PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=285357}

Niebieskoocy

Blue Eyed
1996
7,5 2,4 tys. ocen
7,5 10 1 2390
Niebieskoocy
powrót do forum filmu Niebieskoocy

rozumiem, że można walczyć o prawa do równego traktowania czarnych, ale jej arogancja i nienawiść do białych jest porażająca. lata świetlne dzielą ją od Zimbardo.

ocenił(a) film na 1
grezyl

to jest dobre, 44:56
"Naprawdę wierzycie, że ten kraj jest gotów wybrać czarnego prezydenta? A myślicie, że ten kraj jest gotów wybrać kobietę na wiceprezydenta? Nie!"

ocenił(a) film na 8
grezyl

Chyba nie zrozumiałeś/zrozumiałaś, że jej "nienawiść" jaką prezentowała podczas doświadczenia była jedynie przedmiotem, którym musiała się posłużyć, aby biali ludzie poczuli się jak mniejszości etniczne. Z resztą jak mogłaby nienawidzić białych ludzi będąc białym, żyjąc i wychowując białą rodzinę?

ocenił(a) film na 9
grezyl

Wydaje mi się grezyl, że nie oglądałeś dokumentu uważnie. To był eksperyment pokazujący jaki jest mechanizm rasizmu, a nie jej jakieś personalne zdanie, musiała wejść w rolę opresora by grupa ze śliniakiem odczuła nienawiść na sobie.

ocenił(a) film na 5
Remus1000

To był eksperyment dotyczący ogólnie dyskryminacji odmienności (rasizm, seksizm, homofobia itp. to jak są traktowani chorzy psychicznie, niepełnosprawni)

ocenił(a) film na 8
grezyl

a jaki to ma w ogole zwiazek z zimbardo? bo chyba eksperymenty miały na celu zupełnie co innego

grezyl

Ta babka musiała zachowywać się w ten sposób żeby eksperyment miał jakikolwiek sens. Inaczej wszyscy zlaliby się na nią ciepłym moczem i przestaliby słuchać jej poleceń. Tak samo zresztą jak sędzia w sądzie nie będzie z tobą żartował, bo musi wzbudzać w ludziach respekt żeby nad nimi zapanować i utrzymać powagę sytuacji. Ale prywatnie jest już zupełnie innym człowiekiem.

ocenił(a) film na 1
grezyl

a ja nie rozumiem , jakim cudem pozwolono jej w ramach pracy nauczycielki znęcać się nad uczniami. Tak naprawdę z tego całego filmu poruszyły mnie tylko niczemu nie winne dzieciaki z kołnierzykami na szyi.