PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8091}

Niebiańskie istoty

Heavenly Creatures
1994
7,0 13 tys. ocen
7,0 10 1 12790
7,2 20 krytyków
Niebiańskie istoty
powrót do forum filmu Niebiańskie istoty

Czy ten film jest na podstawie książki?
Jak tak, to jakiej?
A jeśli nie, to znacie tytuły książek podobnych do tego filmu???
Pozdrawiam! :)

ocenił(a) film na 9
ttami93

Ten film jest oparty na prawdziwych wydarzeniach: opowiada o zbrodni popełnionej przez Pauline Parker i Juliet Hulme. Inny film luźno zainspirowany tą sprawą to:

Mais ne nous délivrez pas du mal, 1971, reż. Joël Séria, dramat, horror, Francja. Film francuskojęzyczny, dostępny z angielskimi napisami.

Jeśli interesuje Cię książka o przyjaciółkach, które popełniły zbrodnię, istnieje powieść A Judgement In Stone autorstwa Ruth Rendell. Dostępne jest polskie tłumaczenie książki. Na podstawie tej powieści nakręcono dwa filmy.

ocenił(a) film na 10
karoltgpl

A możesz napisac pod jakim polskim tytułem wydano tę książkę Ruth Rendell? I jeszcze tytuły filmów powstałych w oparciu o nią?

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Książka nazywa się "Kamienny wyrok", a filmy to "Kamienny wyrok"/"A Judgment in Stone", 1986 (tego filmu akurat nie mogłem znaleźć) i "Ceremonia"/"La Cérémonie" 1995 - ten oceniłem jako dobry. W tym wątku:
http://www.filmweb.pl/film/Siostro%2C+moja+siostro-1994-30558/discussion/Sprawa+ si%C3%B3str+Papin+-+kolekcja+tematyczna.,1645444
podałem tytuły filmów zainspirowanych autentyczną sprawą sióstr Papin (lub powiązane tematycznie) - "La Cérémonie" jest wśród nich tylko z powodu pewnych podobieństw - ta historia jest akurat fikcyjna.
http://www.filmweb.pl/film/Lina-1948-7347/discussion/Sprawa+Leopolda+i+Loeba+-+i nspiracje+filmowe+i+podobne+filmy.,1645429
- inna autentyczna sprawa i inspirowane nią (albo podobne) filmy - tym razem zbrodnię popełnili dwaj przyjaciele.

ocenił(a) film na 10
karoltgpl

O, dzięki za odpowiedź, widzę wiele ciekawych propozycji.

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Na liście nr 1 powinien być też film "Siostro, moja siostro", 1994, o siostrach Papin. Nie ma go, bo wątek dotyczy filmów do niego podobnych. Nie chcę, żeby ten tytuł Ci umknął. :)

Jest też film "Zabawa"/"Fun", 1994, o przyjaźni dwóch nastolatek prowadzącej do antyspołecznych zachowań, w tym morderstwa. Jeszcze go nie oglądałem.

"Zagubione", 2001, to film o zakazanej miłości dwóch nastolatek i tragicznych konsekwencjach skomplikowanej sytuacji (w książce, na której luźno opiera się film, była to zbrodnia). Film oglądałem, całkiem niezły. Książka - "Damy z Bath" też ciekawa.

ocenił(a) film na 9
karoltgpl

mi historia z tego filmu przypomina troche książke Amelie Nothomb "Dziennik imion własnych"