dopiero musi być na 600. W Polsce mamy masz pomiarowy w miejscowości Grapice, gdzie średnia siła wiatru na wysokości 100 metrów to 7-8 m/s a czasami wieje nawet 12 m/s. Zakładając optymistycznie, że na wysokości 600 m wieje dwa razy tyle, czyli 24 m/s, to mamy ponad 80 km/h a tu ledwo rozwiewało im włosy. Chodziłem kiedyś po dachu budynku 11 piętrowego i chciało mi urwać głowę a na dole wiało, ale niezbyt mocno. Więc coś tu się nie klei zupełnie.
prosze cie nie bredz bo az zal top czytac xDD nie wiem czy wiesz ale u nas w polsce do 1991 byl najwzyszy masz radiowy na swiecie mial ponad 600 metrow i niec na nim nie bujalo ani nie odchylalo o 10 metrow !!
BNT to bym jeszcze tam stanął na rękach ;) Przykładowe filmiki "Coraz bliżej nieba" albo "Pompki na kominie" i inne ;) To ten gościu od wspinania na wieżowce i Wieże Eiffla bez zabezpieczeń...
Gdyby Banotowi z drabin śruby wypadały w taki sam tajemniczy sposób, jak w tym filmie, to by długo nie pożył :)
Wpisz sobie na yotube Marcin Banot. Pooglądaj sobie prawdziwe życie, a nie fikcje literacką. Bez zabezpieczeń, na kominach, wieżach radiowych, biurowcach, ale też innych, bardziej skomplikowanych budowlach. Szczerze, tam mam większe ciarki niż na tym filmie, bo wiem, że to prawda xd
W tym filmie jest mnóstwo idiotyzmów, które aż mnie raziły w oczy. Gdybym miał 12 lat, to by mi się pewnie podobał!
a propo tego siedzenia sobie na wysokości jakby to byl cztero piętrowy budynek to wpiszta se w wyszukiwarce "tom cruise burj khalifa" - a tu jak sobie siedzi na 800set metrach?
Zgadzam się z przedpiszcą, film fajny pomimo kilku absurdów. Wysokość i liczba niepowodzeń robiły wrażenie. Wracając do absurdów to najbardziej urzekła mnie scena jak konajaca z głodu bohaterka zatłukła gołymi rękami ogromnego silnego sempa i go wszamała niczym ja schabowego z mizerią. Ta scena kojarzy mi się z opowieścią w której Kapitan Jack Sparrow zrobił tratwę ze skorup żółwi wiążąc je włosami z własnych pleców ;)
Mnie drani zabezpieczanie bohaterek, jest komiczne mają linę ale żeby się jakoś asekurować to nie.
Głupim było nie mieć wsparcia z dołu. Wspinacze budynkowi, albo na stare kominy mają asekurację ludzką. Ten film to głupota bohaterek na potrzeby dramaturgii. Obejrzyjcie sobie filmy Marcina Banota BNT. On wchodził na takie wieże czy kominy, a nawet na budynki bez zabezpieczenia oraz wieże Eiffela - oczywiście nie schodami :)
A poza tym co do warunków, profesjonalny wspinacz jest przygotowany, Są nawet specjalne hamaki do zawieszania, aby się zdrzemnąć na wysokości. Wszystko jest możliwe tylko, że trzeba mieć wiedzę i doświadczenie.
Mam lek wysokości i oglądanie tego filmu było dla mnie koszmarem. W pewnym momencie wyłączyłam bo nie miałam siły oglądać dalej, jednak jestem ciekawa jak film się skończył. Widziałam do momentu kiedy wypadły śruby. Może ktoś zechce napisać co dalej się działo? Dziękuję.
Na najwyższym maszcie w USA liczącym 628 m odchylenia sięgają 10 stop czyli +/- 3 metrów
https://www.budowle.pl/budowla/kvly-tv-tower